Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GośśśśśśKA

KUPKI NOWORODKA - MAMY ODPOWIEDZCIE MI

Polecane posty

Gość GośśśśśśKA

ile wasze kilkutygodniowe dzieci karmione piersią robiły kupek na dobę? Moja córcia w pierwszych 2 tyg. robiła 5-6 dużych kupek a teraz w 4 tyg robi tylko 3 male. czy to normalne że ilość kupek zmniejsza się?

Mój synek robił 4-5 kupek jak miał dwa tyg. a teraz robi tyle samo tyle, że kupki są znacznie mniejsze - na początku się martwiłam, ale on je tyle samo, więc to chyba po prostu fizjologia - przecież nie bedzie całe życie robił 6 kup!

Gość też mamusia
gosiu normą jest,ze noworodek karmiony piersią moze zrobic nawet do 10-ciu stolcy na dobę,ale normą tez jest to,że może zrobic 1-ną kupkę na parę dni. Lekarze nawet każą czekać za kupką ponad tydzień bez żadnej ingerencji (np.czopik glicerynowy). Musisz także wziąśc pod uwage zachowanie swojego dziecka.jeżeli ma wzdęty,twardy brzuszek,a przy tym gazy rzadko odchodzą,noworodek jest niespokojny,płaczliwy to raczej bym nie czekała. jeśli natomiast maluszek ładnie spi,nie za bardzo grymasi a przy tym brzuszek nie jest twardy i gazy ładnie odchodzą to spokojnie poczekaj.

Gość też mamusia
przepraszam,bo nie doczytałam.Widzę,ze maluszek robi 3 kupki na dobę tylko w mniejszych ilosciach -TO ZUPEŁNIE NORMA WIĘC NIE STRESUJ SIĘ! POZDRAWIAM!!!!!!!!!!

Gość GośśśśśśKA
ALE kiedy noworodek zaczyna robić mniej kupek? I czy to jest tak, że jednego dnia może zrobić 10 kupek a drugiego jedną?

Gość też mamusia
to zależy od dziecka są takie ,które robią przez pierwszy tydzień swojego zycia dużo kupek,a potem po tyg. to sie normuję i robią 2-3 a nawet jedną na dzień. Najważniejsze jest to aby prawidłowo przybierały na wadze. Noworodek karmiony piersią w ciagu tygodnia powinien przybrać od 100-250gram podałam tu dolna i górną granice normy. Ja myślę,ze Ty obawiasz się bardziej nie o te kupki tylko o to czy masz dosć pokarmu ?? Czy nie tak??? Bo myślisz,ze skoro do tej pory było tych kupek aż tyle ,a tu teraz raptem jest ich mniej to moze masz coś nie tak z pokarmem....???? jeśli masz tego typu wątpliwosci to radzę Ci zważ maluszka dokładnie od dziś po tygodniu czyli za tydzień w piatek i jeśli maluszek przybrał 100-250gram to jest zupełnie wszystko w jak najlepszym porzadku.

Gość GośśśśśśKA
nie nie - pokarmu mam dużo tylko mala nie zawsze che jesć - czasem cyca 15 min, a czasem tylko 5 po czym wypluwa brodawke i spi. a nie mam jak zważyć córeczki bo nie mam wagi!

Gość też mamusia
najlepsze rozwiazanie to umówić się z położną środowiskową (powinna mieć przy sobie wagę),a jesli nie to zadzwonic do przychodni w której jesteście zarejestrowani i umówic sie na ważenie. Myślę,ze to najlepsze rozwiązanie.

Gość też mamusia
Jeśli okaże się ,ze maluszek przybiera na wadze prawidłowo tzn. że tyle min. jedzenia mu wystarczy więc pozostaje Cie sie tylko cieszyć z tego faktu ,bo moja mała spędzała przy piersi od godz. do dwóch :-)

Noworodki karmione piersią mogą robić 8 kupek dziennie, mogą też jedną na 2 dni (wówczas musi być duża) i to wszystko to fizjologia, o ile wygląd kupek jest prawidłowy. Butelkowe noworodki kupają z mniejszą częstotliwością, a ich kupki mają bardziej treściwą konsystencję.

Gość gość
Normą u noworodka jest zarówno robienie kupy co karmienie (albo nawet przed i po się zdarza) jak i raz na tydzień. Patologiczne kupki to takie, które są w dziwnym kolorze, lub np. twarde. Rzadkie jak woda nie są problemem o ile nie ma w nich śluzu. Zaś jeśli u noworodka zauważy się grudki w kupie to jest to zazwyczaj oznaka, ze bilirubina spada ;)

Gość gość
a moze tez mniej kupek robi bo jest upal? moja corka gdy bylo lato miala 2-5 miesiecy i kupe robila nawet co pare dni, wszystko przez ta temperature