Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liverpoolek

czy to torbiel?????

Polecane posty

Gość liverpoolek

Jestem zalamana i wystraszona Od kilku miesiecy na wysokosci jajnikow ( po prawej stronie ) wyskakiwala mi i zanikala po paru minutach a czasami sekudnach taka sobie "banka". Balam sie isc do lekarza a banka niestety teraz robi sie coraz wieksza i czasami nawet pobolewa.Dwa miesiace wstecz mimo iz bralam tabletki wystapily palmienia miedzy miesiaczkowe . Myslalam ze to moze wyrostek albo watroba wiec ze wzgledu na to iz dosc dlugo bralam tabletki odstawilam je w tym miesiacu ( nie wiem czy tak mozna samemu je odstawic ? ) Teraz zastanawiam sie czy nie jest to torbiel? Czy torbiel mozna wyleczyc tylko operacyjnie ( juz sie boje ) czy sa tez na to jakies inne metody. Umowilam sie juz na wizyte do lekarze ale zamin sie do niego dostane troche to potrwa. Mieszkam w Anglii pierwsza wizyta- pielegniarka, druga dopiero lekarz . Pozdrawiam Was wszystkie

Gość jola87
torbielami jajników nazywa się guzy powstające w tkance jajników tam puste jamy wypełnione płynem.Są też torbiele składające się z jedynie z tkani skórnej.Są również tzw. torbiele retencyjne powstają wówczas gdy nie pęknie dojrzały pęcherzyk Graafa.Wskutek gromadzenia się płynu torbiel może osiągnąć nawet wielkość pomarańczy

Gość jola87
to czy obrzmienie na jajniku to torbiel,guz,ciąża pozamaciczna czy endometrioza może stwierdzić tylko lekarz po przeprowadzeniu szczegółowego badania.Torbiele jajników mogą okazać się zmianami złośliwymi dlatego leczenie zachowawcze można stosować jedynie w przypadku zwykłych,wypełnionych płynem torbieli.Sposoby leczenia są różne: 1.farmakologiczne-można doprowadzić do skurczenia się torbieli stosując preparaty gestagenowe(także pigułkę hormonalną) 2. odessanie pod kontrolą USG z sondą pochwową 3. chirurgiczne usunięcie metodą laparoskopową lub z otwarciem powłok brzusznych

Gość taka sobie jedna z tłumu
Bardzo prawdopodobne że masz torbiel ,miałam takie same objawy ,raz wyczuwałam gulkę a za chwilę już nie ,do tego dochodziły kłujące bóle ( od czsu do czasu ) kilkusekundowe . Po zrobieniu USG okazało się że to torbiel 4cm ,leczenie nie przyniosło rezultatów -byłam operowana .

Gość alalala..
Wiesz laska, ja bym na twoim miejscu zastanawiała się, czy to nie nowotwór. Torbiel przy tym to naprawdę wielkie NIC.

Gość teareg
I po prostu NIE POJMUJE jak można chodzić z taką zmiania od kilku miesięcy. A potem się dziwić, że nowotwory wykrywane są najczęściej w ostatnim stadium!!