Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolka345

troche sie martwie

Polecane posty

Gość wiolka345

czesc dziewczyny -jesli mozna mialabym takie pytanie:moja ciaza ma 7 tygodni i 4 dni od piatku(dwa dni temu)dzieje sie cos co mnie niepokoi-to znaczy niewiele sie dzieje -do piatku czulam lekkie klucia jajnikow od czasu do czasu,naprezenie brzucha ,bylo mi niedobrze ,bardzo bolaly mnie piersi,a teraz jakby te objawy sie wyciszyly,tzn.piersi bola nadal ,ale mniej,nie odczuwam juz takich skurczow w dole brzucha,nie jest mi tez niedobrze-w zwiazku z tym martwie sie czy z zarodkiem wszystko w porzadku,bo jakwszedzie mozna uslyszec i przeczytac te objawy ustepuja najczescjej w trzecim a nie drugim miesiacu,nie bardzo wiem co mam myslec?,czy powinnam sie martwic ?moze ktoras z Was cos doradzi?z gory dziekuje i pozdrawiam

Gość wiolka345
moze ktoras jednak cos zasugeruje?

Gość sprobuje pomoc
to normalne,tak przebiega ciąza,nie masz powodu do zmartwien

Gość wiolka345
dzieki -czyli rozumiem ,ze takie wyciszenie objawow jest jak najbardziej naturalne?

uwazam ze powinnas isc do lekarza i zbadac poziom hormonow. nawet nie chce o tym myslec-ale moze z twoja fasolka cos nie tak.przepraszam ale ja poronilam i .... byc moze i oby na pewno po prostu organizm sie juz przyzwyczail...

Gość wiolka345
dzieki Kamcia-wlasnie dlatego tak sie niepokoje,a jesli moge spytac w ktorym tygodniu poronilas i czym to sie objawialo?

Gość jola87
Objawy odczuwane przez kobiety: - podstawowym objawem ciąży jest zatrzymanie krwawienia miesiączkowego, szczególnie u kobiet z regularnymi do tej pory cyklami, - częstsze oddawanie niż do tej pory moczu, - częste zawroty głowy i omdlenia, - zmiany łaknienia, tzn. brak lub nadmierny apetyt, - zaparcia, nudności, wymioty, zgaga, występują od około 6-8 tygodnia i zazwyczaj trwają do około 12-14 tygodnia ciąży, - zmiany samopoczucia, przede wszystkim jest to zwiększona wrażliwość czuciowa, zmęczenie, drażliwość, nadpobudliwość, - bolesność piersi występująca od około 6 tygodnia ciąży, - zmęczenie, zwiększenie potrzeby snu w czasie pierwszych tygodni ciąży, - kobiety palące odczuwają niechęć do palenia.

Gość jola87
Objawy pewne: - ultrasonografia (USG). Pozwala już w około 5 tygodniu ciąży uzyskać pełne potwierdzenie ciąży, - wysłuchanie, wyczuwanie i oglądanie ruchów płodu, przy pierwszej ciąży ruchy wyczuwa się od ok. 20 tygodnia, przy następnych wcześniej - już od ok. 17 - 18 tygodnia ciąży, - wysłuchanie tętna płodu.

Gość jola87
Jeśli się okaże, że jesteś jednak w ciąży, to musisz wykonać kilka podstawowych badań: - regularne badania krwi, - badania moczu, - testy na poziom hormonów związanych z ciążą: estriolu, HCG i AFP. - test na tolerancję glukozy,

Gość wiolka345
u lekarza bylam tydzien temu w piatek i bylo ok,ale teraz juz nie wiem-czy powinnam wykonac test z krwi jak ewentualnie zinterpretowac jego wynik(kiedy dziecko moze byc zagrozone?)teraz wybieram sie w piatek 23 .11 -tydzien tenu zarodek zyl i bylo ok ,czy w ciagu tygodnia moze sie tyle zmienic i co moze byc tego przyczyna?

Gość wiolka345
dzieki Jolka87 -tylko ja juz wiem ze jestem w ciazy ,potwierdzil to lekarz ,tylko jakos malo u mnie tych objawow,poza powiekszeniem i lekka bolesnoscia piersi,sennoscia w dzien(bo o dziwo w nocy zasypia mi sie ciezko)i bardzo duzym i czestym parciem na pecherz ,innych objawow specjalnie nie odczuwam a to jak wspomnialam 7 tydzien i 4 dzien czy to normalne ,czy jednak typowa zdrowa ciaza objawia sie silnymi mdlosciami i wymiotami?czy to regula ,ze pojawiaja sie one miedzy 6 a 8 tygodniem?

Gość jola87
Zazwyczaj pierwsze ruchy dziecka odczuwa się około 20. tygodnia w pierwszej ciąży, w kolejnych zaś ciążach nieco wcześniej - około 18., a nawet 16. tygodnia. Wcześniej i wyraźniej czują ruchy dziecka szczupłe kobiety. Pierwsze ruchy nie są odczuwane jako kopnięcia, raczej jako przelewanie, bulgotanie, delikatne muśnięcia. Umiejscowienie łożyska na przedniej ścianie macicy może powodować słabsze odczuwanie ruchów. Reasumując - nie ma absolutnie powodów do zmartwienia, zwłaszcza jeśli tętno dziecka jest prawidłowe.

Gość jola87
Na pewno lada chwila poczujesz pierwsze ruchy. Jeśli koniecznie chcesz się uspokoić - można potwierdzić dobry stan dziecka i jego ruchliwość w badaniu USG.

nie chce podwazac zdania na temat objawow ciazy... ale mile panie kazda z nas przechodzi to inaczej. wiec... moja bratowa zaczela plamic bardzo w 3 m-cu ciazy i naszczescie nic sie nie stalo...ale lekarze nie wiedzieli z kad ta krew ja bylam w 3 tyg.ciazy.

Gość jola87
A jescze odnonie ruchów dziecka w miarę upływu ciąży ruchy dziecka stają się coraz łagodniejsze, ponieważ ma ono coraz mniej miejsca. Dziecko ma również dwu-, trzygodzinne okresy snu, kiedy nie rusza się wcale. Jeśli jednak mama czuje, że liczba ruchów znacznie się zmniejszyła z dnia na dzień, konieczna jest kontrola zapisu czynności serca dziecka i ewentualnie USG. Zwykle ruchy dziecka odczuwa się kilkadziesiąt razy dziennie. Przyjmuje się, że nawet pod koniec ciąży, kiedy dziecku jest już bardzo ciasno, powinno ich być co najmniej kilkanaście na dobę powinno ich być co najmniej kilkanaście na dobę.

Gość wiolka345
ok dzieki -tylko u mnie na ruchy dziecka jest stanowczo jeszcze za wczesnie :-),ale martwi mnie to ,ze moje objawy nie sa tak intensywne jak u wielu innych kobiet

Gość jola87
każda kobieta inaczej przechodzi ciążę!:)

Gość wiolka345
Dzieki Jola87 ,ta informacja akurat brzmi bardzo pocieszajaco:-)