Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emilia_fish

nie wiem co mam zrobic.....proszę doradzcie cos

Polecane posty

Jestem w związku z egipcjaninem . On obecnie mieszka w Egipcie chce abym za niego wyszła i zamieszkała . Nie zmusza nmie do zmiany wiary i mieszkania w Egipcie . Jest skłonny zamieszkac tam gdzie ja będe chciała, powiedział ze zaden problem bo jest wykształcony i pracę znajdzie wszędzie. I napisze od razu ze z nim nie spałam on tego tez nie chce dopiero po slubie, szanuje mnie . Moi rodzice sie nie zgadzają i to jeest największy problem , boją się o mnie i rozumiem ich. Wczoraj rozmawialismy i widziałam ze on jest rozczarowany , chciałby poznac moją rodzine a ja nie wiem co mam zrobic.....I proszę nie obrzucajcie mnie błotem bo jestem wystarczająco zdołowana

Gość i dlatego Ewa
rodzice tez go musza poznac ale najpierw ty sama!!poczytaj wszystko co sie da , aha mozna zawrzec klauzule ze w razie rozwodu dziecko zostaje przy matce ..aha i gdzie bedziecie mieszkac ,moze to jest sposob. ale pamietaj to Arab i to ze jest wyksztalcony nic nie znaczy mentalnosc zostaje , a ze wyksztalcony pewnie bogaty i moze cie zmusic do bycia tam gdzie on chce kiedys w wedle jego religii , jak na mnie ciezki temat z rana ,ale to twoje zycie poprostu najpierw z nim zamieszkaj po co ci slub ...skoro chce byc europejczykiem to niech sie dostosuje , pomieszkajcie razem w oncu to 21 wiek!!!!

w polsce moglam byc z nim zyc ale nie w egipcie i zo z tego ze sa klauzule myslisz ze on ich bedzie przestrzegal a prawo w egipcie stanie po stronie matki? nie sadze

wiem ze to inna kultur ale on niczego przedemną nie ukrywa , powiedział ze moge pracowac jesli chcę , będzie uczył mnie języka . przyznał się ze jest zazdrosny i zaborczy. Chce poznac moją rodzinę iutrzymywac kontakty . Widzę ze taki związek nie jest łatwy , dzwoni do mnie pyta gdzie jestem i z kim .. jestem załamana

jezu dziewczyno a co ma Ci powiedziec ze cie zamknie w domu z dzieckiem:D? no rusz glowa:D ja nie mowie z tak bedzie ale kierujacsie tylko jego slowami daleko nie zajdziesz w polsce mozesz sie z nim wiazac ale nie w egipcie

co do mieszkania to jak będe chciała to zamieszkamy w Polsce tyle ze on ma tam klinikę więc nie wiem...

Gość naiwna jesteś
Przed slubem to się wiele rzeczy obiecuje a potem dopiero w praniu wychodzi jak jest. Skoro on ma tam klinikę to naprawdę sądzisz że dla Twojego dobrego samopoczucia ot tak ją porzuci ? Nie bądź naiwna. Zresztą jeśli już teraz jest zaborczy i Cię kontroluje to niby czego się spodziewac potem ? Wykształcenie wykształceniem, ale wychowanie i wpojone wzorce są ważniejsze. Trudno życ w oderwaniu do tego w czym się dorastało. Trudno zmienic mentalnośc. Jeśli ktoś urodził sie i wychował w kulturze, w której ustawowo uznawana jest wyższośc mężczyzny nad kobietą to żadne studia za granicą tego nie zmienią. Szanse dla zmian miałby gdybyście mieszkali w Polsce i on nie byłby pod wpływem swojej rodziny. Poczytaj sobie posty mężatek a zrozumiesz jak wielki wplyw na małżeństwo mają teściowie. Czasem jest tak że wydawałoby się że młodzi mają prawo życ wg swojego uznania i po swojemu, ale wkracza "rodzina" i nagle okazuje się że w praktyce synowa nie ma nic do gadania. Do tego nawet nie potrzebna jets inna kultura, wystarczy mentalnośc i przekonania przyszłych teściów. Gdyby było inaczej nie powstałoby tyle powiedzonek i kawałów o wtrącających sie we wszystko i upartych teściówkach.

