Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

do mam niejadków

Polecane posty

Dziewczyny powiedzcie mi jak karmicie swoje dzieci? Ja z moja juz przerabiam wszystko i tv i zabawa w leci samolocik 9 ktora konczy sie tym ze malą chce wlozyc paluszki do zupy)... Nic nie pomaga. Nie chce jesc. Tylko mleko. Wszystkie zupy niedobre i te kupne i te wlasnej roboty. Nic jej nie odpowiada. Nie mam juz pomyslów jak ja nakarmic. Codziennie to samo- karmienia= koszmar. Mała nie chce jesc, macha lapkami, denerwuje się wkoncu placze. Miseczke zupki zjada na 7 razy przez caly dzien a i tak calej nie zje...

Ja jestem mamą niejadka. Napisz mi tylko ile wazy Twoja córka i ile ma m-cy,a powiem Ci,czy masz problem:)

kafelek 8,300 i ma 7 i pól miesiaca. Nie ma niedowagi. Ona chce jesc tylko mleko1 A ja wkoncu sie poddaje i jak za 7 razem nie chce zjesc mi zupy to robie jej butelke mleka ale przeciez nie moze pic tylko mleka!!! chodzi mi o to czy jest jakis sposób zeby ja nakarmic? zeby zjadla ta zupke?

Gość 1111111111111
dla mnie niejadek to chude dziecko któro nic nie chce jeść,ma kiepskie wyniki i nie smakuje mu nic i wtedy można sie martwić moja kolezanka twierdzi,że ma niejadka a będąc u niej przez 2 godz ciągle widzę,że coś mu wpycha do buzi-tu kęs ciastka tam kęs jabłuszka w międzyczasie soczek do picia jak by to wszystlo zebrać do kupy to byłby niezły posiłek A u WaS napewno nadejdzie chwila kiedy mała zacznie sie interesować innymi smakami,może powinnaś po mleku zrobic dłuższą przerwę,żeby zdążyła zgłodnieć

111 robie przerwy 4-5 godzin to dlugo jak na takiego szkraba. Widzisz ona nie zje ani ciasteczka ani jabluszka nic procz mleka :( wszystkim sie dlawi i pluje :(

Gość 1111111111111
a co na to pediatra?

narazie nic bo wedlug niej jak dobrze przybiera to nie ma sie czym martwic. Ma racje oczywiscie ale tylko pytam czy jest ktos kto tez mial taki problem i jak sobie z nim poradzil.

Gość myszka224
skoro nie ma niedowagi to o co ci chodzi? ma tak wygladac jak ty ?

myszka umiesz czytac ze zrozumieniem? chodzi o to ze nie ma niegdowagi bo JE TYLKO MLEKO a dziecko ktore ma 8 miesiecy powinno jesc juz inne rzeczy prócz mleka. o to chodzi!

Jeżeli się dławi-to poprostu nie umie jeść. Musisz ją nauczyć.To małe dziecko. Napisze Ci tylko,że ja mam 14m-czne dziecko i moja córka waży 8500g. I co Ty na to??? U mojego dziecka późno zdiagnozowano wiotkość układu centralnego. To wiotki język,krtan przełyk,jelita,brzuszek. Moja córka nie potrafiła ssać,łykac,trawić. Cwiczeniami to naprawilismy.No ale dalej nie waży za duzo:) Dziecko musi nauczyć się jeść i Twoje jest właśnie w okresie nauki. Oczywiście jeżeli niepokoi Cię to,to powinnaś poprosić pediatrę o skierowanie do neurologa i udac się tam z córka na przebadanie-dla świetego spokoju. A może to niejedzenie jest przez rosnące zęby??? Może boli ją gardło??? Nie myślałas o tym???

Gość myszka224
to daj jej cos innego jak dziecko w tym wieku moze jesc tylko mleko? potem dziwisz sie ze choruje?

kafelek bylam u neurologa i jest wszystko z nią ok. Zeby jej wychodza ale ona nie je od poczatku. Tak wzielam pod uwage to ze sie dlawi bo nie umie jesc ale jak mam ja nauczyc jak ona nie chce? zacika usta nie pozwala sobie nic wlozyc do buzi... gardlo jej nie boli tzn przynajmniej nic nie widac zeby bylo zaczerwienione, bo ostatnio lekarka to sprawdzala...Ona mialą zdiagnozowana ta wiotkosc krtani ale to podobno normalne u noworodków potem juz z tego wyrosla i teraz podobno jest wszystko ok. Nawet to nie chodzi o problemy z przelykaniem tylko z otwarciem buzi. Tak zaciska usta ze nie moge jej wlozyc lyzeczki!

