Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura w maju i co dalej

uczelnie panstwowe vs prywatne

Polecane posty

prosze o opinie :)

wiem, że niby na państwowych jest wyższy poziom, czym jeszcze sie roznią? :)

Gość Hmmmmmmmmmmmmmm
Panstwowe dzienne- nie płacisz czesnego.

tak, wiem, że się płaci ale chodzi mi o atmosfere, wymagania, praktyki...

Gość rtyw5yw56w36u
na państwowych masz stypendium : socjalne i naukowe; akademiki; życie studenckie i satysfakcje ,że tytuł zdobędziesz umysłem a nie pieniędzmi lub częściami ciała.

róznica jest taka że pracodawca chętnie zatrudni kogoś z uczelni państwoawej niż prywatnej.

Gość wybieraj uczelnię państwową
tryb stacjonarny. nie ma co ukrywać - gwarantują pewien poziom nauczania a z prywatnymi różnie bywa. ponadto, ważne jest, że papiery z uniwersytetu czy politechniki inaczej są postrzegane przez przyszłych pracodawców niż dyplom jednej z wielu małych prywatnych uczelni. i co ważne - uczysz się za darmo i masz szansę na karierę naukową.

dlaczego większe szanse na prace są po państwowej? wydaje mi sie, ze wszystko co prywate lepsze: lekarze itp. dlaczego na prywatnych niby nie ma studenckiego zycia?? piszcie, piszcie ;)

Gość rtyw5yw56w36u
Annnnetka kiedyś zabraknie rodziców i naprawde będziesz musiała się pieprzyć ze studencikami ale za pieniądze.

Prywatne uczelnie wyplacaja stypendia, tak samo jak panstwowe. Z domami studenckimi jest niestety gorzej: musisz szukac stancji na wlasna reke. Przede wszystkim uczelnie prywatne odbierane sa jako mniej prestizowe (choc np. SWPS oceniana jest b. wysoko - wiec to nie regula). Atmosfera - zalezy przede wszystkim od ludzi, choc z wlasnego doswiadczenia wiem, ze uczelnie prywatne pelne sa osob, przekonanych ze nie trzeba sie starac, aby miec piatki w indeksie. To na szczescie nie do konca prawda ;) Plusem studiowania na prywatnej uczelni jest poczucie, ze placowka istnieje dla studenta, a nie student dla placowki. Sprawy w dziekanacie mozna zalatwic duzo szybciej i prosciej, bez poczucia, ze pracownicy robia tobie laske, zajmujac sie twoim problemem.

Co do zycia studenckiego, rowniez bywa w tej kwestii rozmaicie. Prawda jest jednak, ze wspolne zamieszkiwanie w akademiku bardzo zbliza ludzi i jest niezapomnianym przezyciem. ;)