Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maryssia18

Matura ustna - pomocyyyy

Polecane posty

Gość maryssia18

mam pytanie, w przyszłym roku zdaje mature i musze juz podac literature podmiotu na egzamin ustny, więc jak to było u Was, bo ja nie wiem np. ile książek mogę wybrać i czy będę musiała znać dokładnie ich tresc???

Gość maryssia18
no właśnie, a ja mam taki temat że nie wiem juz co robić, najchętniej wybrałabym 8, ale jedna z nich jest bardzo ciężka, więc nie wiem czy ja wybrać, poza tym słyszałam, że mozna co najwyzej 5 wybrac

Gość minimalne 3 ale musza
byc lektury ktore sa obowiązujace. i musisz znac ich tresc

Gość minimalne 3 ale musza
mozesz wybrac ile ci sie podoba byle zmiescic sie w 15 minutach

Też zdawałam 2 lata temu. Minimum 3 książki i musisz znać treść, bo pytania są najczęściej związane z literaturą podmiotu. :) Moja koleżanka miała 6 książek i nie wyrobiła się. Myślę że od 3-5 to dobry wybór. :)

Gość maryssia18
a nie wiecie ile może być maksymalnie tych książek?

Gość maryssia18
nie wiem czy znacie "Pieśń o Rolandzie", to jest dosyć długie i nudne, a przydałoby mi się umieścić motyw śmierci rycerza

Gość mozesz wybrac ile chcesz
tylko musisz zmiescic sie w czasie. musisz znac tresc bo np kaza ci przywolac jakis fragment zwiazany z twoim tematem

Oj no możesz mieć nawet 10, ale wątpię czy sie wyrobisz w 15 minut.

Gość maryssia18
a tak wogóle to dzieki za odpowiedzi :)

Jestem w maturalnej. Najlepiej pogadaj ze swoją polonistką.

nie wiem czy znacie \"Pieśń o Rolandzie\" :O:O:O:O na Boga, za jakich prymitywów nas masz żeby przypuszczać, że ktoś może nie znać/ mógł nie słyszeń :o przynajmniej wg mnie to niedopuszczalne ja miałam 4 książki w literaturze podmiotu i chyba 10 w literaturze przedmiotu

ja zdawalam 2 lata temu, mialam 9 ksiazek i jakos sie wyrobilam w 15 minut, takze sie da!! mialam 100%:)

Gość ka jo je
Pieśń o ROlandzie długa? Dziecinko... Ty sobie odpuśc lepiej tę maturę :D

Gość maryssia18
no wiesz, tu akurat różnie bywa, oczywiście nikomu nie ujmując, po prostu po jakimś czasie zapomina się różne rzeczy

Gość ja mialam 10 ksiazek
i zdazylam. zalezy od tematu

cóż..zależy jak kto traktuje naukę, bo jakoś maturę miałam 2 lata temu a pamiętam wszystko z literatury..a dodam, że na polonistyce nie jestem i j. polski nie był moim ulubionym przedmiotem :P

Gość pistacja wez ty sie
juz nie wymadrzaj. akurat piesn o rolandzie nie bylo ciekawe i co z tego ze dziewczyna tego nie pamieta badz nie lubi.

Gość maryssia18
ka jo je - ja yu nikogo nie obrażam, więc Ty też może daruj sobie takie komentarze, wiem że nie jest taka długa książka, myslisz że nie czytałam np. Potopu, ale to nie zmienia faktu że "Pieśń o Rolandzie" to trudna ksiązka, przynajmniej dla mnie, a na egzaminie musze znac dokładnie treść książki. Przeczytać to nie problem zle zrozumieć i zapamiętać to juz co innego.

Gość maryssia18
Pistacja - za Twoja wypowiedż też dziękuję, przynajmniej zainteresowałaś się tematem :)

Gość ka jo je
Ja nie mówię,że to ciekawa książka. Ale sama napisałaś,że jest DŁUGA, a akurat Pieśń to jedna z najkrószych lektur o ile się nie mylę. To po pierwsze. Po drugie: nie obrażam Cię,tylko stwierdzam,ze skoro takie czytadełko jest dla Ciebie DŁUGIE to wyrazam tylko WĄTPLIWOŚCI co do tego jak sobie poradzisz. A teraz żebym nie wyszła na całkiem wredną: Jeśli boisz sie,ze nie zrozumiesz dorwij jakieś dobre opracowanie, albo zeszyt od kogoś, kto ma fajnie omówioną tę książkę i najpierw to przeczytaj a potem się weź za lekture tego nudnego bźdźągstwa, będzie Ci łatwiej:)

Gość maryssia18
ka jo je - dzieki, a że długa tam mi się napisało, wiem że ma około 140stron (chyba)

Gość ka jo je
Aaa i radze wziąc 4-5 książek. Wtedy jest pewność,że się wyrobisz w czasie, a też nie zarzucą Ci,że poszłaś na łatwiznę biorąc minimalną ilośc ,czyli 3:) Nadgorliwośc i strach,że braknie czasu też zbyt dobrze nie wpłynie na prezentację- byynajmniej tak myślę:)

Gość upupupupupupupup
maksymalnie 3 książki

Gość maryssia18
3 nie moge wybrać bo mam bardzo obszerny temat, poza tym będę mieć jeszcze obrazy do omówienia, więc sama juz nie wiem

Gość ka jo je
Hmmm... nie pamiętam w sumie ile można najmniej, bo górnej granicy raczej nie ma. Ja w zeszłym roku zdawałam maturę, miałam temat o brzydocie w malarstwie i literaturze XIX i XX wieku. Wp[rawdzie tylko jedna powieść, ale do tego chyba 5 albo 6 wierszów i 6 obrazów omawiałam, ale dostałam 100%. Zależy od tematu w zasadzie.

Gość ka jo je
marysia..a jaki masz temat?:)

Gość maryssia18
śmierć w literaturze i malarstwie