Gość myszka224
Jakbys odeszła od kompa i zaczeła sie nia zajmowac to by umiała Kto ja ma tego nauczyc??? ona wciaz słyszy plumkanie klawiatury tylko mama zajeta tata w pracy a ty chcesz by umiała jesc?

myszka nie bede juz do ciebie wiecej pisac bo to sie mija z celem. przeczytaj temat to dowiesz sie ze wląsnie ona nie chce niczego innego i moje proby podania schodza na niczym. Pozatym ona mi wlasnie nie choruje. Miala kiedys ta bakterie w moczu co bylysmy w szpitalu i od tego czasu super (mam nadzieje ze juz tak zostanie)

Gość myszka224
zacznij od słodkich rzezcy -np jalka słodka marchewka gruszki mleko jest słodkie wiec moze to jej zasmakuje próbuj zamiast tu moralizowac we wszsytkich mozliwych dyskusjach Powiem szczerze --jeszcze nie spotkałam matki tak małego dziecka ktora tyle czasu spedza na kafe i allegro kosztem dziecka

Ja poradziłam sobie następująco. Mój kilkumiesięczny synek też nie chciał jeść zupek. Przygotowyłam zupkę, on jej nie jadł, więc odkładałam talerzyk i wracaliśmy do zabawy. Czekałam 4 godziny i ponawiałam próbę - maluch nie chciał jeść, po kilku łyżeczkach nie było mowy o dalszym jedzeniu. Trzecia próba - bez skutku. Zjadał dopiero wieczorną butelkę mleka, ale w ciągu dnia niczym go nie dokarmiałam.Po dwóch dniach takiej diety w końcu załapał i tym razem wszystko pochłaniał. Pozwalałam mu wtedy wkładać łapki do talerza, wszystko wokól było wysmarowane masakrycznie, on - cały do przebrania, bo od stóp po czubek głowy wymazany był papką. W ten sposób polubił jedzenie. Potem nie było juz żadnego problemu z wprowadzaniem nowych smaków. Kosztował od szynki, przez śledzie, oliwki, mandarynki, kiwi, cebulę, kapustę po suszi. Nie podchodź tak nerwowo do kwestii jedzenia, to małą sama zaskoczy. Pewnie to samo mówi Ci pediatra. Powodzenia!

a ja mam mala rade.daj dziecku lyzeczke,sama wez druga lyzeczke,jak dziecko sie zajmie swoja lyzeczka to ty jej daj jedzonko,na poczatek jakis deserek zeby wiedziala ze wszystko co mama da jest smaczne.

Gość myszka224
dziecko juz w wieku 4 miesiecy powinno jesc cos innego niz mleko a ty sie dopiero teraz obudziłas?

Gość krotko mowiac
Mamani wszsytkich poucza a jak przyjdzie co do czego to okazuje sie ze sama sobie nie radzi z dzieckiem Nie radzisz sobie z jednym a chcesz drugie ? No chyba po to by córka nie patrzyła sama jak klikasz ale by mogły dzieciaki patrzec razem bo razem razniej ?

Autorko. Trudno jest mi Ci pomóc przez internet:) Jezeli Twoje dziecko miało zdiagnozowaną wiotkośc krtani-to bez ćwiczen to nie mija.Przynajmniej tak mi się wydaje.Nam pomogła bardzo dobra(światowej sławy)neurologopedka.Ona nam pokazała jak podawac dziecku jedzenie,jakie konsystencje ma jeść i operowac łyżeczka.Do tego rehabilitantka nauczyła nas kilku ćwiczen. Poszukaj w swoim otoczeniu dobrego neurologopedy i idz z małą. Z nauki powiem Ci tyle,że dobre są paluszki,twarda(bardzo twarda-nie kabanos)kiełbaska,ogólnie wszystko co twarde. Dajesz dziecku do ręki i starasz się nakierowac tak,aby gryzło bokiem.Czyli nie przodem ząbów,a tam gdzie ma policzni.Wtedy zuchwa pracuje i dziecko uczy się żucia i połykania. Oczywiście chrupki są na poczatek tez bardzo dobre.I wszystko pod opieka dorosłego!!!!

