Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kosmetolog

Kosmetolog- pomoge

Polecane posty

Gość kosmetolog
Bulka z maslem wiesz, w ogole literatura fachowa, zwlaszcza medyczna jest w cenie... Ale warto zianwestowac. Powiedz, na jakim etapie edukacji jestes?

Gość kosmetolog
Podkrazone oczy Z tego co mi wiadomo, to na obrzeki podaje sie leki moczopedne, ale watpie, zeby na podpuchniete oczy je przepisywano, bo to maly obszar... Co do lekow i nazw niestety nie podaje, bo nie jestem osoba upowazniona do tego. ja moge dac jedynie rady i wskazowki odnosnie pielegnacji:) Pozdrawiam a rady jak wyzej:)

Gość kosmetolog
hu hu ha Wszystkie kremy, ktore maja za zadanie wybielanie opieraja sie na zluszczaniu naskorka, bo wtedy wierzchie warstwy "wyrzucamy" i stumulujemy naskorek do regeneracji. Wytwarzaja sie nowe komorki, "czyste". jesli sa to drobne przebarwienia, to wystarczy peelin, masci zluszczajace, jednak tak jak wspomnialam nie moge polecac srodkow farmaceutycznych, poniewaz nie jestem dermatologiem ani nie widze Twoich zmian... Aha, i ponad wszystko unikaj slonca... Bo to tez miany nasili + doda Ci nowe..

a ja prosze o porade w kwestii pekajacych naczynek na twarzy w kacikach nosa i pod oczami, jakie kosmetyki do stosowania w domu polecasz (konkretna firma sprawdzona - - czy dermika jest ok??) i zabiegi w gabinecie

Gość kosmetolog
A co na slabe i lamliwe paznokcie- sprobuj kuracji od wewnatrz, jedz duzo witamin, pietruszki, selera, mozesz takze lykac tabletki ze skrzypu polnego. Ale powiem szczerze, ze zmiany czesto sa tak niewielkie, ze wrecz niezauwazalne. Ja tez mam slabe paznokcie i wiem jak trudno je zapuscic, a nawet utrzymac w nalezytej kodycji jako krotkie:) odzywki juz predzej moga pomoc, zwroc uwage czy sa z wapniem, wiele osob sobie je chwali:)

Gość kosmetolog
Nofffa szczerze mowiac nie wiem jaki defakt opisujesz... Pomyslalabym, ze to prosaki, ale one nie bola...A jakiej wielkosci sa te grudki?

Gość kosmetolog
Miasiakasia Jesli masz szara skore, to najgorecej polecam peelingi, ktore usuna Ci martwe komorki naskorka, odswieza skore i pobudza ja do odnowy. Tak jak tu juz wczesniej- polecam peeling kawitacyjny, splyca zmiany i oczyszcza skore. Mysle, ze dobre bylyby tez masaze twarzy, ktore poprawia krazenie, a leprze ukrwienie to lepszy transport skladnikow odzywczych do komorek. A skora Ci schodzi po masci na wypryski, bo wiekszosc masci ma dzialanie keratolityczne, czyli wlasnie zluszczajace, zeby ta zmiana ropna mogla sobie wyjsc na powierzchnie. Tak wiec regularny peeling i moze lekka zmiana diety powinny pomoc:)

Gość nofffa
a roznie tak od 2 do 4 mm srednicy...poprostu taka czerwona wystajaca plama...a teraz mam na czole poraz pierwszy tak cos wielkiego ze wyglada jak bym miala guza bo tak jakos na okolo napuchlo

Gość kosmetolog
retoryczne Wiesz, rozstepow tak naprawde do konca nie usuniesz, ale mozesz zmniejszyc ich widocznosc. Polecam regularne masaze dosc szorstka rekawica, prysznice zimne- cieple (koncz zimnym), cwiczenia fizyczne... Kremy w sumie nie maja wielkiego dzialania, bo sama chemia nie pomoze... Polecam takze peelingoi kwasami, splyca one skore poza rozstepami i z czasem powinna sie onna w miare wyrownac.. Walka z rozstepami jest bardzo trudna, ale nie znaczy, ze niemozliwa, trzymam kciuki

Gość kosmetolog
Askadr- retinoidy Na Twoim iejscu nie ryzykowalabym az tak... Troche wyjasnienie- retinoidy to pochodna wit. A. Ta jesta nam bardzo potrzebna, ale jak wszystko w nadmiarze- szkodzi. jest ona bardziej niebezpieczna, poniewaz rozpuszczalna jest w tluszczach, a wiec magazynowana w watrobie. Juz samo to powinno Cie zastanowic. Niszczy sie ten organ... Po drugie jesli zajdziesz w ciaze, jest ogromne ryzyko uszkodzenbie cewy nerwowej plodu! I dziwie sie, ze w aptece powiedzieli Ci tak, bo to nie jest tak hop z zaprzestaniem uzywania. Planowana ciaze powinnas dopuscic do mysli dopiero po okolo 2 latach po zakonczeniu tej kuracji! Bo pomyslmy logicznie- co z tego, ze odstawisz np w 2 miesiacu ciazy, jak juz sie dowiesz, skoro przez te 2 miesiace, gdzie plod sie bardzo intensywnie rozwija powstana jakies uszkodzenia? A Twoja watroba nie bedzie w stanie chronic Was obojga? Radze sie poradzic dobrego lekarza i wybrac priorytet...

Gość kosmetolog
Schodzaca skora- bardzo czesto tak sie dzieje po oczyszczaniu, poniewaz Twoja skora zostaje powaznie naruszona mechanicznie, a po drugie na koniec naklada sie maske sciagajaca, stosuje darsonwal, czyli ten pradzik... NIc dziwnego, ze skora nie wytrzymuje. Zastosuj krem nawilzajacy, nawet natluszczajacy, ale z peelingiem sie wstrzymaj chociaz ze 2- 3 dni, w zaleznosci jak wyglada Twoja twarz, zeby nie bylo zadnych ranek.

Witam, chcialam sie dowiedziec czy kwasy omega 3 oraz cynk faktycznie maja pozytywny wplyw na cere jesli chodzi o poczatki tradziku rozowatego? czy da rady sie jakos wyleczyc bez stosowania antybiotyku, sterydow itp?

Gość kosmetolog
katia 27 pekajace naczynka Cera naczynkowa jest bardzo delikatna i musisz ja szczegolnie uwaznie pielegnowac. czesto w kosmetykach polecanych jest arnika, ale jest jestes alegikiem to zapomnij, ona silnie uczula. Ale moze byc milorzab, kasztanowiec, krzem, wit. PP, B2, C, K, garbniki, flawonoidy.Przede wszystkim dbaj o srodowisko, w jakim przebywasz i jakie czynniki zewnetrzne wplywaja na Twoja skore: zwlaszcza teraz zmiany temperatur mroz- cieplo, klimatyzacja, suszarka do wlosow, takze alkohol, papierosy, ostre przyprawy, woda wodociagowa. Zachecam do pielegnacji juz teraz, bo na bazie cery naczynkowej moze powstac tradzik rozowaty, a to jest juz o wiele mniej wesola przypadlosc... Co do Dermiki, firma w miare dobra, maja specjalna linnie do cery naczynkowej, ale o ile pamietam jest tam ta alergenna arnika. A w gabinecie: elektroliza, czyli tzw zamykanie naczynek wpadem, krioterapia, czyli zamrazanie ich, sonoforeza- wtlaczanie odpowiednich jonow leku w skore, wszelkie maski algowe w celu lepszego odzywienia i suplementowania skory, w zadnym wypadku zabiegi, w ktorych skora sie rozgrzewa!

Gość kosmetolog
blizniaczek 22- tradzik rozowaty Wiesz, moga byc to jedynie suplementy kuracji,a le nigdy nie cos, co wyleczy. Kwasy omega 3 sa ogolnie bardzo potrzebne kazdemu organizmowi, nie tylko dobrze wplywaja na skore. Cynk swietnie wzmacnia sciany naczynm krwionosnych. A raczej bez antybiotykow od dermatologa sie nie obedzie, bo t. rozowaty zaczyna sie w zwiazku z zakazeniam jedna z kilku bakterii wywolujacych te dolegliwosc. Prosze, idz do lakarza jak najszybciej, bo tradzik rozowaty to trudna i uciazliwa dolegliwosc, lepiej sie wczesnie nauczyc pielegnowac ta cere, aby moc spowolnic objawy i rozwoj choroby. Co do pielegnacji, to zobacz post o cerze naczynkowej:)Pozdrawiam i trzyam kciuki:)

Gość kosmetolog
nofffa szczerze mowic nie moge tego zdiagnozowac, bo nie widze, a tak naprawde, to stan zapalny moze byc dla nas widoczny naocznie dopiero za kilka dni... Moze to byc kazdy rodzaj wyprysku skornego. Lepiej idz do dermatologa, on Ci na pewno pomoze, nie do kosmetyczki!

no wlasnie sie zastanawiam czy mam taka cere, zawsze mialam rumience i tzw kaszke na policzkach, z czasem zaczely pekac naczynka a od jakiegos czasu na brodzie pojawily sie takie male krosty. uzywalam juz roznych kremow na naczynka ale zazwyczaj konczylo sie tak ze zamiast mi pomoc to robilam sie jeszcze bardziej czerwona. musialabym jakiegos godnego zaufania lekarza znalexc:) i dziekuje za odp:)

Gość kosmetolog
Blizniaczek krostki takie male bardzo czesto wystepuja przy tradziku rozoawatym. Nie wiem czy masz juz to zdiagnozowana, czy smam tak przypuszczasz, ale tak jak pisalam, na cerze naczynkowej on powstaje. Najlepiej idz do dermatologa, on zbada jakie bakterie bytuja na Twojej skorze i zacznie odpowiedznie leczenie. Nie zwlekaj, bo kazdy dzien to dla Ciebie pogorszenia...

Gość nofffa
zaczelam uzywac diacinelu ale ro chyba nie byl najlepszy pomysl bo po nim moja cera wyglada jeszcze gorzej:((ktos zna dobrego dermatologa z radomia???

Gość nofffa
a wlasnie czy mozesz nam powiedziec jakie badania powinien zrobic dermatolog?czy moze kazac zrobic sobie badania hormonalne?jak tak to jakie?

Gość kolejna lala
Mam pytanie odnosnie rozszerzonych porow na policzkach i na czole. Czy mozna je jakos zmiejszyc na stale? Ewentualnie jakie zabiegi polecasz aby na dluzszy czas je zmiejszyc? Stosuje krem i maseczke z glinka, ale efekt jest bardzo krotkotrwaly - zaledwie kilka godzin po nalozeniu maseczki skora wraca do punktu wyjscia ;/

ponawiam pytanie o czerwone guzki podskorne, tzn to sa takie jakby krostki,są twarde i czerwone i bolą, rosną tak ze 2 dni,później jak ich sie nie dotyka to siedzą takie czerwone, bolące z tydzień, a po tym tygodniu zmniejszają się, ale długo nie znikają, tylko zostają takie czerwone punkty to nie wygląda jak zwykły pryszcz - może z wyglądu przypomina pryszcz, ale taki w fazie wzrostu, nic z tego nie da sie wycisnać, strasznie boli może ten opis cos pozwoli stwierdzić

Gość Okrrrropna cera
Dziękuję za odpowiedź :) No właśnie mam taka beznadziejną cerę, że niewiadomo czy ją odtłuszczać, nawilżać czy koić :( Zapomniałam jeszcze dodać, że moje oczy to już w ogóle nie znoszą żadnego kremu ;)

to i ja chcialabym sie czegos dowiedziec,czy moglabys mi doradzic jak postepowac z zaskornikami?mam tylko na brodzie i strasznie mnie wnerwiaja juz,pod palcami wciaz czuje jakies grudki. z gory dziekuje slicznie:-)z uklonem;-)

