Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasikkk28

Macierzyński

Polecane posty

Gość Kasikkk28

Witam... Pewnie jest tu wiele kobiet , które znają ten temat. Interesuje mnie kwota wypłacanego zasiłku macierzyńskiego. Czytam w necie i nie wiem o co chodzi. Pisza, że nalezy sie 100% przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12w miesiecy. Czyli jak? Jaką kwote dostane , jak to jest przeliczane ?

Gość ratujcie
A ile zarabiasz?

Gość małamyszka
czyli tyle ile zarabiasz (zarabiałas) przez ostatnie 12 miesiecy

średnia z ostatnich 12 miesiecy, czyli jeśli do podstawy miałaś jakąś premie to też sie liczy. Sumujesz wszystkie zarobki z ostatnich 12 miesiecy i dzielisz przez 12. Taką kwotę bedziesz dostawała.

Gość Kasikkk28
Nie jestem jeszcze w ciąży. W obecnej pracy pracuje od marca wtedy dostawałam 1000 zł od sierpnia miałam już 1500. Czy powinnam poczekać do sierpnia z zajściem w ciążę zeby na macierzyńskim dostawać 1500? Te 12 miesięcy liczy sie wstecz od zajścia w ciaze czy od wybrania sie na macierzyński ?

Gość hahahahahaha
Autorko to mnie teraz rozbroiłas dobre...

Gość o jezusiczka nazareński...
dobre dobre

Zlicza się podstawę (pensja, premia - ale nie zawsze) za 12 m-cy i dzieli przez 12. dalej od podstawy odlicza się część składek finansowanych przez ubezpieczonego, czyli 15,71%. Przykład 1000 (podstawa) - 157,10 (18,71%) = 842,90 i tak przez 12 m-cy = 10114,80 : 12 = 842,90 i z tego jeszcze odlicza sie podatek np 19% - 160,15 co daje na rękę 682,75. Do podstawy przyjmuje się 12 m-cy przed pójściem na macierzyński, albo wcześniej na zwolnienie. No i podstawę ustala się na nowo dopiero jeśli przerwa miedzy zwolnieniem lekarskim wynosi 3 m-ce. Czyli jeśli bedziesz na zwolnieniu, a zaraz potem na macierzyńskim to nic dodatkowo się nie przelicza, tylko dostaniesz taką samą kwote. Trudno, takie przepisy.