Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kosmetolog

Kosmetolog- pomoge

Polecane posty

Gość kosmetolog

Gość kosmetolog
Lara, nic sie nie powinno stac, jest to zel pod oczy, a wiec powinien byc bezpieczny, bo jest jednak duze prawdopodobienstwo dostania sie do oka, powinien byc izotoniczny, tzn miec pH takie jak w oczku, a wiec w rezultacie nie szczypac. Awiec gdy sie dostanie nie powinno byc tragedii, najlepiej po prostu przeplukac oko:) Pozdrawiam

Gość poszewka
czarne wagry na nosie i brodzie!!! nie mam juz sily!!!

Gość kosmetolog
Poszewka- Moze zaczne od poczatku:) Wagry, zaskorniki, a fachowo komedony to wydzielina z gruczolow lojowych+naskorek+zanieczyszczenia, ktore zostaja w nich, nie uchodza na powierzchnie skory. Same nie wyjda, trzeba zatem im troche dopomoc. Nie ukrywam, walka jest trudna, bo zawsze powstana nowe... Wiekszosc kosmetyczek zalecilaby Ci oczyszczanie mechaniczne w gabinecie, ale obecny stan wiedzy bardziej zaawansowanej odchodzi od tego pomyslu, bo: 1- bardzo narusza sie skore 2- po nieumiejetnie wykonanym zabiegu jest duzo gorzej 3- udowodniono, ze to nasila zmiany Tak wiec poleca sie obecnie ciagle scieranie martwej warstwy naskorka, aby ta wydzielina nie miala tyle miejsca do gromadzenia i mogla sie latwej wydostawac na powierzchnie. Ja najgorecej polecam peeling kawitacyjny, czyli ultardzwieki, ktore swietnie oczyszczaja skore i splycaja zaskorniki. Dobre sa takze peelingi kwasami owocowymi- w gabinecie przeszkolona kosmetyczka moze je zrobic w zakresie niskich stezen. Sa takze masci, ktore zluszczaja naskorek i stymuluja jego odnowe, np Differin, ale niestety na recepte. Musisz takze unikac substancji komedogennych, czyli takich, ktore nasilaja powstawanie czarnych punkcikow. Np. lanolina, ktora jeszcze do niedawna byla stosowana w tym zwyklym kremie Nivea. Polecam jednak wyzej wspomniane zabiegi, efekty zauwazysz odrazu, jednak tak naprawde fajn rezultaty przyniesie seria. Ale uspokajam- kawitacja jest dosc tanim i prostym zabiegiem, sama ja czesto stasuje i bardzo sobie chwale:) W razie innych pytan zapraszam:) Zycze pieknej cery:)

Gość bulka z maslem
skoro jestes kosmetologiem to ukonczylas studia..wiec.. czy masz jakies ksiazki, kserowki, jakis atlas anatomiczny? albo biologie vilego? cokolwiek z histologii, budowy komorki, anatomii itd.. moze bym odkupila

Gość wiecznie podkrązone oczy
:(

Gość Okrrrropna cera
To ja poproszę o poradę w sprawie kremu do twarzy. Mam skórę tłustą (przetłuszcza się całe czoło, nos, broda, policzki przy nosie, ale wokół oczu i na obrzeżach jest raczej sucha), a do tego jest bardzo wrażliwa-byle dotknięcie czy potarcie (nawet przy delikatnym rozprowadzaniu kremu) powoduje zaczerwienienia. Do tego oczywiście dochodzą wągry :( Jakie składniki powinien zawierać krem do takiej cery, a których mieć nie powinien? Bardzo proszę o odpowiedź...

dziękuję :) tylko, że właśnie najprawdopodobniej dostał się. Posmarowałam pod łukiem brwiowym, ale długo pracowałam i ze zmęczenia przetarłam oko i zasnęłam , w nocy obudził mnie ból prawego oka, widziałam przez nie jak \"przez mgłę\" i wydaje mi się, że była to ropa i jak rano zobaczyłam z przerażeniem zakrwawione oko. Z lewym nic się nie stało, do czasu, bo wczoraj w nocy stało sie to samo z okiem lewym i też zaropiałe aż w środku. Więc mija trzeci dzień, a ja chodzę z zakrwawionymi oczyma :( okulista przyjmuje w piątek dopiero. Wydaje mi się, że to mógł być krem - nigdy nie miałam problemów z oczyma! do wizyty u lekarza co mam zrobić? dziękuję

Gość kosmetolog
Bulka z maslem- mam sporo ksiazek, biologie Bochenka w 9 tomach:) Ale to skarby i nie oddam, rynek jest bardzo ubogi w tym temacie, ale powiedz co Cie interesuje, a postaram sie Ci pomoc:)

Gość kosmetolog
Bulka z maslem- mam sporo ksiazek, biologie Bochenka w 9 tomach:) Ale to skarby i nie oddam, rynek jest bardzo ubogi w tym temacie, ale powiedz co Cie interesuje, a postaram sie Ci pomoc:)

Gość bulka z maslem
najbardziej mi sie marzy jakis dobry, szczegolowy atlas anatomiczny... one sa takie drogie... nie stac mnie:(

co z tymi podkrążonymi oczami?? Kup sobie książkę co ma ci dać za frioco??

Gość kosmetolog
Wiecznie podkrazone oczy to efekt zlego przeplywu chlonki w naczyniach limfatycznych, wiec bardzo wskazane sa drenaze limfatyczne twarzy, ktore odprowadza chlonke, sama mozesz sobie zrobic oklady z herbaty, ktore rowniez poprawia krazenie i odswieza skore. Wysypiaj sie tez przede wszystkim! Rano mozesz sobie zrobic okad z czegos zimnego na oczy np lodem zminietym w reczniki, sa takze specjalne okulary, ktore trzyma sie w lodowce, zimno zmiejsza obrzeki:)

Można to jakoś zmienić? Wiecznie podkrazone oczy to efekt zlego przeplywu chlonki w naczyniach limfatycznych Farmakoloicznie ?

Gość huhu ha wasza zima
proszę jakąś maść/ krem wybielający (nazwę) na przebarwienia, niedrogi ale skuteczny. i nie chodzi mi o przebarwienia po trądziku, bardziej jakieś taki plamki nieduże po lecie, czerwone małe blizny po rozdrapanym strupku itp.

Gość a co na słabe i łamliwe
paznokcie? Próbowałam różnych witamin,olejek rycynowy,odżywki sally hansen i wiele innych a nadal mam słabe paznokcie i nie moge ich zapuścić :-(

Gość nofffa
eh a co na wielkie grudy pod skora,ktore bola...ale nic nei chce wyjsc na zewnatrz i co jakis czas w tym samym miejscy pojawiaja sie i znikaja??

Gość miasiakasiaa
A ja chciałam zapytać co mam zrobić żeby cera zrobiła sie ładniejsza. Moja cera jest szara,sucha ale często pojawiają się wypryski. Kiedy nakładam preprat na wypryski to skóra mi schodzi :-(

Gość to ja zadam chyba retoryczne
pytania ale czy da sie jakos usunac/wybielic rozstepy

Gość askadr
chcialabym zaczac stosowac Retinoidy, ale boje sie "wpadki" w czasie ich stosowania. W aptece dowiedziałam się, ze w momencie kiedy stwierdze, ze jestem w ciązy, odstawie retinoidy i bedzie dobrze. Bardzo prosze o jakies porady. Dziekuje.

Gość kosmetolog
Okropna cera- przyznam szczerze, ze ciezko masz z pielegnacja twrzy... Tlusta i wrazliwa... Ja bym radzila kremy glownie lagodzace i przeciwzapalne, czyli zawierajace alantoine, pantenol, flawonoidy. Takze olej z wiesiolka jest bardzo dobry, bo nawilza i dziala przeciwzapalnie, kwas hialuronowy- swietnie wiaze wode w naskorku, wiec nie wysusza sie tak bardzo. Ogranicz takze kosmetyki ktore silnie pachna, bo przy cerze tak wrazliwej musisz bardzo uwazac. W zadnym razie nie stosuj preparatow zawierajacych alkohol!

Gość kosmetolog
Okropna cera- przyznam szczerze, ze ciezko masz z pielegnacja twrzy... Tlusta i wrazliwa... Ja bym radzila kremy glownie lagodzace i przeciwzapalne, czyli zawierajace alantoine, pantenol, flawonoidy. Takze olej z wiesiolka jest bardzo dobry, bo nawilza i dziala przeciwzapalnie, kwas hialuronowy- swietnie wiaze wode w naskorku, wiec nie wysusza sie tak bardzo. Ogranicz takze kosmetyki ktore silnie pachna, bo przy cerze tak wrazliwej musisz bardzo uwazac. W zadnym razie nie stosuj preparatow zawierajacych alkohol!

Gość kosmetolog

Gość kosmetolog

Gość bulka bez masla
a moze droga kosmetyczko poskanowalabys ciekawostki o makijazu

i ja chciałabym sie dowiedzieć - jak nofffa - co począć z takimi bolącymi podskórnymi grudkami, są czerwone i jak sie cisnie, to sie nic nie wyciśnie, tylko rana sie robi, a boli jak nie wiem czy da sie w ogóle cos z tym zrobić - walczyć i jak ewentualnie zapobiegać?

Gość schodząca skóra
A ja w niektórych miejscach (np na nosie, po oczyszczaniu twarzy) mam problem ze schodzącą skórą. Niewielki ale zawsze. Nie można na te miejsca potem nałożyć podkładu, bo się wszystko łuszczy i w ogóle. Zedrzeć tą skórkę do końca, nakładać krem na to?

Gość kosmetologia
Okropna cera- przyznam szczerze, ze ciezko masz z pielegnacja twarzy... tlusta i wrazliwa... Ja bym radzila kremy glownie lagodzace i przeciwzapalne, czyli zawierajace alantoine, pantenol, flawonoidy. Takze olej z wiesiolka jest bardzo dobry, bo nawilza i dziala przeciwzapalnie, kwas hialuronowy- swietnie wiaze wode w naskorku, wiec nie wysusza sie skora tak bardzo. Ogranicz takze kosmetyki, ktore silnie pachna, bo przy cerze tak wrazliwej musisz bardzo uwazac. W zadnym razie nie stosuj preparatow zawierajacych alkohol.

Gość kosmetolog
Larra- taki krem nie powinien powodowac podraznien, ale nie jestem okulista, wie cnie moge sie kompetentnie wypowiedziec. Poki co zaprzestan uzywania tego kremu i jesli bedzie bolalo przeplucz sola fizjologiczna. BYc moze to jest rowniez ze zmeczenia... Niewyspania...