Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dorka75

Dziwna wysypka

Polecane posty

Może ktoś będzie mógł mi pomóc. Od dwóch dni moja dwuletnia córka ma dziwną wysypkę. Pojawia się w kilku miejscach po czym po ok godzinie znika by pojawić się gdzie indziej. Skóra naookolo jest zaczerwieniona i zaogniona, a wypryski mają nieregularny kształt (nie sa to krostki ani z woda ani z ropa). Nie ma przy tym gorączki, nie swędzi jej to, wydaje się że nie sprawia jej to żadnego problemu. Do lekarza możemy iść niestety dopiero w środę. Może ktoś spotkał sie z czymś podobnym i mógłby mi nasunąć jakieś \"pomysły\" czym to może być spowodowane, bo martwię się tą sytuacją.

Gość lekarz i jeszcze raz lekarz
to objaw sepsy

Gość patryjotas
no nie wiem czy sepsy radze nie straszyc o ile wiem, to w sepsie jest gorączka i sztywnieje boli kark

Nie strasz!!! W początkowym okresie objawami sepsy są: * czynność serca powyżej 90 uderzeń na minutę; * temperatura ciała poniżej 36°C lub powyżej 38°C; * częstość oddechów spontanicznych powyżej 20 na minutę; w badaniu gazometrycznym krwi tętniczej PaCO2 poniżej 4,3 kPa (32 mmHg); * liczba leukocytów we krwi poniżej 4000 komórek w mm3 lub powyżej 12000 komórek w mm3; o lub obecność ponad 10% niedojrzałych granulocytów obojętnochłonnych; o dodatkowo mogą być obecne objawy określonego zakażenia, np. zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych; * niewydolności określonych narządów i układów w przypadku braku lub nieodpowiedniego leczenia pojawiają się objawy niewydolności określonych narządów i układów.

Gość kochana zawsze lepieuj dmuchac
na zimne, nie wiadomo jak to dziadostwo sie dobiera do ludzi, bo organizmy sa rozne

Gość
poza tym przy sepsie wysypka nie znika

Gość tak naprawde
na moje oko zwykla alergia. a pojawia sie co pare godzin gdzie indziej, bo malutka sie drapie i tam gdzie sie akurat drapie to widac. daj dziecku wapno rozpuszczone co kilka godzin, jak objawy sie zmniejsza to alergia, a jak nie to bedziesz sie wtedy martwic

Dzięki za odpowiedzi. Może ktoś jeszcze? Też mi najbardziej prawdopodobna wydaje się alergia, ale sęk w tym, że ona właśnie się nie drapie, wnikliwie ją obserwuję. Myślę że nie jest też to nic poważnego, bo lekarka bo opisaniu przeze mnie objawów, powiedziała, że musi to zobaczyć, ale wizytę ustawiła dopiero na środę. Szperam w necie ale nic mi nie pasuje, a po głowie różne rzeczy chodzą.

Gość
wiesz co, opiekowałam się kiedyś 3,5 latkiem. też miał dziwną wysypkę, tylko go trochę swędziało. takie dość duże okrągłe wypryski (średnica do 4mm), głównie na karku, ale też na rękach czy brzuchu. znikały i pojawiały się gdzie indziej. może nie co kilka godzin, ale np co dzień gdzie indziej. jego matka nie miała pojęcia co to, nie wyglądało to na zwykłą alergię. poza tym był całkowicie zdrowy. nie wiem na czym to się skończyło, bo przestałam tam pracować.