hellishbloodystorm 0 Napisano Listopad 15, 2007 amdara234 - KONIECZNIE zrób kolonoskopie!!! co za jełop ci nie wypisał skierowania przy takich ojawach!! pedem do lekarza, a jak beda fochy, to prywatnie, jesli masz pieniadze (pare stow :O ) czy oni na glowe upadli?! anke - IBS moze, ale to dosc ekstremalna postac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amdara234 0 Napisano Listopad 15, 2007 bardzo dziekuje za te wszystkie informacje.tyle badan,lekarzy i nic.moze w koncu to sie skonczy bo nie moge.czy moje jelita wroca jednak do dawnego ,dobrego funkcjonowania...po tak dlugim czasie mam wszystko rozlegulowane,dodatkowo mam anemie i depresje,nie mowie juz ze zanikl mi okres.chciala bym zeby to sie wreszcie skonczylo.jedyny pozytek z tego wszystkiego ze moge jesc i nie tyje.wole jednak jesc,uprawiac sport i cieszyc sie zyciem.jezu juz mnie zaczyna krecic,no tak...jestem po kolacji...tragedia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hellishbloodystorm 0 Napisano Listopad 15, 2007 amdara234 - zdrowka zycze. i powaznie, kolonoskopia koniecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość CU i CD Napisano Listopad 16, 2007 amdara234 --> Ananasy to raczej nie jest dobre rozwiązanie przy biegunkach, raczej polecałabym marchewkę i jak najwięcej ryżu, ale taki gotowany na wodzie, bez sosów, ja swego czasu jedłam tego tak dużo, że już patrzeć nie mogłam na ryż. Na czym polega Rektoskopia? Służy do oglądania ok 20 centymetrów ostatniego odcinka jelita grubego i odbytnicy. Lekarz wkłada rurkę przez odbyt, na monitorze widzi obraz tego co jest w środku. Kolonoskopia pozwala obejrzeć całe jelito grube. Jest to mało przyjemne badanie, czasem wykonuje się pod narkozą, częściej w znieczuleniu. W tym wypadku rurka jest zdecydowanie cieńsza, ale za to dłuższa. Domyślam się że badanie per rectum miałaś robione? To takie zwykłe badanie odbytnicy palcem? Nie napoisałaś czy byłaś skierowana do gastrroenterologa, czy wszystkie dotychczasowe badania skierowana byłaś od rodzinnego? Czy jeśłi nie masz krwi w kale, miałaś robione badanie na krew utajoną? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość CU i CD Napisano Listopad 16, 2007 amdara234 z jakiej jesteś miejscowości, może będę mogła Ci polecić jakiegoś dobrego lekarza, albo dowiem się o takiego z Twojego rejonu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amdara234 0 Napisano Listopad 16, 2007 niestety na stale mieszkam za granica,ale czesto bywam w polsce.torun. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sarkastyczna cyniczka 0 Napisano Listopad 16, 2007 Ja tez polecam kolonoskopię. Mój mąż tez męczył się cały rok zanim wysłali go na to badanie i wyszło wrzodziejące jelito grube. To jest poważna sprawa, więc dopilnuj tego koniecznie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość CU i CD Napisano Listopad 16, 2007 Amdara nie odpowiedziałaś mi na wszystkie pytania. Ja mogę Ci polecić świetnych fachowców z Poznania np. Osobiście jestem już po resekcji jelita grubego, a straciłam je przez CU czyli colitis ulcerosa, dla niewtajemniczonych jest to wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Do tego również przyczyniła się niewiedza lekarza rodzinnego, być może jeszcze bym miała jelito w trakcie leczenia, ale tego nie wiem na pewno. Choroby zapalne jelit są bardzo uciążliwe i nieuleczalne. Przy CU ostatecznoącią jest wycięcie jelita grubego w całości, przy Crohnie niestety tak nie można, bo może atakować cały układ pokarmowy. Piszę to wszystko dlatego żebyś nie zbagatelizowała choroby, albo nie dała się zwodzić. Dowiedz się przyczyny dolegliwości, może to nie jest groźne, ale trzeba to wiedzieć na pewno. Pozdrawiam i radzę udać się do gastroenterologa jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach