Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matma matma

MATEMATYKA....podstawy, male pytanko.

Polecane posty

Gość matma matma

Chodzi mi o podstawy matematyki....tzn konkretnie o takie zadanie...mam podanych kilka liczb,przykladowo 9, 6, 0,8 i PIERWIASTEK ZE STU....musze je pogrupowac na calkowite,naturalne itd itd....pierwiastek ze stu to 10...10 jest liczba calkowita, a czy zapisany w postaci pierwiastka ze stu tez zalicza sie do calkowitych ? troche nakrecilam ale mam nadzieje ze zrozumieliscie:P

Gość matematique
Pierwiastek ze stu jest oczywiście liczbą całkowitą, naturalną zresztą też.

Gość matma matma
dzieki wielkie:) dzisiaj wlasnie mielismy test sprawdzajacy podstawy i zrobilam tak jak mowisz....choc strasznie sie wahalam czy w postaci pierwiastka mozna capisac liczbe calkowita i naturalna

Gość matematique
Pierwiastek ze stu, 10, 100/10, 10,00 itd. to ta sama liczba tylko inaczej zapisana. Trudno, żeby była klasyfikowana inaczej.

Gość ewentualnie mozesz zapisac
pierwiastek ze 100 jako liczbe wymierną. Mysle, ze jesli masz taki podzial to własnie chodzi o to zeby to wrzucic do liczb wymiernych. Oczywiscie to tez licza calkowita i naturalna. Moze mozesz umiescic ja w kilku miejscach

Gość ewentualnie mozesz zapisac
aaa, nie zauwazylam ze to byl jakis sprawdzian z podstaw. Domyslam sie ze liczby wymierne sie nie kalsyfikuja do podstaw :)