Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szklanka herbaty

zaczerwieniona skóra między palcami dłoni

Polecane posty

Gość szklanka herbaty

zauważyłam,że skóra między palcami dłoni jest zaczerwieniona,trochę się łuszczy a na zgięciu niewielkie pęknięcia które szczypią.Mam pytanie czy to początek grzybicy czy zwykłe zaniedbanie dłoni? Przyznaje,że często myje ręce ale niedokładnie wycieram ręcznikiem i nie są w tym miejscu suche.Nie zawsze używam rękawiczek do sprzątania,nawet ze środkiem myjącym i nie używam jeszcze rękawiczek wychodząc na zewnątrz. Czy ktoś tak miał???

Gość często kremuj ręce
no i po myciu wycieraj do sucha

Gość szklanka herbaty
nikt tak nie miał? czy mam się bać grzybicy? czy to zaniedbanie???

Gość zuzkaz
Pogoda teraz jest sprzyjajaca takim objawa jak opisujesz..Zimne powietrze , wiatr i zero ochorny powoduje ze skora na dloniach staje sie szorstka , nieprzyjemna i moze pekac.Tak jak juz Ci wczesniej pisano zacznij o nie troche dbac...,wystarczy dobry krem i reguralne wcieranie i powinno byc ok.A i nie zapomnij o rekawiczkach....no chyba ze nie lubisz to krem krem i jeszcze raz krem:)))

Gość
ja tak miałam. okazało się, że to drożdzyca. umiejscowiła się na obu dłoniach, w sumie tylko w dwóch miejscach. początkowo stosowałam Travocort na receptę, zalepiałam plastrem żeby nie było kontaktu z wodą i żeby się te miejsca nie ocierały o siebie. po pewnym czasie stosowałam tańszy i łagodniejszy Clotrimazol. całe leczenie trwało kilka miesięcy!!! zaczęło się od niewielkiego jakby wyprysku, potem skóra się zaczęła łuszczyć, to się rozprzestrzeniało od przestrzeni między palcami aż na boki palców. oczywiście to nie musi być to samo, ale najlepiej jeśli pójdziesz do dermatologa. jak byłam młodsza to też niedokładnie wycierałam ręce, ale wówczas miałam całe zaczerwienione i chropowate. obecnie myję ręce bardzo często i nie mam takiego problemu. drożdżyca może się pojawić podczas ogólnego osłabienia organizmu, braku pierwiastków, do tego częstego kontaktu dłoni z detergentami.

Gość szklanka herbaty
dzięki.Trochę sie uspokoiłam.Ciężko mi kremować ręce jak cały czas coś robię i do wszystkiego się kleję.Czesto myje ręce z powodu m.in. higieny. W każdym bądż razie przyłożę się teraz,żeby o nie zadbać. Boje się grzybicy .

Gość szklanka herbaty
nie odczytałam dalszych wypowiedzi więc teraz trochę jestem niepewna.Dzięki za odzew