wiem i obawiam się jego rodziców , pytałam co oni na nasz związek myslą , powiedział mi zebtm się nie przejmowała bo będziemy mieszkali osobno a rodzice są szczęsliwi bo on jest ze mną szczęsliwy moze jestam glupia

Jak dla mie wszystko wyglada za slodko. Arab czy nie ale ktory facet zgadza sie na wszystko co tylko chcesz. No nie oszukujmy sie jest to podejrzane.

Gość a Ty bezgranicznie wierzysz
we wszystko co mówi :O Dziewczyno jest oczywiste że teraz przed ślubem chce sie pokazać od jak najlepszej strony. Napisz lepiej jak długo się znacie bo to też istotne! Nie ufałabym temu człowiekowi. Za dużo się naczytałam dramatycznych listów od kobiet które weszły w to bagno. Przed ślubem było jak w bajce a po ślubie zniewolenie, łzy, rozpacz i sytuacja niemalże bez wyjścia. Żony takich mężczyzn nie mają żadnych praw.

Jak wyglądają zaręczyny w Egipcie? Czy coś takiego funkcjonuje? Czy, tak jak w Europie, zaręczyny mają miejsce w obecności rodziców obojga narzeczonych? Jak długo trwa narzeczeństwo (dot. muzułmanów i chrześcijan)? Odpowiadają Gasser i Shady (chrześcijanin, 29 lat): Chrześcijanie i muzułmanie mają podobne zasady zaręczyn i narzeczeństwa. Mężczyzna najpierw umawia się na spotkanie \"w cztery oczy\" z ojcem kobiety. Jeżeli ojciec nie będzie miał żadnych zastrzeżeń do amanta, wspólnie uzgadniają termin kolejnego spotkania, na którym będzie rodzina przyszłego narzeczonego i rodzina dziewczyny. Mężczyzna ofiarowuje kobiecie pierścionek zaręczynowy, a rodziny uzgadniają sprawy finansowe (kto ile zapłaci za wesele, ile pieniędzy otrzyma rodzina kobiety za oddanie córki , kupno i urządzenie domu itp.). Rodziny muzułmańskie czytają dodatkowo na takich spotkaniach fragment Koranu, który pieczętuje związek narzeczeństwa. Okres narzeczeństwa trwa od roku do dwóch lat. W tym czasie para może się oficjalnie spotykać w rodzinnych domach (zawsze w obecności rodziny), wychodzić razem do kawiarni czy kina. Marlo do_gory! Chcąc zawrzeć związek małżeński z Egipcjaninem i w Egipcie, jakie dokumenty musi przedstawić Europejka (dot.wyznawców islamu, jak i chrześcijan)? Odpowiadają Gasser i Shady (chrześcijanin, 29 lat): Kobieta musi przedstawić dokument potwierdzający, że jest niezamężna (zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego). W przypadku chrześcijan dokument ten ma być wystawiony przez Kościół (nie ma żadnych zastrzeżeń do zawarcia przez nią związku małżeńskiego). Marlo Jakie są różnice między tzw. kontraktem małżeńskim w Egipcie a rzeczywistym zawarciem małżeństwa? Jakie są plusy i minusy obydwu powyższych? Czy kontrakt małżeński zawiera się na jakiś określony czas, czy też jest on bezterminowy? Co w sytuacji, gdy pojawiają się dzieci w takim związku? Odpowiada Gasser: Kontrakt małżeński, tzw. \"orfi\" jest muzułmanskim ślubem religijnym. Jest on uznawany tylko na terenie Egiptu (np. Polka mająca taki kontrakt z Egipcjaninem, nie będzie uważana za zamężną w Polsce). Islam zabrania związków pozamałżeńskich. Kobieta i mężczyzna nie mogą mieszkać pod jednym dachem bez ślubu (również prawnie jest to zabronione), a dzieci z takich związków, nie są uznawane za dzieci mężczyzny. Związek \"orfi\" pozwala parze mieszkać razem, a dzieci dostają wszystkie prawa tj. obywatelstwo i prawa spadkowe po ojcu. Ślub \"orfi\" jest ślubem przed Bogiem i jest zawierany bezterminowo. W przypadku rozwodu (podarcie kontraktu unieważnia związek) lub śmierci męża, kobieta nie może ubiegać się o alimenty, podział majątku czy spadek. W przypadku małżeństwa \"oficjalnego\" kobieta otrzymuje wszystkie te prawa. W przypadku dwóch powyższych związków, kobieta może dostać pozwolenie na pracę, długoterminowy pobyt i świadczenia socjalne. Uwaga: związki \"orfi\" są czasami zawierane poprzez wykupienie od prawnika specjalnego druku i nie są potwierdzane przez sąd egipski. W takim przypadku kobieta może mieć problemy z udowodnieniem ojcostwa, pozwoleniem na długoterminowy pobyt i pracę na terenie Egiptu. Takie kontrakty często podpisują pary tylko ze względu na chęć wspólnego zamieszkania. Agata do_gory! Jak wygląda ślub w Egipcie, tak muzułmański, jak i chrześcijański? Czy Koptowie w Egipcie zawierając małżeństwo biorą ślub kościelny czy tylko w urzędach państwowych? A muzułmanie? Odpowiada Gasser: Koptowie zawierają tylko ślub kościelny (na takiej samej zasadzie jak w Polsce). Muzułmanie wchodzą w związki małżeńskie w El Azhar (głównym intytucie religijnym). Mogą również pobrać się w domu w obecności duchownego (który specjalizuje się w sprawach małżeńskich). Na takim ślubie obecni są tylko ojciec panny młodej, panna młoda, pan młody i dwóch świadków (mężczyzn). Jeżeli świadkami są kobiety, musi być ich cztery, najczęściej jednak świadkami są mężczyźni. W przypadku ślubu z obcokrajowcem, związek musi być również potwierdzony w ambasadzie jego kraju. do_gory! Marlo Czy na skutek slubu zawartego w Egipcie, Europejka otrzymuje obywatelstwo egipskie i w jakim czasie? Czy mozliwe jest utrzymanie swojego dotychczasowego obywatelstwa tzn. czy mozna posiadac dwa obywatelstwa? Jak przedstawia sie kwestia uzyskania obywatelstwa Europejki zawierajacej zwiazek malzenski z Egipcjaninem, ale w Polsce (czy to w ogole jest mozliwe). Czy malzenstwo zawarte w Polsce jest honorowane w Egipcie? Odpowiada Gasser: Po zawarciu malzenstwa, obcokrajowiec otrzymuje prawo do zamieszkania na terenie Egiptu (wraz z pozwoleniem na prace i mozliwosc korzystania ze swiadczen socjalnych) na rok. Po roku otrzymuje pozwolenie na trzy lata, pozniej na piec. Po tym czasie (9 lat) moze otrzymac obywatelstwo egipskie (prawo egipskie pozwala na posiadanie wiecej niz jednego paszportu) - czesto ten proces moze trwac znacznie krocej, po \"odpowiednim\" oplaceniu prawnika:). W przypadku malzenstwa z Egipcjaninem w Polsce, slub