Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PseudoSilkKimono

Kosmetyki z dawnych lat - czego uzywaly Wasze babcie?

Polecane posty

Wszystko, co powyżej, ale to raczej o Mamie mowa, niż babci Szampon brzozowy - rzadka, zielona okropność mydło For You (mydłem, mydłem! zabijemy go mydłem! I raz, i dwa, i for you!) szyszki kąpielowe! sól Kinga lakier do włosów w jakiejś przezroczystej butelce, okrutny zlepiacz kremy do rąk w masakrycznych metalowych tubkach Tata używał kremu do golenia Wars - chyba tak się nazywał, no i nivea oczywiście Wynalazek szatana to była szminka taka utleniająca się, opakowanie było złote w jakieś krótkie, tępe kolce, sam sztyft był jasnozielony i lekko transparentny, a na skórze robiło się różowe. I strasznie trudno to było zmyć. Moja siostra dostała gratis uczulenie - wary miała jak poduchy. I pamiętam taki poradnik o pielęgnacji urody... były rozkoszne rady w stylu \"jeśli od lat używałaś niebieskich jak farbka cieni to czas zmienić... odpowiedniejsze będą szare, stalowe\" - kto by tam się przejmował jakimś dobieraniem do stroju albo typu urody... wsio rawno, i tak były trzy kolory na krzyż :p

Gość Dopytalska
Bardzo ładnie pachnacy talk, ciekawe, że teraz takich nie ma:)

Gość MyMemory
Ja mam takie puzderko od pudru Coty z ladnym wygrawerowaniem na klapce :) A pamietacie z lat 90 poczatku takie dezodoranty Och! ? Pamietam u mojej babci i cioci goscil taki w czerwonej butelce z zółtym jakgdyby wejsciem w drzwi do kluczy. ladnie pachnial ja nawet sobie go podkradalam :)

Gość Dopytalska
Przez 51 lat swego zycia kupiłam tylko 1 raz puder sypki, który po otworzeniu natychmiast sie rozsypywał , a to co sie nie rozsypało , było kamieniem. Owszem upudrowałam tym sypkim czymś twarz na brązowo, wyglądałam jak....nie iwem co... wieczorem gdy umyłam twarz (wtedy jeszcze młodą) zobaczyłam armię czerwonych krost i wyglądałam ...jeszcze gorzej. :)

Gość Dopytalska
Puder był okropniście drogi i wydałam na niego połowe pierwszej wypłaty , jeszcze jako panna :)

Gość Dopytalska
Może by stworzyć watek : Kosmetyki natychmiastowo-obrzydzająco- podstarzające twarz osoby, które je uzywają ?

Gość celina515
pomadka, taka krwiście czerwona firmy Celia (schowana na pamiątkę) no i pasta do zębów NiVea o szerokim zastosowaniu ; zęby, opryszczka i do czyszczenia "ćwiczek" ;))

Gość Dopytalska
Z efektem długotrwałym....:P

Gość Dopytalska
Co to Ćwiczka??? :P :( :) Bo nie wiem.....

Gość celina515
ćwiczki to były takie jakby tenisówki białe z gumką sprowadzane z Czech. Szał lat osiemdziesiątych:)) smarowało się je pastą nivea i były śnieżnobiałe hehhe

Gość celina515
inna wersja ich czyszczenia to było smarownie ich białą kredą... ale efekt znikomy po paru krokach :)

Gość Dopytalska
Wiem! Ja na to mówiłam ...pepegi ;)

Gość Dopytalska
Wiem, dziwna nazwa, ale taka wtedy wszyscy używali;)

Gość celina515
pepegi..? :) to chyba zależało od regionu . Nie słyszałam takiej nazwy :)

Gość Dopytalska
Sama sie sobie dziwie, ale pamiętam mnóstwo takich dziwnych nazw. Pepegi - do dzisiaj istnieje takie okreslenie tenisówek w niektórych regionach :) W naszym domu uzywało sie tez mnóstwo zniemczonych nazw, ponieważ dziadek wprowadzał takie okreslenia w życie:)

Gość Dopytalska
Znaczy, ze nic nie wymysliłam

Gość celina515
płócienny pantofel sportowy - brzmi super :)

Gość bryza-
a pamietacie takie perfumu MASUMI firmy Coty z Pewexu oraz BLASE??? Kto wie czy mozna je gdzies kupic z powodow sentymentalnych?

Gość celina515
Blase... rewelacja. Nawet ostatnio znalazłam, są jeszcze w sprzedaży

Gość Siwa gołębica ledwie żywa
Pamiętam perfumik z kiosku, nigdy wczesniej ani później takiego nie posiadałam, nazwa to Schery - chyba...ale pachnial tak cudnie, że sasiadki dopytywały co to za piekny zapach. Nigdy potem go juz nie kupiłam . Istne cuuudo! Sa teraz takie o tej nazwie , ale to Już Nie To!

Zapach pamietam do dzisiaj, ale teraz nigdzie takiego nie ma:)

Hm.. a trochę wcześniejsze lata.. która z was pamięta dezodoranty IMPULSE? niebieski, zielony, czerwony i chyba biały... tak ślicznie pachniały, psikałam się nimi jako dziecko, w podstawówce.. to była druga połowa lat 90.

Ja pamietam , brązowy :P

Pamiętam, że razem z koleżanką zawsze polowałyśmy na ten niebieski .. :) potem też polubiłam zielony. A jak chciałam kupić czerwony to pani w kosmetycznym ( przemiła staruszka ) powiedziała, że to taki dla trochę starszych Pani i nam nie sprzeda bo za mocny ;)

Gość czerwony impuls mmmm
pamiętam, pięknie pachniał... pamiętam też tę pomadke utleniajacą, moja mama jej używała i budziła ogólne zdumienie gdy poprawiała makijaż zielona pomadka :D babcia i mama używały też takich pomadek z witaminą w środku. teraz avon wypuścił na rynek pomadke z musem, która wyglada podobnie. tamta z witamina to byłą chyba celii i ślicznie pachniała. pamiętam też perfumy być może, które babcia miała w toaletce i reve. pamięta ktos reve?

Gość roseee
Eol atomizer do odświeżania oddechu Bambi szampon dla dzieci szampon Perlisty, gesty różowy o cudownym zapachu Woda brzozowa Gracja krem dla młodzieży utleniające pomadki do ust przemycane z Turcji dezodoranty z Węgier o cudownych zapachach/8x4 i inne/ do opalania grecka oliwka w puszkach i masło kakaowe woda Beata w eleganckim atomizerze krem matujący na trądzik /horror na twarzy w kolorze różowym/,nazwy nie pamiętam Wazelina kosmetyczna+krem Nivea+spirytus salicylowy- hity półek łazienkowych cdn....

Gość niebieskooookaa22
woda brzozowa- tylko ze ona znowu wraca do łask :P a i "perfumy" Byc może... Paryż, Byc może Londyn :P :D

Gość niebieskooookaa22
ooo i szminki takie zielone zmieniające kolor na różowy :D

Moja mama nie używała kosmetyków, wyłącznie kremów w dużych ilościach /nie pamiętam nazw/. Za to nie rozstawała się z kremem do rąk Pollena Uroda w metalowej tubce, która lubiła się gnieść, łamać i przeciekać :) Za to zapach miał śliczny, taki łagodny i bardzo dyskretny. Podobnie jak któraś z wypowiadających się dziewczyn odbierałam go jako zapach bezpieczeństwa i kobiecości. Po latach moja koszmarna teściowa użyła kremu o podobnym zapachu, a zderzenie wspomnienia z jej osobą wywołało kompletny szok :D A babcia używała wyłącznie Yardleya, Bourjois i jakichś kosmetyków dla alergików sprowadzanych ze Szwecji. Zwłaszcza wrył mi się w pamięć rządek tekturowych pilniczków, których w latach 80-tych nie było w sklepach i jej zamiłowanie do bladoróżowych półtransparentnych lakierów do paznokci... Taka prekursorka frencha :)