Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wow......gsjj

pytania z biochemii kto pomoze?

Polecane posty

Gość wow......gsjj

mam takie pytania do opracowania z biochemii na ktore nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi 1.jakie sa konsekwencje lipofilnosci lipidow 2.jakie hormony reguluja gospodarke energetyczna organizmu 3jakie hormony wspoldzialaja w regulacji gospodarki wodno elektrolitowej organizmupomozcie,musze to opracowac i nie wiem jak?

Gość wow......gsjj
to rzeczywiscie trudny przedmiot,nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na te pytania:(

Gość pytanie 2 i 3 w ksiazkach
z biologii do liceum, lub jakas ksiazka z uni chociazby BIologia komorki (The cell) 1 - w rozdziale o wlasciwosciach lipidow - kazdy podrecznik do biochemii

Gość wow......gsjj
czytalam,ale o lipofilnosci i ich konsekwencjach nie ma nic,jakbym znalazla to bym nie prosila Was o pomoc

jak o nie ma chociazby takie banalne przyklady jak - formowanie micel, budowa blony komorkowej (pol hydrofobowe pol hydrofilowe), konsekwencje w transporcie czasteczek sygnalowych (np hormonow sterydowych) itp itd, oczywiscie ze nikt Ci w ksiazce nie wywali jak byk KONSEKWENCJE LIPOFILNOSCI - trzeba pomyslec

Gość wow......gsjj
to pomoz mi

no to Ci przeciez napisalam te 3 przyklady, biochemie mialam 5 lat temu wiec ciezko mi sobie cos przypomniec a ksiazek nie mam pod reka to co mi jeszcze przychodzi do glowy to ze skladowanie enegrii jest najbardziej kozystne w postaci tluszczu wlasnie dlatego ze jest on hydrofobowy Wez jakas kziazke przeczytaj gdzie sa uzywane lipidy i na tej podstawie wydedukuj dlaczego akurat tam sa potrzebne czyli dzieki jakim wlasciwoscia znajduja tam zastosowanie

Gość wow......gsjj
pomocy

Gość cycata babka
z tymi lipidami nie pamietam, za dawno mialam biochemie, ale jesli chodzi o hormony to najwiecej sensownych informacji znajdziesz w podreczniku fizjologii np. Traczyka, uzywalismy na medycynie tak na goraco co mi sie przypomina: ad.1 hormony tarczycy, kortykosteroidy, aminy katecholowe, co do innych nie jestem pewna ad.2 mineralokortykoidy, kortykosteroidy, hormon antydiuretyczny, insulina i glukagon, hormony tarczycy, inne tez w roznym stopniu ale nie pamietam dokladnie te dwa tematy nie sa takie straszne, ale trzeba troche poczytac

Gość wow......gsjj
dziekuje Ci..a co z 3 pytaniem?

Gość wow......gsjj
kto pomoze mi,jutro mam zdac referat...

Gość wow......gsjj
poleglam..musze jeszcze raz pisac pomozcie mi...

Gość wow......gsjj
mysle ze cos znajde w tym artykule,a moze jeszcze jakies "podpowiedzi"?z gory bardzo dziekuje:)

Gość wow......gsjj
up

Gość wow......gsjj
dziekuje Iwanka,ja tez szperalam w necie i nic takiego nie znalazlam,oblecialam dzis wszystkie biblioteki i albo biochemia wypozyczona albo zstala tylko Harpera a tam to bardzo naukowo opisane i nic nie rozumiem z tego:(

Gość wow......gsjj
tak ..napewno sie przyda

Gość aldosteron
3 pytanie aldosteron i inne mineralokortykoidy

Gość wow......gsjj
dziekuje,jak cos Wam jeszcze przyjdzie do glowy to bede wdzieczna:)

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci