Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość REWELA

LOJALKA ?!?!?!

Polecane posty

Gość REWELA

Witam wszystkich Od ponad roku pracuję w dość dużej firmie oferującej usługi finansowe. Ostatnio moje koleżanki z pracy dostały do podpisania umowę lojalnościową w której zobowiązują się do tego, iż po ustaniu stosunku pracy z obecnym pracodawcą przez pół roku nie podejmą pracy w branży finansowo-ubezpieczeniowej, a zakład pracy wypłacał będzie mi przez ten okres część wynagrodzenia. Natomiast w przypadku, gdy podejmą pracę są obowiązane zapłacić pracodawcy karę - dość wysoką sumę pieniężną. I teraz mam pytanie, bo niedługo ja również dostanę podobną umowę, czy stosowanie takich praktyk przez pracodawcę jest zgodne z prawem, co może grozić pracownikowi w przypadku gdy odmawia podpisania takiej umowy i czy może to zrobić??? Osobiście nie chciałabym aż tak wiązać się z moją firmą...

Gość Takie umowy to norma
Nowe niewolnictwo... Stosują je w różnych sytuacjach. W Twoim przypadku chodzi o to, żebyś nie wykorzystała wiedzy o aktualnej sytuacji w firmie przeciwko niej (po przejściu do konkurencji). Ale są i inne jaja: podpisywanie umów o pracę z 3-letnimi okresami wypowiedzenia na przykład. Robią, co mogą, żeby ludzie nie uciekali do Londynu... I między innymi dlatego uciekają.

Gość REWELA
Dzięki za odpowiedź :) Chyba to niekoniecznie to, co usłyszeć bym chciała :)

zwykła \"Umowa o zakazie konkurencji\" bardzo popularne szczególnie we wszystkich usługach finansowych. Jeżeli i tak chcesz w trym sektorze pracować to każdy da ci taką umowę

a czy przypadkiem nie jest tak, że może tego wymagać tylko przed ustaniem stosunku pracy (czyli w czasei trwania umowy)?--------Tylko wtedy! Przeciez pracodawca nie będzie nic podpisywał z delikwentem, który właśnie złożył u niego wymówienie. Chyba, że czegoś nie zrozumiałam.

Gość REWELA
Do tej pory właśnie miałyśmy umowy, zgodnie z którymi nie możemy wykonywać pracy z zakresu finansów i ubezpieczeń w czasie stosunku pracy. A teraz zmiany...

Gość REWELA
Tak po ustaniu stosunku pracy - na 6 miesięcy!

rewela - po ustaniu stosunku pracy zni ciebie a pracodawca, ani jego z toba, nic prawnie nie laczy tak naprawde. on nie ma za ciebie odpowiedzialosci wynikajacej z umowy, ty nie masz obowiazkow wobec niego. a to, ze proponuje \"czesc wynagrodzenia\" to zwykle danie w lape jak dla mnie :D

Gość REWELA
Teoretycznie daniem w łapę można to nazwać ale jeśli podejmę pracę to taka kasa piechotą nie chodzi :/

ale co ci szkodzi podpisać jak chcesz u nich pracować jeszcze jak się zwolnisz to pół roku popracujesz przy czymś innym a oni ci za to jeszcze dopłacą :D a od takich umów i tak nie uciekniesz. chyba, ze będziesz pracować w małych firmach, w warzywniaku, biedronce albo na podrzędnych stanowiskach

Gość REWELA
Dzięki wszystkim za pomoc :) Chyba jednak wolę aż tak bardzo nie związywać się z pracodawcą... Zwłaszcza że nie wszystkie firmy stosują takie sposoby :)

Gość REWELA
No teoretycznie też myślałam o możliwości pracy w innej branży przez pół roku, ale to nie dla mnie :P A odmowa podpisania takiej umowy w dotychczasowej firmie będzie najlepszym rozwiązaniem - tak myśle...