madzias1 0 Napisano Listopad 16, 2007 Bardzo proszę o radę byłam dzisiaj u ginekologa zrobił mi usg i stwierdził 2 duże torbiele na obydwu jajnikach i przepisał Orgamentil 3 razy dziennie. Niepokoje się bo nic nie wiem o torbielach a lekarz mi nic nie chciała powiedzieć nawet co do ich wielkości. Wprawdzie byłam u ginekolog-endokrynolog. ALe dziwne 3 miesiące temu robiłam usg i nic nie wykazało a teraz mam dwa duże torbiele. Jestem rok po urodzeniu dziecka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mała 00 Napisano Listopad 16, 2007 Miłej lektury zyczę ! http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3329210 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mała 00 Napisano Listopad 16, 2007 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2405901 I jeszcze do poczytania !!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ooooooooooooola 0 Napisano Listopad 16, 2007 Czy dostałas skierowanie na zrobienie markera Ca125 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzias1 0 Napisano Listopad 16, 2007 nie a co to jest ten marker? tylko ten lek. A pozatym co gorsz nie uzyskałam naewt od niej informacji czy to poważne i czy będę musiała iść na operacje- bo tego się naczytałam w internecie dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem martwię się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ooooooooooooola 0 Napisano Listopad 16, 2007 Marker Ca125 jest to badanie jajnika pod względem nowotworowym jest to rutynowe badanie które powinno sie wykonac przy stwierdzeniu jakiejkolwiek zmiany na jajniku . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzias1 0 Napisano Listopad 16, 2007 Jeśli możesz powiedz mi jescze na czym to badanie polega i co to są te torbiele. Ludzie jacy lekarze są okropni Słuchajcie ja wyszłam od niej w strachu i zielona a jeszcze patrzyła na mnie jak na idiotkę jak zapytałam. :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
madzias1 0 Napisano Listopad 16, 2007 Jeśli możesz powiedz mi jescze na czym to badanie polega i co to są te torbiele. Ludzie jacy lekarze są okropni Słuchajcie ja wyszłam od niej w strachu i zielona a jeszcze patrzyła na mnie jak na idiotkę jak zapytałam. :-( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ooooooooooooola 0 Napisano Listopad 17, 2007 Torbielami jajnikow nazywa się guzy powstałe w tkance jajnikow i tworzące tam puste jamy wypełnione płynem . Są też torbiele sk€rzaste -składające się z tkanki sk€rnej ,sąteż torbieleretencyjne ,powstają gdy nie pęknie dojrzały pęcherzyk Graffa . w skutek gromadzenia się płynu torbiel może nawet osiągnąc wielkosc pomaranczy .JEst jeszcze wiele innych odmian torbieli torbiel cialka żóltego , torbiele endometrialne ,włókniaki .Szczegolną postacią torbieli jajnikow jest torbiel rzekomosluzowa .Jesli zostanie całkowicie usunięta nie stanowi żadnego zagrożenia , jesli jednak jej plyn przedostanie sie do jamy otrzewnowej moze to stanowic zagrożenie życia. To czy obrzmienie na jajniku to torbiel , nowotwór, ciąża pozamaciczna czy endometrioza może stwierdzic tylko lekarz po przeprowadzeniu szczegółowego badania. Poza badaniem oburęcznym do diagnozowania służy USG z sądą dopochwową oraz laparoskopia . To ostatnie jest to zabieg w znieczuleniu ogólnym . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ooooooooooooola 0 Napisano Listopad 17, 2007 Badanie Ca 125 jest to pobranie krwi jak przy zwykłej morfologi a wynik ma pokazac czy w torbieli na jajniku nie ma komórek nowotworowych. Dziwne że nie dostałas skierowania ,jest to rutynowe postępowanie przy wykryciu jakiejkolwiek zmiany na jajniku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach