Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja nie wiem

chodzi o hormony

Polecane posty

Gość bo ja nie wiem

mam pytanie, może ktoś odpowie. Chciałabym sobie zrobić badania hormonów, ponieważ mam problem z zajściem w ciążę. Jakie hormony i w kórym dniu cyklu powinnam zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Gość november first
Najlepiej udaj się do swojego lekarza,on powienien dokładnie wskazać jakie badanie musisz zrobić,a jest ich całkiem sporo,na pewno progesteron(czy występuje owlacja),prolaktyna,estradiol itd,ale nie na badaniach hormonów się to kończy....,więc radzę odwiedzić lekarza.

Gość bo ja nie wiem
byłam u lekarza, owulacje mam (monitoring), moja gin powiedziała, że nie widzi potrzeby robienia takich badan, więc chciałam zrobić je na własna rękę.

Na pierwszy ogień zbadaj nasienie partnera i co to znaczy \"mam problemy z zajściem\"? Starasz się już rok?W ciążę nie tak prosto zajść, w 1 cyklu daje się nie więcej niż 20-40%, statystycznie większość par zachodzi między 3 a 6 cyklem. Jeśli minęło minimum 6 cykli, to na pierwszy rzut zbadaj prolaktynę (najlepiej przed owulacją, rano, na czczo, nie m znaczenia dc) oraz progesteron (7 dni po potwierdzonej monitoringiem owulacji).Reszty nie ma sensu badać na razie, pójdziesz z torbami (prolaktyna,2x lh, 2x fsh, trczyca, 2x e2, progesteron - to kilka stówek nadzień dobry).

Gość bo ja nie wiem
ngLka - dzięki za odpowiedź. Nasienie badalismy, jest w normie. A staramy się już baaardzo długo, więc postanowiłam zbadac hormony. A powiedz mi jeszcze, jak mozesz, jeśli mam okres regularnie, owulację, zadnych zaburzeń, to czy jest możliwośc że jednak coś z hormonami nie tak? Dzieki.

Jest możliwe, że ciałko żółte po owulacji niedomaga, wtedy jest problem z zagnieżdżeniem, dlatego ważne jest, by to zbadać. Przy okazji zastanów ię nad zmianą lekarza, jeśli staracie się ponad rok bo pani dr widocznie ma to w nosie a należą Ci się po tym czasie badania.W ogóle na pierwszy ogień proponuję Ci zakupić dobry termometr (z dwoma miejscami po przecinku, np Microlife MT 16C2 albo MT 1622) i zacząć się obserwować (śluz, temperatura) - wówczas zobaczysz jak z Twoim cyklem, czy wszystko gra - większość nieprawidłowości da się wyłapać już po pierwszych obserowanych cyklach.W serwisie 28dni.pl możesz założyć sobie konto i tam prowadzić wykres a tu masz wszystko o NRP, skopiuj i przeklej do przeglądarki:wiki.28dni.pl/okienko_eksperta_okienko_eksperta_-_abc

Gość bo ja nie wiem
ngLka - ja to mam wszystko za soba, mierzenie temp, obserwacja śluzu, w czasie owulacji temp. mi wzrasta dośc duzo i tak sie utrzymuje do okresu, więc niby wszystko ok. A ciązy ani widu ani słychu :(

Wrzuć rozpiskę tempek i odczuć śluzu z jednego, przykładowego cyklu, chcę coś sprawdzić.