Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paola__23

Który monitor jest lepszy?????????????????????

Polecane posty

Gość mój tata ma sklep z pcetami
chłopie ten monitor na zywe oczy widziałem i wiem ze jest lepszy od każdego crt poniżej 1000 zł ;) http://www.nokaut.pl/monitory/monitor-hivision-lm17v-lcd-8ms-speakers-silv-black.html do pracy graficznej są inne crt :o te crt co ty podajesz to zwykłe kineskopy max 1600x1200 ;) te do grafiki maja 2560x1800 i kosztują w granicach 3000-5000 zł

Gość Bunio-27
Oczywiście że dobry CRT nie kosztuje 100 zł. tylko 3 tys albo 4 tys to samo z LCD tyle że używany CRT za 100 zl jest o niebo lepszy id nowego LCd za 600 zl. W tym linku nie ma żadnych danych tech poza cena i tym że ma az 8 ms co jest słabym wynikiem, bo szybsze sa nawet telewizory LCd które mają 40 cali

Gość Bunio-27
widac masz podobny gust jak ja tez mam w domu samsunga o podobnych patrametrach tyle że młodszy model i dałem 60 zl.

Gość nvbret
dalem za niego 1500 zł .TEraz mozna miec za moze 100 zł.

Gość nvbret
rozdzielczosc 1024 x 768 przy 100 hz . 19 cal

Gość Bunio-27
myslę ża za dużo mnie :) Ostatnio były na allegro po 75 zł. z 3 miesięczna gwarancja rozruchowa

Gość Bunio-27
a tym masz 19 ste to inna bajka kumpel kupił taką 19 stę w zeszłym tygodniu zaraz się dowiem ile za niefgo dał

Gość Bunio-27
dal 100 zł.

Gość nvbret
ten za ktory dałes 60 zł . To 19 cal czy 17 ?

Gość Bunio-27
ja za 17 dałem 60 zł. 3 letni kupiłem jmiesiąc temu kumpel za tę 19 dał 100 kupił w zeszłym tygodniu na aleegro

Gość kolejny znawca
teraz każdy lcd powyżej 700 zł jest lepszy od tych starych crt napisałeś że twój ma 1024x768 ? to teraz porównaj to do lcd które każde ma min 1280x1024 do tego jasność 300cd jest wystarczające do wielkości 17 cali nie rozumiesz tego że to jest jasność na powierzchnię ? w jednym sie zgodzę że kineskopy maja lepszy kontrast nic dziwnego bo tam jest olbrzymia lampa a nie diody podświetlające taki lcd za 1000 zł to wypas i zostawia wszystkie normalne crt daleko w tyle. ja mam lcd 1680x1240 500cd 3000:1 i dałem niecałe 1200 zł :)

Gość Bunio-27
a zauwazyłes znawco że on ma 1024 x 768 przy 90hz? Pokaz mi LCd które w ogole ma 90 hz przy takiej rozdzielczości

Gość Bunio-27
Poza tym my tu dyskutujemy o minitorach do 500 zł. a nie za 1200 z. Bo juz na samu poczatku mówiłem ze przyzwoity LCd kosztuje minimum 800 zl. Autorka chciała kupić nowy LCD za 300 zł myśląc że będzie lepszy od CRT

Gość paola__23
hahaha.....dzieki dzieki za fachowe rady grafików ;p ...ale ja tylko chce do użytku domowego....nie jestem ani informatykiem ani grafikiem....tylko do zwykłej pracy :P ale dzieki za wszystkie rady :)

Gość paola__23
i nie chciałam kupić lcd za 500pln myslac ze bedzie lepszy od ctr..............tylko chciałam sie poradzic w sprawie SAMYCH LCD! ....ctr w ogole nie miało byc na miejscu w tym temacie..... ;p

Gość Bunio-27
tak czy inaczej wspólnie odradzamy ci zakup LCD poniżej 700 zł. Myślę że wszyscy tu się zgadzamy

Gość Bunio-27
jak na monitor sprzed 5 lat to naprawde przyzwoity, tyle że traginy czas reakcji 25 ms Teraz normą jest 4 ms lun 2 ms

Gość ciawarka..
ja mam taki : SAMSUNG SyncMaster 970p czy to dobry monitor? brat mnie namówił na kupno, dałam 600zł, ale się nie znam, moge tylko powiedzieć, ze jest ładny :-)

