Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartek_jaw

Zgubiony paszport

Polecane posty

Gość Bartek_jaw

Nie orientuje się ktoś, czy jest jakaś kara za zgubienie paszportu ? Bo mój chyba gdzieś wcięło... słyszałem że wyrobienie nowego kosztuje 30 zł, ale obiło mi się o uszy, że jest również grzywna za zgubienie starego... i mam nadzieję, że to nieprawda, bo 30 stycznia jade do Czech i jak nie przejade przez granicę, to się chyba pochlastam... wiecie, jedyny w swoim rodzaju koncert w Pradze ;) Będę wdzięczny za odpowiedź :) Pozdrawiam, Bartek

Gość tylko czwchy sa w unii i wysta
dowód osobisty aby przejechać

30 stycznia to Polska i Czechy już będą w strefie Schengen i zgłoś od razu zagubienie paszportu bo może się okazać że masz jakieś kredyty wzięte czy coś :D

Gość Bartek_jaw
Na dowód nie przejadę bo dopiero 7 marca będę pełnoletni :) (w związku z tym kredytu też mi nikt nie weźmie raczej ;)) Polska i Czechy już będą w strefie Schengen znaczy że nie będzie kontroli granicznych w ogóle ? Też coś o tym słyszałem, ale czy to jest pewne ? Bo nie chciałbym, żeby się okazało że nie przejade bo mi koncert przejdzie pod nosem ;) Dlatego chcę na wszelki wypadek wyrobić nowy, ale tutaj pada znowu pytanie czy za zgubienie jest kara:)

Gość od 21 grudnia będą
zniesione granice ,pewne na 100% :o

nie masz 18 lat ale sobie wyrób dowód osobisty. z tym że będzie ważny 5 lat a nie 10 gdybyś go wyrobił po ukończeniu 18 lat :) tak, nie będzie już wtedy kontroli na granicy z krajami które do Układu z Schengen przystąpiły za zgubienie ani kradzież nie ma żadnej kary

Gość Bartek_jaw
Dziękuję pięknie za odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanie: to znaczy że w tej chwili mając dowód osobisty a NIE mając ukończonych 18 lat też można przejechać w granicach Unii ?

tak, na dowód osobisty (tylko nowy, plastikowy - stare książeczkowe nie) można przejść przez granice krajów unii

Gość Bartek_jaw
Dzięki :)

Gość uuuuuuu kiepsko
art 10 paragraf 3 ustawy o dokumentach paszportowych : "opłate za wydanie paszportu przed upływem termineu waznosci dotychczas posiadanego paszprtu podwyzsza sie o 200% jezeli paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza. " takze jezeli Ci sie "zawieruszył" to poszukaj lepiej, a jezeli go nie masz, (ukradziony) to niezwłocznie zgłos na policje. ale uwaga- jezeli po zgłoszeniu paszport sie znajdzie, albo ktos Ci przyniesie do domu bo znalazł (co jest niezgodne z prawem- bo trzeba oddac taki znaleziony na policje) to i tak bedziesz musiał zrobic nowy. (150 zł * 50% znizki = 75 zł; i 75 zł *200% :o )

Gość uuuuuuu kiepsko
bartek