Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yetiii

Czy rosnącą ósemkę w poprzek trzeba usunąć?

Polecane posty

Gość Yetiii

Mam takiego zęba. tzn. dopiero mi się wyrzyna. Miałam robione prześwietlenie jak miałam usuwaną szóstkę i wtedy dentysta powiedział ze zawiązka ósemki jest ale będzie mi ona wyrastała w poprzek.Powiedział też że istnieje taka możliwość że gdy usunę właśnie szóstkę to być może ta ósemka się wyprostuje bo będzie miała więcej miejsca.ale niestety, ząb się wyrzyna ale w poprzek. Zastanawiam sie czy nie powinnam pójść z tym już teraz do dentysty i ją usunąć bo skoro wyrasta mi w poprzek to chyba i tak go będę musiała wyrwać.No chyba ze można mieć takiego zęba wyrośniętego w poprzek.Wie ktoś jak to jest z tymi ósemkami?

ja miałam tak położone dolne ósemki, jedna minimlanie położona, druga całkowicie - rosła jakby poziomo na siódemkę - ściaśniając zeby na przodzie (które zaczęły na siebie zachodzić jakby w szachownicę...) tzn mi się one nawet nie przebiły, zostały wydłutowane, zęby z przodu się rozeszły tak jak były zanim tamte zaczęły je ściskać. idź do stomatologa na konsultację, bo szkoda żeby zaczęły się przebijać i niszczyć (krzywić) zgryz z przodu - nie każdemu to wraca potem, po usunięciu ósemek (tak mi chirurg powiedział) i zostaje aparat do prostowania

Gość mmmmmmini
koniecznie usunąć. nic miłego (dłutowanie) ale potem nie ma się kłopotu. z doświadczenia prawię.

Gość Typ
Zacznijmy od tego ile macie lat. Ja mam 25 i niestety wszystkie ósemki będą do usunięcia poprzez dłutowanie - nie wyjdą normalnie, ponieważ są w poprzek. Zabieg jest bolesny i kosztowny. Trzy dni jechałem na ketonalu i antybiotykach. Jest 4 dzień i opuchlizna jeszcze w całości nie zeszła, ale nie boli. Ważne jest przykładanie lodu do policzka - non stop. 7 dnia stomatolog ściąga szwy i jeśli nie ma ropy to sprawa jest zamknięta. I tak 4 zęby...

Też to mam za sobą - nic miłego ale do przeżycia. Nic chociaż nie czytaj w necie na ten temat. ja poszłam na impuls i było ok, przy kolejnym zębie naczytałam się i tylko myślałam po kolei co mi tam chirurg wyprawia w szczęce :p