Gość na podskórne wypryski
dobre są okłady z ciepłych ziół np herbatka ekspresowa z rumianku, szałwii, zaparzamy 2 torebki ziółek w pół szklanki wody, nakrywamy spodeczkiem, czekamy kilka minut aż naciągnie, potem wyjmujemy torebki herbaty odkładamy na spodek, czekamy aż trochę przestygną, potem przykładamy na miejsce wyprysku na kilkanaście minut, ciepło rozszerza pory, rozpulchnia skórę "wyprysk się zbierze" w ciągu dnia, dwóch znajdzie ujście, do tego czasu nie należy go próbowac wyciskac na siłę, jedynie można go maskowac korektorem antybakteryjnym, jesli jest taka potrzeba to maseczkę możńa powtarzac codziennie aż wyprysk wreszcie zniknie rumianek łagodzi, szałwia dezynfekuje,

Gość kosmetolog
Dziewczynki Kochane, umowmy sie, ze bede odpowiadala na Wasze pytania wieczorkiem, okolo 21-22:) Poniewaz tez pracuje i wiadomo, ze nie zawsze moge sie skupic, by kompetentnie i rzetelnie odpowiedziec. Pozdrawiam i do uslyszenia wieczorkiem:)

Gość arzena84
Witam, mam pytanie do pani kosmetolog. Ok. miesiąc temu byłam u kosmetyczki na depilacji woskiem. Depilowałam sobie pachy po czym bardzo mnie bolały i były miejsca zaczerwienione. Gdy zaczerwienienie zeszlo zauważyłam 2 małe brązowe plamki po pachami. Prosze o porade jak je usunąć i co to jest?? czy jest wina kosmetyczki??

Gość ech...........................
Witam:) Mam takie pytanie: w kremach antycellulitowych jest stosowany często wyciąg z grejpfruta, postanowiłam więc (jako ze jem codziennie jednego grejpfruta) codziennie smarować nogi świeżo wyciśniętym sokiem z grejpfruta. Skóra jest po nim napięta:) Pytanie brzmi: nie wiem czy to pomoże, ale czy nie zaszkodzi? Czy taki świeży sok nie podrażni mi skóry? Na razie jest ok:)

Gość kosmetolog
Noffa- badania Dermatolog ma cale mnostwo badan do dyspozyji, zeby moc ocenic Wasze schorzenie. Przede wszystkim najpierw zrobi wywiad o tym czy podobne objawy byly w rodzinie, o regularnosci miesiaczki, a jesli chodzi o hormony, to sa to badania glownie na stezenia ich we krwi (tutaj wazne sa plciowe). Naprawde jest wiele badan, ktore pomoga dobrac odpowiedni lek. Ale nie matwcie sie- nie bola;)

Gość kosmetolog
Kolejna lala- pory Rozszerzone pory, czyli ujscia mieszkow wlosowych wystepuja glownie przy cerze tlustej, bo gruczoly lojowe sa bardzo aktywne, a ten loj sie musi gdzies wydostac... Pory niestety rozszerzaja sie trwale, nie mozna ich skutecznie zamknac, a wiec pozostaje nam stosowanie na co dzien obkurczajacych kremow, tonikow no i tych masek... Polecam takze np peelingi kwasami, ktore wyrownuja powierzchnie skory. Nie smaruj tez skory tlustym kremem, unikaj silnego rozgrzewania, np suszarka, gotowanie nad garnkiem, to jeszcze silniej ujscia mieszkow poszerza.

Gość poradz prosze
witaj,mam taki problem.na twarzy mam sporo przebarwien-mysle ze od slonca,sa to plamy oraz znamiona,tzw.pieprzyki-plaskie i jeden nieco wypukly.jakimi zabiegami moglabym ich sie pozbyc,albo rozjasnic tak zebym juz nie musiala stosowac kryjacych podkladow.slyszalas moze o cosmelanie?moze ten zabieg jest warty swojej ceny,a moze jest dla niego jakas alternatywa?