Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dbh

co sie stanie jezeli mam rh -? 27 tyg ciazy

Polecane posty

Gość dbh

powinnam zrobic badanie grupy krwi na pocz ciazy ale myslalam ze nie jest konieczne w czasaie noszenia ciazy tylko w czasie porodu wiec zwlekalam , teraz gdzies przeczytalam ze jak ma sie rh - to podczas ciazy robi sie specjalne badania na pojawinie sie przeciwcial bo jak sie pojawia to sie podaje juz jakies leki , kurcze a ja juz jestem w 27 tyg ciazy i bede wiedziec za kilka dni jakie mam rh...lekarz mi tez nic nie poiwedzial ze to takie wazne..wogole wcale mnie na badania nie wyslala itd ale nie chce juz zmieniac na koniec ciazy lekarza a mzoe powinnam /...??to jest moja pierwsza ciaza

jestem zdziwiona bo to bardzo wazne badanie powinno sie robic na poczatku zebys nie miala konfliktu i wtedy podaje sie leki zeby nie bylo komplikacji bo mozna stracic ciaze.ale ty juz w zaawansowanej dosyc jestes a tu nie wiem jakie moga byc skutki.moja siostra miala konflikt na poczatku ciazy i plamila dostala leki i przeszlo a mogla stracic ciaze a ty juz dlugo masz ciaze wiec nie wiem

Gość rh-
Do konfliktu serologicznego może dojść w przypadku istnienia niezgodności serologicznej pomiędzy rodzicami dziecka. Gdy przyszła mama ma grupę krwi Rh ujemną a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwioobiegu matki. Dochodzi do tej sytuacji najczęściej podczas porodu lub poronienia. Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B. Obecnie coraz częściej prowadzi się profilaktykę konfliktu serologicznego podając ciężarnym około 28 tygodnia ciąży 300 mikrogramów immunoglobuliny anty-D.

Jeśli jest to twoja 1 ciąża to nie ma się czym martwić. Poprostu po porodzie dostaniesz taki zastrzyk aby w przyszłej ciąży nie było zagrożenia dla dziecka. Jeśli nie miałaś poronień ani nie byłaś wcześniej w ciąży to twojemu dziecku nic nie grozi. Wiem bo sama byłam w takiej sytuacji i mam zdrową, śliczną córeczkę. Pozdrawiam

A jaki rh ma ojciec dziecka? Bo jak ma minus, to nie podają Ci po pierwszym porodzie immonuglobuliny. Wtedy zresztą nie ma konfliktu serologicznego.Ja tak właśnie miałam. Jeśli ma plus, to szybko do lekarza. Wtedy robi sie testy Coombsa w ciąży i podaje immonuglobulinę po 1 porodzie.

dbh------To że masz RH- nie ma jeszcze tragedi (wiem co mówie gdyż sama mam RH-) żeby był konflikt to jest do tego długa droga.W każdym razie po porodzie dostaniesz przeciwciała(zastrzyk domięsniowy).Głowa do góry i się nie strsuj :)