Gość Jurek 98
do zwykłej pracy,pisania,internetu,tekstu lepszy jest LCD i tyle do gier i filmów lepszy jest porządny crt za 1500 zł proste odradzam zakup promieniującego złomu crt za 300 - 500 zł w tej cenie są nowe elegancie lcd niech autora pujdzie do sklepu a tam do wyboru do koloru i wszystkie są opisane i pokazane jak działaja crt to jest dobre tylko dla fanatyków gier - bo dopasowują rozdzielczość każdy lcd ma 60 hz i to wystarcza bo obraz jest stały i nie miga crt strasznie migają i niszczą wzrok i dlatego muszą pracować aż w 100 hz żeby nie wyleciały nam gałki NA KONIEC - ostrzegam by nie brać tych złomów bo to będzie koszmar ;)

Gość Bunio-27
O niszczeniu wzroku własnie decyduje odświeżanie, im szybsze tym lepiej dla wzroku Oczywiste jest że CRT maja lepsze odświeżanie Poza tym obowiązujaca najbardziej restrykcyjna norma dla wsztstkich monitorów jest TCO 03 Jest mnóstwo tanich minitorów CRT które te norme spełniaja zatem nie wprowadzaj ludzi w błąd

Gość Jurek 98
tak są takie monitory tylko że one nie kosztują 500 zł a i tak migają i psuja wzrok :p monitor lcd jakikolwiek nie psuje wzroku bo jest wykonany w innej technologi ( ciekłokrystalicznej) tu nie ma tej normy bo to lcd człowieku poczytaj gdzieś popytaj specjalistów i bajek nie opowiadaj :p NA KONIEC - DO AUTORKI - BIERZ JAKIKOLWIEK LCD monitor crt to shit i wrak :p zreszta te co teraz wyprzedaja są często uszkodzone i z wadami których nie obejmuje gwarancja ;) LCD to przyszłość,Plazma,MVA,LED a ty ludziom wciskasz sprzęt sprzed 8 lat wez sie ogarnij człowieku bo kawy nie piłeś z rana i się uspokój :D

Gość mój tata ma sklep z pcetam
autorko napisz do czego chcesz ten monitor : ;) wszystko będzie wiadome ;)

Gość ciawarka..
ponawiam pytanie: czy mój jest ok? SAMSUNG SyncMaster 970p

Gość Jurek 98
Model SyncMaster 970P to monitor o rewelacyjnych parametrach takich jak czas reakcji 6ms, kontrast 1000:1 czy kąty widzenia 178/178 stopni. Zbudowany na bardzo nowoczesnej matrycy PVA, Wyposażony w złącze DVI, zapewnia najwyższą jakość obrazu. Monitor posiada funkcję Pivot ułatwiającą pracę z edytorami tekstu, grafiki czy arkuszami kalkulacyjnymi. Jest to wszechstronny model, stworzony z myślą o najbardziej wymagających użytkownikach. Świetnie nadaje się do filmów czy szybkich gier. Bardzo dobry :classic_cool: niepatrz na kontrast bo ten ma wysoki aż 1000:1 nie wież w te kontrasty 4000:1 bo to nie są rzeczywiste tylko dynamiczne taki monitor polecałbym też autorce ale cena ...1600 zł :{

Gość Bunio-27
Co ty gadasz za głupoty Zarówno LCD jak i CRT muszą sprełniac te same normy TCO kolega ma na biurku dwuletniego Samsunga LCD model 713 BM spełnia normy TCO 99, mój domowy CRT za 60 zł. spełnia normy TCO 03 jest więc duzo zdrowszy dla wzroku niz ten LCD O tym czy mionitor jest dorby dla wzroku decyduje norma emisji pormieniowania i szybkość odświezania Jesli mionitor CRT ma norme TCO 03 i odswiezanie 90 hz to znaczy że jest lepszy dla wzroku niz większośc monitorów LCD sprzedawanych na rynku A w przypadku monitora 100hz bo takich CRT tez jest wiele w ogóle nie występuje zjawisko migotania

Gość ciawarka..
ja za ten monitor dałam niewiele ponad 800zł

Gość Bunio-27
I zeby nie było to miałem w domu monitor LCd i doskoale znam jego zalety jak i wady.