Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ucząca się angielskiego

małe pyt. odnośnie liczebników głównych z angielskiego

Polecane posty

Witam, mój problem polega na tym, że w żadnym podręczniku, i ani jednej płycie CD, nie mogę znaleźć nurtujacego mnie pytania, jak poprawnie powinnam wymawiać/pisać duże liczby, np: 62.218 -sixty-two thousand two hundred and eighteen ??? 124.389- one hundred and twenty-four thousand, three hundred and eighty-nine ??? 5.981.649-five million nine hundred and eighty-one thousand, six hundred and forty-nine ??? Czy to jest poprawnie?

Kuircze... Nie jestem pewna, ale mi te \"and\" trochę nie leży... Sama jestem ciekawa jak to się poprawnie wymawia. Także będę się przyglądać:).

Gość ja sie nie znam na angliku
:P

Ja bym powiedziala: sixty two thousnads two hundred eighteen 124.389- one hundred twenty-four thousands, three hundred eighty-nine ??? 5.981.649-five million nine hundred eighty-one thousand, six hundred forty-nine

Gość tak jest ok

hmm...liczebniki główne: -hundred -thousand -million nie przyjmują końcówki w liczbie mnogiej. Wyjątek: liczebniki te stają się rzeczownikami i otrzymują kopńcówkę- "S" , jesli użwywane są do nazwania nieokreslonej ilości setek, tysięcy, milionów. W tym przypadku , nastepuje po nich przyimek "of" np. Thusands of workes were streaming out of plants. (tysiace robotników wychodziło potokiem z fabryki)

Gość ja sie nie znam na angliku
hmm...liczebniki główne: -hundred -thousand -million nie przyjmują końcówki w liczbie mnogiej. Wyjątek: liczebniki te stają się rzeczownikami i otrzymują kopńcówkę- "S" , jesli użwywane są do nazwania nieokreslonej ilości setek, tysięcy, milionów. W tym przypadku , nastepuje po nich przyimek "of" np. Thusands of workes were streaming out of plants. (tysiace robotników wychodziło potokiem z fabryki)

Ja nie pisałam przecież thousandS :-O Bardziej chodziło mi o to, czy "and" jest tak wszędzie potrzebne? ;)

kurka, bo jak już biora się za pisanie książek, to mogliby bardziej sumennie do tego podchodzić i szczegółówo dane zagadnienia opisywać, wytłumaczyć:-O

??? :(

and nie jest potrzebne. wszystko dobrze tam napisałaś tylko bez tego \'and\' powinno być :)

Gość andandand
and jest jak najbardziej poprawne

Gość jest poprawnie
jesteś mądrzejsza od tych doradzajacych. tak trzymaj! :)

Dziękuje pięknie, za pomoc :) 🌼

wyczytałam na jednej ze str. z angielskim, że z tym "and" jest tak, że chociaz się go właściwie nie pisze, to jednak z reguły dodaje je się przy czytaniu liczebnika. :)