Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta taka jaka Ty......

hiv fobia???Temat HIV.Przeczytajcie proszę

Polecane posty

Hej,witam wszystkich.Mam do Was takie pyt: czy Wy tez macie tak jak ja że po tym wszystkim co sie teraz slyszy na temat zarażeń HIV zastanawiacie się głębko czy Wy czasem tego nie macie? Bo ja strasznie sie z tym męczę,bo niby mialam 1 partnera seksualnego,ale wiecie co mnie martwi?Wiem,ze to smieszne,ale posluchajcie: on ma brata homoseksualiste, fajny w sumie chlopak,ale wiecie co sie mówi o gejach i przenoszeniu wirusa hiv...no wlasnie. No wiec mnie non stop martwi czy no jesli oni użyja tej samej maszynki do golenia to jakby ten chlopak gej mial HIV(nie mowie ze musi miec,ale wiecie -te glupie podejrzenia...), to czy jesli sie zatnie i nawet umyje maszynke,a nastepnego dnia,albo jakos pozniej moj chlopak jej uzyje i sie zatnie to czy moze sie zarazic?Bo niby czytalam ze tak,chociaz zastanawia mnie jak skoro krew jest zmyta niby a Hiv umiera w warunkach srod nat? Jak w ogole Wy sie do zarażen HIV ustosunkowujecie? Ile kosztuje badanie na HIV?Pozdawiam

Gość jjkkkkll
Dziewczę, wiedza nie boli. Weź sobie coś poczytaj na ten temat. O drogach zakażenia tudzież przeżywalności wirusa w otoczeniu.

ponoc w punkcie medycznym 4 4zł. Tylko meczy mnie po prostu to,ze sama sobie wymyślam ten test skoro raczej nie jestem w grupie ryzyka...chcialam po prostu wiedziec czy Wy tez macie takie "jazdy" na psychice pod tym wzg? ja panicznie boje sie hiv po prostu

:) to dobrze ze nie masz tak pomieszane w glowie jak ja;) a co sadzisz o tym zarazeniu sie przez maszynke?

ach,chyba musze sie wyluzowac;)

Gość Wolontariusz
Nie ma sensu zamęczać się psychicznie, lepiej zdobyć się na ten krok i pójść na bezpłatne badanie. Lepiej wiedzieć, naprawdę. Na początku zarażenia HIV (zanim rozwinie się w AIDS) leki jeszcze mają szansę na powstrzymywanie wirusa, z HIV można żyć wiele lat, z AIDS już nie. Mając dostęp do netu, bibliotek czy księgarń - należy uzupełniać swoją wiedzę, skoro zauważamy w swoim życiu niepokojące nas sytuacje. Maszynka do golenia, widelec czy szklanka nie są przyczyną przenoszenia wirusa. Od dawna wiadomo, że przede wszystkim krew i stosunki seksualne są głównymi czynnikami przenoszącymi HIV. I należy pamiętać o podstawowej prawdzie (bo wielu nadal w to nie wierzy): NIE MOŻNA POZNAĆ PO CZŁOWIEKU, ŻE JEST ZARAŻONY!!! Gdyby tak było, każdy unikałby z takim bliższego kontaktu. A jeśli chodzi i chorych na AIDS - TO MY jesteśmy dla nich zagrożeniem - u nas zwykły katar = ciężkie zapalenie płuc u nich. Wiedza jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła. Nie bójmy się badań, bo one chronią nas przed paranoją, w którą moglibyśmy popaść patrząc wciąż na innych podejrzliwie. Powodzenia :)

Dziękuję Ci bardzo Wolontariuszu:) powiem Ci szczerze ze mnie uspokoiłeś

Gość do Wolontariusza i innych
a jesli ktos zarazony wirusem skaleczy sie no w kolano i bede miala cienkie spodnie i mi maźnie po nich niechcący to czy też moge sie zarazic?Wiem ze to glupie pyt,ale duzo jest takich glupich pyt,a ludzie sie boja bo nie wiedza

Gość Wolontariusz
Myślę, że w sytuacji skaleczenia kolana lub innej części ciała, każdy normalny człowiek będzie tą część trzymał zdala od czegokolwiek, co mogłoby pogłębić negatywne odczucia wynikające z zaistniałej rany. Trudno mówić o przykładach odpowiadając jedynie TAK (zarazisz się) lub NIE (nic ci nie grozi). Jeśli dacie mi kilka chwil, napiszę w jakich sytuacjach możemy czuć się zagrożeni, ok?

nie chodzi mi o jakas krwawiaco super rane:) tylko jak np koles sobie przytarł kolano i ma zasychajaca rane i mi smuge na spodniach zrobił

Gość Wolontariusz
Tak więc drogi szerzenia się HIV to przede wszystkim kontakty seksualne, transfuzje krwi (niestety coraz częściej słychać o zarażeniach tą drogą), używanie strzykawek, igieł, zakażenie płodu przez matkę; że wszelkie stany zapalne narządów płciowych, nawet te nie wywołujące widocznego obrzęku śluzówki - to wiadomo, prawda? Musimy uzmysłowić sobie, że HIV nie dotyka tylko narkomanów czy homoseksualistów. To może spotkać każdego członka społeczeństwa.

