Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

natalkaa

czy sa tu jakies starajace sie o dzidzie?

Polecane posty

najlepiej zaczniej mierzyc na poczatku cyklu ja mierze juz od pierwszego dnia. mierze temperature pod jezykiem. ale mozna róznie byle nie pod pacha. ja kożystam z tej stronki www.28dni.pl mozesz tam zapisywac na wykresie za to sie placi ale 30 dni jest darmowych mozesz tam sie tez wowiedziec wiele zeczy na temat cyklu

do jutra mirabelko.Ja tez za chwile koncze prace.Trzymam za ciebie kciuki ale zobaczysz ze wynik bedzie pozytywny.3 testy nie moga sie mylic.Pozdrowienia dla was!

a ja do pracy :-). ale nie swojej tylko mojego chlopaaaa. :-) Miarbelka to dla nas 2 dni czekania :-( no nic ja i tak znam wynik tego testu :-) caluje was dziewczyny 👄 do jutra

a nie ma sprawy tez mi tu Lusia o niej powiedziała jesli tobie tez pomoże to sie bede cieszyc :-)

dodam cos o temperaturkach :-) Podstawowa temperatura ciała Podstawowa temperatura ciała (ptc) jest to temperatura zależna od przemiany materii w okresie maksymalnego spokoju czyli mierzona bezpośrednio po przebudzeniu, mniej więcej o tej samej porze. Jest kilka czynników mogących mieć wpływ na wartość ptc: zmiana godziny pomiaru, zamiana termometru, dolegliwości chorobowe (katar, ból gardła itp.), zmiana klimatu (np. podróż), bezsenność, zdenerwowanie, wypicie alkoholu poprzedniego wieczoru. Aby wykres temperatury był miarodajny, muszą więc być spełnione następujące warunki mierzenia: •po nocnym spoczynku (wyjątek stanowi pomiar po pracy nocnej) [UWAGA: wymagany czas spoczynku jest różny w różnych metodach!], •zaraz po przebudzeniu, •przed wstaniem z łóżka, •o tej samej porze •tym samym termometrem •w tym samym miejscu •przez 5 minut (pomiar w pochwie lub odbycie) lub 8 minut (pomiar w ustach) termometrem lekarskim (inne termometry wymagaja innych czasów podanych w instrukcjach obsługi), i przestrzegane zasady: •termometr przygotowujemy wieczorem poprzedniego dnia •zapisujemy temperaturę zaraz po zmierzeniu •notujemy dolegliwości chorobowe (katar, ból gardła itp.) oraz stosowane leki •wpisujemy różnice w terminie pomiaru (godzina) •zaznaczamy ewentualną zmianę termometru •notujemy czynniki mogące zakłócić pomiar (krótki sen, niecodzienne przeżycia, męcząca praca, spożyty alkohol oraz indywidualne reakcje na różne czynniki zmieniające temperaturę ciała) •każdy cykl zapisujemy na osobnej karcie. Schemat przebiegu podstawowej temperatury ciała. Przejście temperatury z niższego poziomu na wyższy nazywany skokiem temperatury. Ta zmiana temperatury zachodzić może w czasie kilku dni. Ze względu na charakter zmian temperatury dzielimy skok temperatury na: •stromy (ostry, znamienny) - gdy przejście dokonuje się w ciągu 1-2 dni (rys. a) •gdy zmiana trwa kilka dni: o łagodny (stopniowy) (rys. b), o schodkowy (rys. c), o zębaty (rys. d). Skok (wzrost) temperatury jest rozpoznawany, gdy występuje określona (różna w różnych metodach!) różnica pomiędzy najwyższą z sześciu ostatnich temperatur fazy niższych temperaturą, a jedną z trzech następujących po sobie niezakłóconych wyższych temperatur. Dla celów interpretacji wykresów temperatury stosuje się, niestety, różne definicje określające „dzień skoku”. Według Światowej Organizacji Zdrowia za „dzień skoku” uważa się pierwszy z trzech kolejnych dni, w których temperatura jest wyższa o co najmniej 0,2 oC od temperatury w sześciu poprzedzających je dniach (w fazie niższej temperatury). Przed miesiączką obserwuje się zwykle spadek temperatury. Korzyści płynące z pomiaru temperatury są wielorakie. Prosty, nie kosztowny i wiarygodny test termiczny służy przede wszystkim do badania hormonalnej czynności jajnika. Za podwyższenie temperatury odpowiada bowiem progesteron wydzielany przez dojrzały lub pęknięty pęcherzyk jajnikowy. Pozwala także: •rozpoznać dwufazowy lub jednofazowy przebieg cyklu miesiączkowego, •obliczyć czas trwania fazy pęcherzykowej i lutealnej cyklu miesiączkowego, •ustalić termin odbytego jajeczkowania z dokładnością wystarczającą dla celów klinicznych, •rozpoznać poczęcie dziecka, określić czas trwania ciąży, przewidywany termin porodu i niekiedy przewidzieć zagrażające poronienie, •stwierdzić zaburzenia cyklu miesiączkowego, •wybrać właściwy czas na przeprowadzenie badań diagnostycznych np. przy leczeniu niepłodności, •wyznaczyć koniec okresu płodności według metody termicznej i objawowotermicznej. Uwaga - temperatura nie stanowi jednak wskaźnika początku okresu płodnego.

