Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka niebogata

Stypendium naukowe....większosć przeznacza je na przyjemności a ja..

Polecane posty

Gość studentka niebogata

a ja oddaje rodzicom na zycie :( ktoś też tak ma ??

Gość studentka niebogata
ehhh chyba nikt :(

Gość zwariowałaś
to oni Ci powinni dawać a nie ty im

Gość studentka niebogata
dlaczego powinni skoro nie maja to staram sie im jakos pomóc....nie mam 15 lat tylko 15, pracuje ale 300 zł ze stypendium dokładam sie do zycia

Gość co racja to racja
takie zycie. ja tez dostaje stypendium, niewiele ale zawsze cos. przeznacza na wlasne wydatki, nareszcie mam jakies pieniadze, wcesniej za duzo nie dostawalam bo w domu zyje sie skromnie :(

Gość studentka niebogata
ja studiuje zaocznie wiec musze sporo płacic za studia....pracuje i te pieniadze przeznaczałam na czesne i własne wydatki czyli telefon, net, dojazdy, ksiązki, ciuchy i czy jakies wypady do kina....teraz mam stypendium 300 zł co miesiac ale moj ojciec dostał bardzo mała rente i nam nie starcza wiec sie dokładam....

Gość zwariowałaś
powinni bo to ich obowiązek - alimentacyjny!!!!!!!!

Gość apetitaaaaaa
obowiazek - a jak nie maja to z czego maja dac????????????? durni ludzie mama cie 20 lat utrzymywala, robila za sprzataczke, kucharke, a ty w wieku 25 lat o obowiazku alimentacyjnym piszesz!!! litosciiiiiiiiiiiiiiiiiii to piekne ze strony autorki ze pomaga rodzicom.... a ponadto gdyby chciala sama wynajac mieszkanie o watpie ze by te 300 starczylo... coz nie kazdy rodzi sie rozpieszczonym jedynakiem w bogatej rodzinie

Gość studentka niebogata
ja jestem jedynaczką ale rodzicie nigdy duzo nie zarabiali, a teraz jak ojciec jest na rencie to im jeszcze gorzej wiec pomagam ile sie da

Gość zwariowałaś
nie jestem rozpieszczonym jedynakiem z bogatej rodziny. to nie ja stworzyłam obowiązek alimentacyjny, wybacz!! mi szkoda dziewczyny, bo tyra na nieporadnych ludzi zamiast jeszcze wsparcie od nich otrzymywać :-O

Gość zwariowałaś
gdyby wszystko było ok to nie byłoby tego topiku...

Gość wlasnie a jak to jest
z tym obowiazkiem alimentacyjnym?? o co dokladnie chodzi?? bo mnie to nurtuje od dluzszego czasu

Gość studentka niebogata
otrzymuje od nich wsparcie w innych dziedzinach niz finanse .....a zostawiaja mi dom ze sporą działka, który budowali kosztem wielu wyrzeczen po to , zebym miała gdzie mieszkac...

Gość studentka niebogata
jestem dorosła, pracuje i uwazam , ze moge sie dokładac do zycia gdy jest cięzko, przez tyle lat to rodzice mnie utrzymywali a nieporadni to sa ludzie w moim wieku co ciagna kase od rodziców

Gość zwariowałaś
to, czy im pomagasz to Twoja sprawa. ja tylko zaznaczyłam że masz prawo dążyć do sytuacji odwrotnej. moim zdaniem nieporadni są ludzie którzy po wielu latach nic nie mają i jeszcze dzieci muszą im pomagać. nie znam Twojej sytuacji, wiec nie bierz tego do siebie. może u Ciebie powodem jest przypadek losowy etc jak to o co chodzi z obowiązkiem alimentacyjnym??

Gość zwariowałaś
fakt faktem, że założyłaś ten topik i żalisz się na zaistniałą sytuację... więc nie powiesz że wszystko jest w porządku..

Gość ooIga
zwariowałaś: wiele pustaków się przewinęło przez to forum, ale ty bezsprzecznie dzierżysz palmę pierwszeństwa. Przyjmij gratulacje :P

Gość ponoc rodzice
powinni utrzymywac dziecko do ukonczenie przez nie edukacji, ale nie jestem pewna czy nie chdzilo tylko o okres do 18 roku zycia. Z reszta mniejsza z tym. Pomaga rodzicom bo sa w potrzebie i moim zdaniem to prawidlowe postepowanie. :) zwiarowałas ty masz cos nie po kolei, polecam dobrego psychoanalityka poszukac ;)

Gość oink
Nawet gdyby jej rodzice byli ofiarami zyciowymi za przeproszeniem to nie jest twoja sprawa. Sie odezwala od rodzicow kase ciagnac to fajnie ale cos dac od siebie to juz nie bardzo.

Gość zwariowałaś
odwal się ode mnie kochana co?? na jakiej podstawie mnie oceniasz?? że przedstawiam Ci, jak to wygląda formalnie?? do 18 roku zawsze, do 26 jak się uczy

Gość zwariowałaś
to nie moja sprawa dlatego jej na nic nie namawiam. zauważ tylko, że jakoś nie jest zadowolona, że im pomagać musi :-O

Gość oink
W zyciu nie zawsze jest tak pieknie jak w bajce. .. moze pora to w koncu zrozumiec :O

Gość do 26 jak sie uczy to rente
moze pobierac w przypadku smierci ktoregos z rodzicow

Gość zwariowałaś
każdy ma prawo mieć dobry start, a przez nieporadnośc niektórych rodziców niektórzy mają jeszcze "pod górkę". akurat przez ten topik przypomniała mi się sytuacja mojej koleżanki, stąd te refleksje. nie piszę, że odnoszą się do autorki, bo jak wspominałam, nie znam jej sytuacji.

Gość oink
Ja tez nie jestem zadowolna wolalabym zyc sobie swobodnie tak jak pare moich kolezanek ktorym rodzice zapisali dom, kupili samochod itd. ale zycie to nie bajka. Czy predzej sie z tym pogodzimy tym szybciej zapracujemy na cos swoimi silami :O

Gość zwariowałaś
i rentę i alimenty... renta rodzinna to taki substytut świadczenia alimentacyjnego. przecież to analogiczne instytucje służące temu samemu, łatwo wiec samemu się domyślić że próg wiekowy jest ten sam

Gość zwariowałaś
no właśnie - zapracujemy na coś!! niektórzy dostają coś na starcie, niektórzy na to coś sobie zarabiają, a niektórzy mogą pomarzyć, bo zarabiać muszą na kogoś

Gość oink
Jak znajdziesz sprawiedliwosc na tym swiecie to mnie znajdz i poinformuj :)

Gość ula la laaaa
taaaaa wsadzilas wszystkich rodzicow ktorych nie stac na utrzymywanie swojego dziecka do 36 roku zycia do jednego worka pt: "niezaradni zyciowo" wiec ci powiem jedno: nikt nie bedzie moich rodzicow obrazal glupia pusta idiotko, jak nie wiesz nic o zyciu to sie nie wypowiadaj w sprawach o ktorych nie masz pojecia

Gość ula la laaaa
26