Gość Wolontariusz
Nie wpadajmy w panikę. Smuga na spodniach od czyjejś krwi jeszcze nas nie zabije ;) Ale osobiście nie wierzę, że może dojść do takiego 'pomazania' krwią ubrania przy zasychającej ranie ;)

u mnie doszlo":) bo gosciu byl pijany i mu sie noga omskneła:p

Gość Wolontariusz
Żeby zaoszczędzić wam szczegółów dotyczących przebiegu choroby wraz ze zmianami drożdżakowatymi na języku, wysypką plamisto-grudkową, ropowicy, przebarwień skóry, Mięsaka Kaposiego, skazy krwotocznej czy półpaśćca... proponuję wszystkim zastanawiającym się, czy aby im coś nie grozi, wybranie się do najbliższej placówki wykonującej anonimowe badania i spojrzeć prawdzie w oczy. Lepsza prawda (w przypadku dodatniego wyniku) niż zabijanie kolejnych, nieświadomych zagrożenia.

Gość Wolontariusz
Pijany, skaleczony? Fee, co za towarzystwo... :P

Gość Lalkaaaaaaa
ale nie sadzisz Wolontariuszu ze takie zamartwianie sie i robienie testów kiedy absolutnie nie jest sie w grupie ryzyka jest troche przesada?

no towarzystwo pierwsza klasa:) wiesz, ja nie mowie ze on mial hiv,nawet go nie znam,tylko mam podobnie jak autorka postu taki nieracjinalny strach,ze kazdy ma hiv i w kazdy sposob moge sie zarazic,,,glupie? nie wiem skad mi sie to wzielo...nawet nie znam nikogo choregoo

widzę że mało osob sie tematem HIV interesuje.Jak myslicie,gdyby homoseks używali zawsze prezerwatyw to duzo mniej zachorowań by bylo?

Gość Wolontariusz
Zamartwianie się niczego nie rozwiąże. Pamiętając o źródłach zagrożenia trzeba być świadomym, że nie każdy człowiek będący nosicielem wirusa HIV powie nam wprost "uważaj, jestem nosicielem". Nie liczmy na to, bo wielu zarażonych nie ma o tym pojęcia. Być może dowiedzą się o tym fakcie, jak już zaczną tracić zdrowie :O Nie możemy popadać w skrajności, patrzeć na każdego podejrzliwie, bo z czasem nie badania na obecność wirusa będą nam potrzebne, a psychiaryk.

byłam w warszawie na ul. romera chyba 4 sa bezpłatne anonimowe. polecam. hiv to nie tylko homoseksualiści. coraz więcej osób ma hiv nie wiedząc o tym - jako prezent od partnera, który zdradza.

Gość Wolontariusz
Prezerwatywy chronią, ale nie w 100%. Wiedzą o tym kobiety, które otrzymały potomka mimo, że partner nie rozstawał się (podczas aktu oczywiście) z gumką :) Poza tym nawet gdyby, to seks oralny również jest żrodłem przenoszenia wirusa, a do ust chyba sobie gumki nie założycie, co? :D

najgorsze czekanie na wynik

Gość Wolontariusz
Wszystkich zainteresowanych odsyłam do książki Jacka Juszczyka i Andrzeja Gładysza "AIDS" - epidemiologia, patogeneza, klinika, leczenie, zapobieganie, poradnictwo - lub do innej szeroko opisującej problem publikacji.🌼

Wolontariuszu,a Ty jestes jakims specjalista czy interesujesz sie HIV i AIDS?

Gość Wolontariusz
Owszem, jeden dzień, ale może oznaczać albo TAK albo NIE - a to najtrudniejsze do przyjęcia odpowiedzi.

Gość Wolontariusz
Nie ma na tym świecie specjalistów, są tylko maniacy wybranych dziedzin :) Dawno temu, jeszcze w latach szkoły podstawowej interesowałem się tym tematem, bardzo chciałem pracować w klinice w której przebywają ludzie chorzy na AIDS. To była moja misja, i choć się nie do końca spełniła, to jednak wygrałem jeden z regionalnych konkursów na wiedzę dotyczącą HIV i AIDS, i o ile to możliwe, staram się tą wiedzą dzielić. Umieranie na AIDS, podobnie jak na nowotwory (a trzeba powiedzieć że przy AIDS często występuje kilka ich odmian :( ) to najgorsza śmierć. NIKOMU NIE ŻYCZĘ. A wam drodzy forumowicze - życzę dużo zdrowia, rozwagi i odwagi, jeśli kiedykolwiek zdecydujecie się zrobić test. Wszystkiego najlepszego 🌼

mysle ze najbardziej boja sie osoby z grupy ryzyka.