Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jest tu taki ktoś

Jest na sali jakiś stomatolog albo protetyk?

Polecane posty

Gość jest tu taki ktoś

Gość na pomarańczowo1
tak, o co chodzi?

Gość jest tu taki ktoś
Chodzi o to, że ortodonta powiedziała mi, że w miejscu po wyrwanym zębie (został wyrwany jakiś rok czy 2 lata temu) mam zrobić wypełnienie, żeby zęby (przednie jedynki dolne) się odpowiednio ustawiły. Chciałbym się dowiedzieć (tak z grubsza oczywiście) jakie są możliwości i jaki jest orientacyjny koszt. Chodzi o wypełnienie miejsca po 6-ce prawej dolnej.

Gość na pomarańczowo1
ząb został usunięty z korzeniem?

Gość jest tu taki ktoś
tak

Gość na pomarańczowo1
No to będziesz musiał zrobic albo implant tytanowy z koroną - koszt ok 6.000 zł, albo samą koronę w zaleznosci od tego w jakim stanie są sąsiadujące zęby dentysta moze ci zacementować na stałe wypełnienie które będzie imiotowało ząb. To będzie koszt kilkuset zł do 1000 w zaleznosci od materiałów i gabinetu

Gość jest tu taki ktoś
A ortodonta wspominała jeszcze coś o moście. Co to takiego?

Gość na pomarańczowo1
tak most to jest to co mówiłem - wypełnienie bez korzenia będzie sie opierać zacementowane na sąsiednich zebach

Gość na pomarańczowo1
moze być zdejmowany lub zacementowany na stałe, w zaleznosci od tego jak zdecyduje dentysta

Gość jest tu taki ktoś
Dziękuję za odpowiedź :-)

Gość na pomarańczowo1
fajnie ze moglem pomóc;)

Gość ciekawaaaa bardzooooo
w sensie zdejmowany zab czy jak bo nie bardzo rozumiem??? pytam bo mam podobny problem.... mam usunieta trójkę...za moment musze rwac 6 i tak sie zastanawiałam co ja tam będe miała.......... nie znam się na tym...mam tylko jedną korone na sztyfcie i tyle.......:O

Gość na pomarańczowo1
jest to trójka i szóstka z tej samej strony będziesz miec małą protezkę zdejmowana na noc, lub jesli wiecej zapłacisz mostek scementowany do zębów - w zaleznosci od tego jakie masz inne zęby - nie widze, wiec nie moge ocenic czy mozna załozyć na stałe, to bardzo indywidualna sprawa która zalezy tez od stanu dziąseł. Musisz sie skonsultowac "na zywo" ze swoim dentystą

o matko zdejmowane na noc...........:O:O z jednej strony..z jednej.... o matko..:O z tymi zebami same problemy:O

Gość na pomarańczowo1
niestety problemy, dlatego dbaj bardzo o te ząbki które ci zostały:) i głowa do góry! Mozna tak życ a przy dobrym wykoaniu nikt nic nie zauważy. Dbaj o inne zęby, jeszce ci wiele ich zostało! pozdrawiam

dzieki za słowa otuchy he he:D moze to dziwnie zabrzmi,ale ja dbam o zeby..tylko swego czasu wszystko zaczeło mi się tam sypac..straszne stany zpalne..okropne wrecz nie do opisania...a zeby to dosłownie same mi pekają:O

Gość o masz o masz
Mam taki problem.Kiedyś jak bylam młodsza koleżanka mi mówiła że powinnam iść do dentysty by skrócił mi dziąsła bo za bardzo nachodzą na zeby. Nie poszłam. Od jakiegoś czasu z przodu tam gdzie są barziej na zębach puchną bolą i jeszcze bardziej nachodzą na zęby . Co to może być ? W czwartek dopiero ide do stomatologa

Gość prof dr Andrzej Lepper
a jak nie mam kilku zebów ? 1, 2 i 3 ? :o

Gość na pomarańczowo1
pewnie dostaniesz płyn do płukania taki leczniczy. Mogą byc to zalązki paradontozy. Dbaj o to bo jak zniszczysz szyjki dziąseł będzie juz za późno. aa - i nie wgryzaj się w twarde owoce bo podrażniasz dziąsła