Hej dziewczyny!Jak dzisiaj samopoczucie?Mnie niestety zaczal bolec brzuszek jak na okres.I cos czuje ze lada chwila go dostane:(Nie chce mi sie dzisiaj siedziec w pracy:(buziaki

Maja nie przejmuj się objawami na okres, ja też je miałam i też myślałam że zaraz go dostane, no ale nie mam :). Trzymam kciuki

nio jeszcze kilka dni niepewnosci.A ty dzisiaj otrzymasz wyniki bety?Zobaczysz ze beda pozytywne:)Jutro czekamy na dobre wiadomości.

witam 🌻 u mnie 9 dzien tempka sie utrzymuje :-) ale tez cos czuje w brzuchu. cos mnie zacyna bolec lekko. chodz @ dopiero w nastepna sobote ;-(

hehe nie dziala. Natalko mam nadzieje za nam sie tez uda.Ja bede wiedziec do 5 dni ty o tydzien pozniej.Zobaczymy.Narazie boli mnie brzuszek i sutki:)

ja prawie za dwa tygodnie :-( jak ja wam zazdroszcze takich cykli u mnie sie ciagnie i ciagnie ale moze @ przydzie u mnie za wczesniej bo cos to dziwne zeby mnie juz brzuch bolal no nic trza czekac dobrze ze tempka nie spada

🌻 ❤️ hehe ja mam cykle rozne od 31 dni do 34 sie nawet zdarzylo.Ale taraz koncze tabletki wiec w tym miesiacu moj cykl ma 31 dni

dziewczyny ja w połowie cyklu też miałam bóle jak na okres, co było dziwne bo to było jeszcze za wcześnie. W każdym razie nie martwcie się i po prostu czekajcie, bo niestety nie ma innego wyjścia

a co tu dzisiaj taka cisza. Ja za 2 długie godziny kończę pracę, lecę po betę i do mamy na placuszki ziemniaczane. Nie wiem jak się powstrzymam by nie wygadać rodzicom o ciąży. A muszę się powstrzymać bo wieczorem razem z mężem do nich idziemy z kwiatami na urodziny no i przy okazji z wnukiem w brzuszku (oby tylko beta wyszła taka jak trzeba)

mirabelko nie martw sie napewno przyniesiesz wieczorem dobre wiesci.rzeczywiscie dzisiaj spokojnie na topiku.ja mam zawrot glowy w pracy i na chwile zerkam co tam u was.

ja jestem ciągle głodna, koleżanka (też w ciąży) właśnie poczęstowała mnie kiwi :). Jakoś wytrzymam jeszcze tą godzinę i 20 minut :)

zazdroszcze ci tych 30 minut.Ja mam jeszcze kilka dni jak nie miesiecy.masz prace biurowa czy fizyczna?ja pracuje jako ksiegowa.

ja pracuje w biurze, więc nie przemęczam się fizycznie. Zostało tylko 10 minutek!!! Mówię ci ale mi czas powoli leci.

nio to o tyle mamy fajnie ze fizycznie sie nie przemeczamy ale za to czasami intensywne myslenie tez potrafi zmeczyc czlowieka.masz jeszcze 5 minutek wiec do uslyszenia jutro.trzymam mocno kciuki i pozdrawiam!🌻

czesc dziewczynki kochane 🌻 strasznie sie za wami steskniłam ! Kurcze, ciagle tylko praca i praca i nawet nie mam czasu wejsc sie z wami przywitac :( Ale ta diablica Mirabelka trzyma nas w niepewnosci co? Ja juz bym chciala wiedziec jak beta Ci wyszla, no ale coz kobiecie w ciazy wszystko sie wybacza, nawet to ze wypelnilas za mnie tabelke :):) Prawie sie zgadzalo tylko ze mam 24 lata (ale to mile jak sie kobiecie ujmuje:)) ostatnia @ od 28.11 i staram sie tak oficjalnie dopiero 1 cykl poniewaz ginekog po tabletkach radzila zrobic mi 3 miesiace odstepu zby organizm sie uregulowal i robilam 3 miesiace przymiarki a teraz oficjalnie sie staram :) Uzupelnijcie w tej tabelce ok? bo ja chyba nie bede umiala takiej wypelnic :P Wiecie ze juz 2 tydzien odkladam kontrole u ginekologa? nie mam nawet czasu sie wybrac zeby sprawdzic jak tam moje przydatki, ale chyba lepiej bo nie bola:) Mierze tempki regularnie (termometr elektroniczny dopochwowo) i mam jakies dziwne te tempki: przeanalizujcie dziewczynki ok? 1dc. - 2dc. - 3dc. - 4dc. - 5dc. - (jest co analizowac nie? :):):)) 6dc. - 36,55 7dc. - 36,5 8dc. - 36,58 9dc.- 36,2 (imprezowalam cala noc i mierzylam o 12 w poludnie jak wstalam:)) 10dc. - 36,2 11dc. - 36,35 12dc. - 36,55 13dc. - 34,55 14 dc. - 36,25 Masakra co? ten moj wykres to jakis kulawy chyba :(

witajcie dziewczyny, a więc beta wyszła 1386 mlU/ml - jest to 3-4 tydzień ciąży!!!!!!!!!!! :). Wczoraj powiedziałam rodzicom - już na wózek zbierają hihiihihi. Lusia rzeczywiście te twoje tempki jakieś dziwne, ale poczekaj jeszcze może zaczną rosnąć.

Nick------------Wiek----------Cykl staran--------Ostatnia@---------Ciąża Mirabelka-------25----------------3--------------------26. 10--------------3-4 tydz Lusia------------24----------------1--------------------28.11.------------------? Natalka---------23----------------3--------------------17. 11------------------? Maja------------22----------------1--------------------16. 11-------------------?

Gość mopuch
Witam, chciałam napisać, że też z mężem staraliśmy się o dziecko ponad 12 miesięcy, liczyłam dni płodne, kupowałam testy owulacyjne mierzyłam temperaturę, chodziłam na monitoring, robiłam badania hormonalne, czyli sama podstawa. Dodam, że mam juz 6 letnią córeczkę, gdzie z zajściem w ciążę nie było żadnego problemu. Przy każdym monitoringu "męczyłam" męża, że to dzisiaj trzeba (oboje mieliśmy już trochę dosyć). Postanowiliśmy odpuścić, zrelaksować się. Okazało się juz po miesiącu , że jestem w ciąży. Zawsze jak czytałam, że psychika gra bardzo dużą rolę przy tym czy chce się dziecko myślałam, że to bzdury. Teraz jednak myślę, że było dużo w tym racji. Bez sprawdzania testów, temp. zaszłam w ciążę. Więc dajcie sobie też trochę luzu (wiem, że łatwo mi to piwedzieć), ale wiem też coś o tym. Też już byłam zrezygnowana i chciałam się poddać.