Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alkaaaa

chemia, prosze o pomoc

Polecane posty

Gość alkaaaa

mam takie zadanko i nie mogę sobie z nim poradzic: 1. Oblicz, ile dm3 wodoru ( warunki normalne) wydzieli się w reakcji 7,8 g potasu z wodą 2. W dwóch niepodpisanych próbówkach znajdują się wodne roztwory KCl i Na2CO3. Mając do dyspozycji : palni, pręcik platynowy, roztwór BaCl2 oraz fenoloftaleinę, zaproponuj trzy różne merody idnetyfikacji tych roztworów. Opisz tok postępowania i napisz odpowiednie równania reakcji. Z góry dziękuje za wszelką pomoc ;)

Gość alkaaaa
??????/

Gość w4efr4gtfrwfgtres
2 K + 2 H20 ---> 2 KOH + H2 M(potasu)=39 g/mol 39 g K - 22,4 dm3 H 7,8 g K - x dm3 H x=4,48 dm3

Gość w4efr4gtfrwfgtres
sorry, powinno być 2 x 39 g K - 22,4 dm3 H 7,8 g K - x dm3 H x= 4,48/2 dm3

Gość alkaaaa
dzieki :) a umie ktos to drugie?

dawno to bylo kiedy, dawno kiedy mialem chemie w szkole, ale sprawdzmy stare metody ksztalcenia, czy cos sie jeszcze w mojej glowie zachowalo: metoda 1 - wez na drucik krople roztworu Na2CO3 i w ogien palnika - kolor powinien sie zrobic zolty od sodu, a gdy wezmiesz KCl to bedzie inny kolor od potasu (nie jestem pewien jaki, moze purpurowy? cholera wie) , w kazdym razie sod daje zolty kolor plomienia metoda 2 - jak zmieszasz roztwor Na2CO3 i BaCl2 to zdaje sie ze wytraca sie weglan baru BaCO3 - chyba ma bialy kolor, a jak zmieszasz KCl i BaCl2 to watp[ie ab cokolwiek sie dzialo metoda 3 - jak masz fenoloftaleine to pewnie cos z pH roztworu, pewnie rozwtor Na2CO3 jest bardziej zasadowy niz KCl jako ze weglan to slaby kwas, byc moze roztwor Na2CO3 z fenolftaleina zabarwi sie na jakis fioletowy kolor, roztwor KCl byc moze ma pH blizej neutralnego, ale musisz sprawdzic w ksiazce moze ktos poprawi bo moja wiedza sprzed cwierc wieku

Gość alkaaaa
kto potwierdzi, ze Kirus ma racje??? bo pewny nie jest... jak to ma byc?

jak nikt nie potwierdzi to uzyj to co napisalem i bedzie dobrze :classic_cool:

BaCl2 + Na2CO3 ====> BaCO3 + 2NaCl albo: (Ba++) + 2(Cl-) + 2(Na+) + (CO3--) ====> BaCO3 + 2(Na+) + 2(Cl-) zaleznie od tego czego nauczyciel wymaga