Dziewczyny. Dlaczego tak plujecie jadem? Przeciez ona nie robi nic złego. Martwi się o dziecko-to chyba nie jest niepokojący objaw????:O:O:O

Gość Renatka Nowak
z tego co pisze mamani wynika ze dziecko nie zna innego smaku niz smak mleka i kazdy obcy smak traktuje jako zły ,obcy Ale mamani nie ma zwyczajnie czasu na zajecie sie dzieckiem Ona jest przekonana ze bycie rodziciem polega na tym ze jest sie aktywna forumowiczka działu Ciąża, poród, macierzyństwo i wychowanie dzieci Nie na tym polega macierzynstwo jestes dowodem na to ze kazdy moze zostac matka ale nie kazdy potrafi nia byc Ty nie potrafisz skoro nie umiesz nakarmic 8 miesiecznego dziecka niczym innym niz mleko

Gość Renatka Nowak
Martwi się o dziecko-a martwic sie to za mało Trzeba sie nim jeszce zajac od czasu do czasu chociaz

Gość Renatka Nowak
To dziecko takie słodkie na fotkach jak mozna je zostawic dla internetu?

Gość załoze sie
za jakis czas mamani załozyz nowy temat i zapytaz jak walczyc z niedoborem zelaza u niemowlat

Renatko. Rozumiem,że Ty nie masz potomstwa??? Bo skoro je masz,to co Ty tu robisz??? Ja mam dwoje dzieci. Jedno jest w przedszkolu. Drugie aktualnie spi. Też jestem złą matką??? Ludzie?Co Wam zrobiła autorka topiku?Dlaczego tak jej nie lubicie?

droga pomaranczowo moje dziecko zna przerozne smaki bo daje jej rozne rzeczy problem w tym ze ona zje 3 lyzeczki a potem zaciska usta i nie chce! czy wy nie umiecie czytac ze zrozumieniem czy poprostu nie chcecie bo znalazlyscie sobie kolejny temat na ktorym mozna komus dokopac? Dwalam Mani i maliny i gruszke. Gruszki zjadla 3 lyzeczki i zwymiotowala. Z owoców najbardziej podchodzi jej banan ale i tak wiecej niz 3-4 lyzeczki nie zje! Jasne ze moge ja karmic co chwile po łyzeczce tylko zapytalam czy to normalne? czy sa inne dzieci ktore tez tak jedza i sie denerwuja przy jedzeniu. chrupki, paluszki, skórka chleba itd odpada bo mala gryzie wielkie kawalki 9 ma 2 zeby) i potem mi sie dlawi, musze jej wyciagac to z buzi bo az sie sina robi. Z tego co tu czytam to dzieci jedza taki jeden sloiczek gerbera na raz moja taki sloiczek je przez dwa dni tak po 3 łyzeczki. Co to za posilek co ma 3 lyzeczki? W miedzy czasie nie daje jej zadnych ciasteczek itd bo jak juz pisalam strasznie sie nimi dlawi.

aaa musze dodac ze pare razy sie zdarzylo ze zjadla ładnie pol miseczki zupki na raz. Oczywiscie nie otwieral;a buzi przy karmieniu i krecila glowka ale cos jej opowiadalam , pokazywalam i zjadla. To byly rozne zupki wiec raczeje ze smakiem nie ma nic wspólnego.

Dławi się,ponieważ jej krtan nie zna \"twardego\"jedzenia. Ty gdybys jadła przez całe zycie przetartego banana-to też bys się dławiła:) O to chodzi,że dzieci uczą się jeść. Jeżeli nie będziesz jej podawała twardych rzeczy-to jak ona ma się nauczyć??? Ona nie umie gryżć-więc tego też się musi nauczyc.Przeżuwac też,no i łykac:) Weź sobie moją rade do serca i idz z nią do neurologopedy. Moje dziecko też jadło maks 3łyżeczki.Później zaciksała buzię i był płacz.Mleko-i owszem,ale nic więcej.Skótek tego taki,że aktulanie jest na minusowym centylu.Bo żaden z lekarzy nie odkrył w odpowiednim czasie wiotkości.Lekarze to debile-serio. Mało w swoim życiu widziałam porzadnych specjalistów. No chyba ze 3!!!:D:D:D

Jeszcze jedno... Zabawianie przy jedzeniu do niczego nie prowadzi.Tzn.do niczego dobrego.:(Dziecko ma nauczyć sie czerpać radośc z jedzenia-a nie jedzenie ma być \"przemycane\"podczas kąpieli,czytania,czy oglądania bajek.