Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niedoczynność tarczycy

jak stwierdzić Niedoczynność tarczycy?

Polecane posty

jak w temacie... jakie badania?

tsh, ft3 i ft4 i najlepiej oznacz odrazu przeciwciała tpo i anty Tg b edziesz mieć cały obraz pracy tarczycy. Jezeli tsh będzie powyżej 4 to juz niedoczynnosć się zaczyna. Najlepiej wogóle miec w okolicach 2 tsh.

Gość czy jeśli mój wynik
TSH 3 generacja wynosi 2,56 to jest powod do niepokoju??

Gość tyjna22
podejrzewam u siebie niedoczynnosc tarczycy i chce isc do lekarza rodzinnego zeby dal mi skierowanie na usg i badanie krwi. mam takie objawy: male ropne krostki na ramionach, zaczely mi bardziej wypadac wlosy i brwi (rzesy tez wiecej), chce mi sie spac, jest mi ciagle zimno, dlonie i stopy mam lodowate, pod wplywem zimna lub goraca robia sie czerwone tak samo nos, policzki (problemy z krazeniem ogolnie). czy to moze byc tarczyca?

Gość tyjna22
upupp

Gość Martusiaczek21
ja tez mam takie objawy...

Gość tyjna22
martusiaczek a bylas juz u lekarza? ja ide w piatek, jestem ciekawa. z jednej strony chcialabym byc zdrowa, z drugiej jesli to bedzie tarczyca to przynajmniej bede wiedziala z czego te objawy, bo juz ich mam dosyc... te krostki na ramionach wygladaja tak: http://img403.imageshack.us/my.php?image=ramnn2.jpg

2.56 to dobry wynik. Jeżeli masz także ft3 i ft4 w normie to jest ok. Wypadanie brwi i rzęs może byc przy niedoczynności,ale może byc też spowodowane brakiem żelaza więc oznacz tez żelazo we krwi.

Gość Reka noga mózg na scianie
Dobra , u mni ejest tak : wyłaza mi kudły, brwi, tsch mam dobre, czasami powraca anemia, teraz jej nie mam poziom hemoglobiny dobry. Aha, choruje na sprawy kobiece, czy to moze miec wpływ na wyłazenie kudłów i brwi? ), biorac pod uwage opychanie sie tabsami p. bólowymi?

Gość Reka noga mózg na scianie
+ a jeszcze jestem w stanie zaawansowanej menopauzy.Może to ma wpływ?

Gość Wariatka umiarkowana
kudły czyli włosy. :( Sory za takie okreslenie , musze je tak nazwac, inaczej nie potrafie!

Gość tyjna22
nika28, co powinnam do tarczycy zaznaczyc przy badaniu krwi? bo bede robila jak co roku ogolne badanie krwi i moczu. +dodatkowo usg tarczycy

Zrób tsh , ft3,ft4 anty TPO, Anty TG, możesz ,ale już niekoniecznie zrobic tez T3 i T4 ,ale może narazie się wstrzymaj bo to jednak sa i tak kosztowne badania. No i tak jak mówiłam koniecznie oznacz to żelazo. Zrób też USG tarczycy. A co do tego wypadania włosów to przy anemii jak najbardziej wypadają i włosy i rzęsy i brwi,nawet jeżeli morfologie masz juz ok to i tak uzupełnianie żelaza powinna trwać kilka miesięcy bo pamietajcie ,ze wynik z krwi nie jest miarodajny,w tkankach zawsze jest tego mniej!!!!!!!!!!!!!!!

Ale jak mam dobra hemoglobine , to kazada podkreslam kazda lekarka kaze natychmiast odstawić zelazo, w poprzedniej przychodni, gdzie nalezałam ponad rok temu kazała nawet wcale nie przyjmowac, bo nadmiar jest szkodliwy , wtedy mialam lekki niedobór hemoglobiny. Jestes lekarka albo lekarzem? Bo jak tak , to twoja informacja moze byc wiarygodna.

Niko 28 jesli znasz sie na medycynie to chce jeszcze o cos spytac, znasz?

Gość tyjna22
dziekuje nika

Gość tyjna22
co do zelaza, to polecam pic pokrzywe:)

Tak zgadza sie nadmiar jest szkodliwy,ale mozna nie mieć anemii,mozna mieć morfologie w porządku a jednocześnie mieć niski poziom żelaza,który doprowadza do tego,ze organizm cały jest niedotleniony,serce zacznie bic szybciej bo będzie musiało nadrobic to niedotlenienie więc niestety z tym zelazem jest to dośc trudna sprawa. Mozna pobrać sobie biofer,to jest takie łagodniejsze żelazo i choc troche je uzupełnić pod warunkiem oczywiście ,ze mamy te niedobory. Nie mozna brac sobie od tak bo mi się wydaje,ze mam niedobór. Trzeba zrobic badania. Tak pokrzywa jest bardzo dobra na anemie,ale niestety jeżeli sa duże braki żelaza to sama pokrzywa go nie uzupełnić. Najlepiej pojsc z tymi wszystkimi objawami,ktore macie do internisty i on powie co i jak. Nie nie jestem lekarzem,ale od kilka lat walcze z tarczycą i ciągłym brakiem żelaza choc morfologie mam bardzo dobrą!!!!!!!Przeszłam kilkunastu lekarzy i przeczytałam mnóstwo literatury na ten temat więc akurat w tym temacie wiem co mówie i zreszta mówię dziewczynom,ze mają isc do lekarza i nie brać niczego na własną rękę.

ja też mam takie ropne krostki. wypadają włosy, trochę utyłam, ogólnie jestem, senna, zimno mi... idę do rodzinnego po skierowanie na badanie krwi, czy hormony takze można zrobić w ramach NFZ? jak wygląda takie badanie? Sorry, nigdy nie miałam :) okres mam w porządku, regularny, 5 dni.

Gość dgdfhfh
podnoszę