Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 12345678901234567890-2345678

narciarstwo- początki

Polecane posty

Jeżeli ktoświe niech się wypowie min o; - jak dobrać narty - buty - kurtke - spodnie -rękawice chciałabym kupić sobie wyżej wymienione rzeczy, nowe odpadają więc kupię na allegro ale nie ma zielonego pojecia o narciarstwie.Jakie marki są najlepsze, jestem strasznym zmarżlakiem

Gość upupupupu

Narty mogą być używane, najlepiej mocno wytaliowane żeby ci było łatwo jeździć na początku. Buty przede wszystkim muszą być wygodne, najlepiej idź do profesjonalnego sklepu sporowego, to ci ktoś doradzi. Nie daj sobie wcisnąć drogich, wypasionych butów z bajerami, bo jesteś początkująca i nie jest ci to potrzebne, buty muszą przede wszystkim być sztywne i dobrze trzymać się nogi. Ja mam Nordicę, mają fajne buciki dla kobiet. Jeśli chodzi o marki, ja kurtkę kupiłam zwyką niemarkową, a sprawuje się fantastycznie, jest lekka i cieplutka. Spodnie kupiłam firmy North Face - też świetne, a rękawice w Tesco:) Kijki kupiłam na allegro, Alpiny, czapkę wysępiłam od faceta i jest komplet:)

Nie zgadzam sie do konca z Laura Diaz ja uczylam sie jezdzic na dechach czyli nartach prostych nie taliowanych!!! teraz mam półcarvingi i jezdzi sie super na pelnych carvingach jezdzi sie dosyc ciezko zwlaszcza dla osoby ktora nigdy nie miala nart na nogach. Jeśli wolimy jezdzic, wykonując długie, jak i krotkie skrety połcarvingi. Moj chlopak z polcarwingow przeskoczyl na carwingi ojjjj duzo mu czasu zajelo zanim zjechal z gory nie przewracajac sie (dodajmy ze na polcarwingach szlo mu swietnie) dlugosc narty zawsze o 10 - 15 cm mniej niz twoj wzrostu. Ja mam Nordicę i jestem zadowolona codziaz mialam wczesniej Head i bylam bardzie do tych bucikow przekonana nozka mi urosla i zrobily sie za ciasne. :( a kurtka spodnie itp to wg uznania Ja mam alpinusa odkupilam od kolezanki. Natomiast moj pierwszy sprzet jaki mialam kosztowal 200 zl buty narty kijki kurtka spodnie :) wszystko odkupione!!!!

Gość zamiast myślnika powinna być 1

to do mnie \"zamiast myślnika powinna być 1\" dobrze jest napisane jak ktos ma wzrostu 165 to nart dlugosci 150 lub 155 cm

Gość zamiast myślnika powinna być 1
To było do autorki topiku (chodziło o jej nick :-) )

aaa hahahahaha ale narty to chyba 2 :) chyba ze autorka chce smigac na snowboardzie to tak 1 :)

Po pierwsze, na początek narty używane, najlepiej półcarvingi...klasyczne to juz przezytek, a carvingów jednak nie polecam na sam start... Po drugie to polecam np połazić trochę po ciucholandach, i tam zakupic potrzebne spodnie czy kurtkę...na początek wystarczy...pod kurtkę nalezy założyć ciepły polar...i zapewniam Cie, że nie zmarzniesz... Narty to ejdnak ruch i jesli zameirzasz jeżdzic, nawet pupa po sniegu na początku:] a nie siedzieć na sniegu i nie ruszac sie, to nie zmarzniesz:] a jeszcze sie zgrzejesz...zobaczysz:] grube skarpety! to podstawa! i czapka, ciepła...bo na wyciągu jak Ci wiaterek zawieje w głowę, to , żeby Ci jej nie urwał;] w rekawice możesz zainwestowac trochę kasy, żeby nie przemakały, przy uzywanych neistety istnieje taie prawdopodobienstwo... Buty zas najelpiej kupic w jakims komisie, albo nowe np w makro...ostatnio bylam to w makro nowe sa po 220 zlotych... musi byc dobrze ustabilizowany staw skokowy, żebys sobie nóg nie połamała, najlepiej wybierz sie z kims jednak kto sie an tym zna... i pamietaj but narciarski najczęściej ejst o rozmiar wiekszy:] pozdrawiam i zycze udanych zakupów i zjazdów... absolutnie nie kupuj carvingów, jak tu polecał ktoś...

a co do marki... ja jeżdzę na rossignolach...w zasadzie w mojej opinii i innych uzytkowników te narty sa najlepsze...tak porównawczo.. ale tez odpowiednio kosztują...na początek ejdnak nie musisz się wykosztowywać, ja na początku miałam w miarę tnaie narty.. buty salomona...;] czapeczki polecam alpinusa, z tym systemem, co dobrze chroni głowę..naprawdę nie będzie Ci w takiej zimno...:] myslę, że kijki lub strój teraz stanowią drugorzędna sprawę, bo rpzeciez i tak istnieje duże ryzyko , że je zniszczysz:] więc nie wydawaj niepotrzebnie pieniędzy:] pozdrawiam

kochani dziękuj a 1 zjadłam przez przypadek

Gość morenka23
To zależy od tego ile chcesz wydać :) Jeśli dużo to naprawdę mamy spore pole do popisu w dobieraniu garderoby. Buff jest dobrą markę, mam parę rzeczy od nich m.in. bieliznę czy takie specjalne kaptury. Tanio kupisz tutaj: http://www.skicentrum.pl/. Jeśli chodzi o dobór nart to ważne jest jaką metodą będziesz jeździć, czy zjeżdżać czy chodzić. Ile masz wzrostu, wagi itd. Fajnie by było jakbyś sobie trochę poczytała w temacie i popytała fachowców. Narty to nie taka prosta sprawa, tak samo jak wiązania

Gość gość
Szkoła narciarska byłaby dla Ciebie idealnym rozwiązaniem :P Moim zdaniem jest to bardzo fajny pomysł. Nigdzie lepiej nie nauczą Cię szusować na nartach tak jak tam. Fajne oferty mają na jafisport.pl. Warto zainteresować się tym tematem jeszcze przed rozpoczęciem sezonu kiedy ceny są atrakcyjne ;)