musi odbyc za posrednictwem ambasady egipskiej. UWAGA: prawo polskie nie dopuszcza posiadania podwojnego obywatelstwa. Mozna otrzymac obywatelstwo egipskie, ale trzeba zrzec sie wtedy obywatelstwa polskiego . Marlo Czy katoliczka może zawrzeć związek małżeński z Koptem? Jeśli tak, to czy kobiecie po ślubie nadal wolno wyznawać katolicyzm? Czy tak, jak dziecko z tego związku, zmuszona jest przyjąć wiarę męża? A w wypadku, gdy mężczyzna jest muzułmaninem? Odpowiadają Gasser i Shady (chrześcijanin, 29 lat): Muzułmanie mogą poślubić wyznawcę każdej wiary, byle nie ateistę. Małżonek może pozostać w swojej wierze, tylko dziecko przyjmuje religię ojca. Ortodoksyjni, prawosławni i katoliccy Koptowie nie mogą poślubić osoby innej wiary (ortodoksi tylko ortodoksów itd.). do_gory! Klaudia do_gory! Czy katoliczka, która już raz zawarła w swoim kraju w Europie ślub kościelny i rozwiodła się (rozwód państwowy, urzędowy tylko), może wyjść za mąż za Egipcjanina - chrześcijanina? Odpowiada Shady: Rozwódka może poślubić chrześcijanina, jeżeli przedstawi dokument wystawiony przez Kościół, w którym instytucja ta potwierdza, że kobieta może wejść ponownie w związek małżeński. Klaudia do_gory! Czy Europejka poślubiająca Egipcjanina może czasami podróżować do swojego ojczystego kraju sama, bez męża (jeśli on pracuje), albo ze swoim dzieckiem (dziećmi), czy mogą podróżować wyłącznie wspólnie? Dotyczy małżeństw wyznających islam, ale też chrześcijańskich. Odpowiada Gasser: Europejka, która chce opuścić Egipt, musi mieć pozwolenie męża (dokument wystawiany jednorazowo, często podczas zawierania związku małżeńskiego). W przypadku, kiedy chce podróżować sama z dzieckiem, takie pozwolenie musi być wystawione za każdym razem, kiedy chce opuścić Egipt. Prawo to dotyczy wszystkich Egipcjan. Klaudia do_gory! Czy rodzina Europejki, która wyszła za mąż za Egipcjanina, może swobodnie odwiedzać ją w Egipcie? Odpowiada Gasser: Rodzina może odwiedzać swoją córkę. Nie ma prawa, które by tego zabraniało. Klaudia do_gory! Czy Egipcjanin żonaty z Europejką może się szybko rozwieść? Jakie są skutki takiego rozwodu? Jak długo trwa taka procedura? Odpowiada Gasser: W przypadku związku \"orfi\" wystarczy podrzeć kontrakt małżeński. Małżeństwa \"oficjalne\" są unieważniane stosunkowo szybko poprzez sąd i ambasadę. Ponieważ rozwód niedozwolony jest w małżeństwie chrześcijańskim, proces może trwać wiele lat. Sara do_gory! Co się dzieje, gdy któreś z małżonków nie może mieć dzieci, a co jeśli nieszczęśliwie okazuje się np. długo po ślubie? Rozwód? Odpowiada Gasser: To już zależy od samych małżonków, czy chcą być razem, czy nie. Mogą adoptować dzieci (chrześcijanie), muzułmanie mogą się rozwieść. Muzułmanki często godzą się też na drugi ślub męża. Dodam jeszcze, ze rzadko zdarza się w obecnych czasach, aby muzułmanin miał więcej niż jedną żonę. Kobieta ma również prawo do rozwodu.

znamy sie 6 miesięcy krótko wiem dlatego prosiłam go o trochę czasu aby wszysko uporządkowac pomyslec , zgodził się . A na wszystko to się nie zgadza nie lubi jak palę i prosił mnie bym troszke skromniej się ubierała powiedział mi ze tam są inne zwyczaje i nie myslcie ze jest jakims starym facetem z kasą on ma 25 lat i nigdy z zadną kobietą nie był związany

Czy Europejka poślubiająca Egipcjanina może czasami podróżować do swojego ojczystego kraju sama, bez męża (jeśli on pracuje), albo ze swoim dzieckiem (dziećmi), czy mogą podróżować wyłącznie wspólnie? Dotyczy małżeństw wyznających islam, ale też chrześcijańskich. Odpowiada Gasser: Europejka, która chce opuścić Egipt, musi mieć pozwolenie męża (dokument wystawiany jednorazowo, często podczas zawierania związku małżeńskiego). W przypadku, kiedy chce podróżować sama z dzieckiem, takie pozwolenie musi być wystawione za każdym razem, kiedy chce opuścić Egipt. Prawo to dotyczy wszystkich Egipcjan. Klaudia do_gory! Czy rodzina Europejki, która wyszła za mąż za Egipcjanina, może swobodnie odwiedzać ją w Egipcie? Odpowiada Gasser: Rodzina może odwiedzać swoją córkę. Nie ma prawa, które by tego zabraniało.

twoj maz za kazdym razem musi sie zgodzic na wyjazd z Egiptu ... juz bym sie bala....

nie ma za .. ale on juz ci tam czegos zabrania my kobiety Europejskie nie lubimy nakazow mozesz byc szczesliwa ale rowniez mozesz plakac cale zycie.

Gość naiwna jesteś
No bez jaj, poczytaj to dziewczyno "żona potrzebuje pisemnej zgody męża by podróżowac sama albo z dziemi" takie hasła nic Ci nie mówią ? jeśli zacznie się źle miedzy Wami układac to bez zgody męża nawet nie będziesz mogła wrócic do rodziny w Polsce....czy sam ten fakt nie zapala Ci w głowie czerwonej lampki ?! Ja bym sie cholernie bała na Twoim miejscu i jeśli bym kochała faceta to zgodziłabym sie jedynie na życie w Polsce. Zresztą pół roku to za krótki okres czasu by kogoś dobrze poznac. Zastanawiam się czy nawet gdybyście zawarli w kontrakcie przedślubnym klauzulę że możesz podróżowac bez zgody męża czy w Egipcie by tego typu umowa by obowiązywała i czy nie okazało się że "prawo egipskie" jest ponad ustalenia, które uczyniliście przed ślubem. Bardzo naiwna jesteś dziewczynko. Rozumiem Cię, zamarzył Ci się romans wczechczasów, mąż z zagranicy i dostatek, ale myśl realnie. Egipcjanin to nie szejk z Baśni 1000 i 1 nocy ale zwykły koleś, który żeruje na naiwnosci takich panienek jak Ty. Naprawdę wierzysz że tak sie w Tobie zakochał ?! Zastanów się dlaczego szuka żony w Polsce a nie w rodzinnym kraju.

Gość Ona to ja
Jak sie zebrali tu tacy specjaliści ;) od ślubów różnoreligijnych, to moze ktoś akurat ma czas i chęć odpowiedzieć mi na takie pytania: Jak w islamie wygląda ślub, relacje żona - mąż, rozwód? Czy dzieci mogą przyjać wiarę matki? Bo wywnioskowałam, że muzułmanin moze poślubić wyznawczynię innej religii, a jak to jest regulowane przez Kosciół katolicki? Czy katoliczka moze poślubić muzułmanina? Czy jest to uznawane za grzech? Czy możliwy jest wtedy ślub kościelny? Chodzi mi konkretnie o ślub katoliczki z muzułmaninem w Polsce, z postanowieniem pozostania w Polsce. Jeżeli jeszcze ktoś sie zna, to chętnie sie dowiem, jak wyglądaja sprawy pobytowo-obywatelskie w Polsce wzgledem obcokrajowca po ślubie z Polką.

Gość naiwna jesteś
Sam zapis o "pisemnej zgodzie męża na podróżowanie" stawia kobietę w charakterze właśnosci męża, który ma prawo o niej swobodnie decydowac. To tak jakby każdy mąż w Polsce miał prawo małżonkę przykuc do kaloryfera i zabronic jej odwiedzania własnej matki....no bez jaj już wolałabym byc przysłowiową "starą panną" niż miec "takiego kochającego męża" Zauważ że u nas w Polsce prawo chroni kobiety źle traktowane przez mężów. Są specjalne grupy wsparcia, interwencje, domy samotnych matek, instytucje. W Egipcie z zasady prawo stoi po stronie mężczyzny i dzieci uznawana są także za jego właśnośc. Na tym polega haczyk, bo żadna kobieta nie wyrzecze się własnych dzieci nawet za cenę uwolnienia sie od tyrana.

nie marzy mi się dostatek bo w Polsce wiedzie mi się dobrze i nie jestem z nim dla jego kasy romans wszech czasów zabawne wiesz ja nie mam 15 lat i poważnie sie nad tym zastanawiam jakbum była taka głupia to już bym tam poleciała

Gość naiwna jesteś
Ile masz lat Emilio i jak się poznaliście ?

Gość ja bym się bała tam zamieszkać
Egipt jest piękny,ale kobiety tam siedzą w domu-faceci pracują a jedyne kobiety jakie tam spotkałam to turystki...

Gość naiwna jesteś
Nie twierdzę że masz lat 15, ale że moze nie do konca zdajesz sobie sprawę. Byłam związana przez rok z muzułmaninem więc temat nie jest dla mnie zupełną abstrakcją. Nie zdecydowałam się na ślub z nim z innych powodów. Miałam wtedy 23 lata. Dzis 10 lat później wcale tego nie żałuję, bo pewnie wg ichniejszego modelu życia nie pracowałabym i miała jak jego siostra przynajmniej szóstkę dzieci.

Powierdzam zdanie wszystkich osob opisujacych swoje przezycia czy to z Sharm czy z Hurghady ja tez myslalam ze Egipt jest tak piekny jak to opisuja katalogi i owszem jest cudownie gdy sie mieszka w hotelu zbudowanym dla turystow, je hotelowe jedzenie i jezdzi na zorganizowane wycieczki, tez mi sie bardzo podobalo :) Ale nikt nie pozna prawdziwego Egiptu jezeli nie pojedzie tam na wlasna reke badz w regiony ktore nie sa specjalnie przystosowane dla osob z poza tego pieknego kraju. Tak naprawde Egipt to bardzo biedny i przeludniony kraj totalnie inna mentalnosc i kultura. Tak sie sklada (czemu opatrznosci jestem bardzo wdzieczna) mam meza Egipjanina, kiedy pierwszy raz pojechalam do niego (a mieszka w rejonie zatoki Suezkiej) czar prysnal.Zobaczylam wtedy inny Egipt, moze nawet bardziej fascynujacy niz ten z okna hotelowego. Widzialam Kair od podszewki zaczynajac od najbiedniejszych dzielnic konczac na najbogatszej z butikami najnowszych kolekcji swiatowych projektantow. Aleksandria to tez piekne miasto portowe z architektura podobna do europejskiej a Suez z ktorego pochodzi moj maz to cudowne male miasteczko z niepowtarzalnym klimatem po zachodzie slonca. Trzy miesiace temu dokladnie rok po naszym slubie przyszedl na swiat owoc naszej milosci synek Hassan . Mieszkamy tu w Polsce bo ja nie wyobrazam sobie zycia w Egipcie, choc nie jest nam latwo bo maz spotyka sie na kazdym kroku z wyrazami rasizmu braku tolerancji religijnej itd nasze uczucie pozwala nam przetrwac wszystkie niepowodzenia . Spobujcie Egipt zobaczyc na wlasna reke , bo warto :)

28 i poznalismy sie całkiem przypadkiem , on odwiedza w Polsce znajomych i jakby chcial sie tylko zabawic to by próbował przeciez nie był w Egipcie, tam nie moze a tutaj tez tego nie robił to chyba wynika z wychowania i charakteru bo nie podrywał wszystkich panienek naokoło jak to robią niektórzy