Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kozioł

jazda na o.c. poprzedniego właściciela pojazdu!!???

Polecane posty

Gość kozioł

witam. kupiłem auto, i wedle przepisów jeśli do 30 dni nie wypowiem umowy o.c. poprzedniego właściciela ubezpieczenie to zostanie przepisane na mnie. Auto ubezpieczone w PTU do kwietnia 2008 poprzedni właściciel miał 60 zniżki, ja mam lat 23 i z tego co przeczytałem musze sie udać na rekalkulacje składki. Pytanie jest proste. Czy można jeżdzić na jego o.c. bez wizyty w PTU w celu rekalkulacji.

Gość chyba musisz przerejestrować
auto w ciagu miesiąca, więc chyba nie

Gość kozioł
podnoszę

Gość to ja mam pytanie takie
a co zrobisz jak poprzedni wlasciciel anuluje ubezpieczenie i bedzie niewazne ? szkoda Ci paru stow ? To w razie czego (odpukac) zabulisz min. pare tys. z wlasnej kieszeni (w razie stluczki) , bo ubezpieczyciel wtedy sie dopatrzy ze cos jest nie tak . Zreszta przy kazdej kontroli pojazdu przez policje bedziesz sie tlumaczyc ... (nie wiem dokladnie ile mozna jezdzic na starej polisie)

Gość to ja mam pytanie takie
pamietaj ,ze byly wlasciciel tez moze anulowac polise ... nie tylko nabywca :)

Oj, no takie sprawy nalezy ustalic przy zakupie auta. Jeśli były właściciel dał Ci swoja umowę OC to musisz rekalkulowac składke. Ty nie masz takich zniżek on. A poprzedni właściciel zgłasza, ze sprzedał auto i ma to w nosie. W razie stłuczki lub wypadku mozesz miec potężne problemy.

Gość ooIga
przede wszystkim spójrz na to, co jest napisane w umowie kupna-sprzedaży. Jeśli nie ma tam słowa o polisie ubezp, to spokojnie możesz jeździć. Co do tej rekalkulacji, olej, towarzystwo jesli stukniesz kogoś zwróci się do ciebie o uzupełnienie składki, bo odszkodowanie wypłacić musi -wszak polisa anulowana nie zostala

Była własćiciel nie moze anulować polisy. Jezeli minie 30 dni dostaniesz z ptu pismo zeby sie zglosic i dopłacić, jezeli nie doniesiesz swoich znizek (jezeli jakies masz) potraktuja cie jakbys nie mial zadnych znizek. Twoj adres i dane np pesel beda miec z umowy kupna sprzedazy ktora w ciagu mieisaca musi doniesc do towarzystwa zbywca pojazdu. Jezeli nie zaplacisz sprawa moze zostac skierowana do bira prawnego danego ubzezpieczyciela i bedziesz cały czas dostawał ponaglenia. Prosze nie piac głupot ze sprzedajacy moze anulowac polise. Pracuje w ubezpieczeniach komunikacyjnych od 3 lat i od 2 lat tylko nabywaca moze rezygnowac z ubezpieczenia ma na to 30 dni od zakupu amochodu. Jak nie wypowie a nawet zawrze na siebie w innym towarzysteiw płaci podwojnie.

Gość kozioł
oolga, własnie słyszałem że ludzie jeżdzą na polisie i nigdzie sie nie zgłaszają, bo to że trzeba sie zgłosić w celu rekalkulacji to jest zwykła propaganda ubezpieczycieli. poprzedni właściciel przekazał mi swoje ubezpieczenie i mam to napisane na umowie kupna sprzedaży. Mam rozumieć że w kontaktach z policją legitymuje sie tym że dostałem polise od poprzedniego właściciela, a nie wymagane jest przepisanie jej na mnie?

Gość ooIga
lorelai - taka klauzula może być też zawarta w umowie kupna-sprzedaży pojazdu, że kupujący zrzeka się polisy oc. Wtedy jest ważna, więc dobrze by było gdyby tę umowę dokładnie przeczytał

Policji nie powinno to interesować, dla nich ważne jest czy jest umowa oc, a czy jest dobrze opłacona, lub czy wogóle jest opłacona- to juz jest sprawa ubezpieczyciela.

Gość ooIga
jest wymagane, teoretycznie masz 30 dni. Jak cię dorwie drogówka i zacznie drążyć, to może ci wlepić jakiś mandat, ale ubezpieczyciel I TAK MUSI HONOROWAĆ TO UBEZPIECZENIE, niezaleznie od tego, czy mu dopłacisz czy nie. Inna sprawa, że może cię ścigać ponagleniami.

no nie wiem, w towarzystwie w ktorym ja pracuje, wypowiedzenie musi byc złozone na specjalnym druku tego towarzystwa, nie mliczy sie to zawarte w umowie kupna sprzedazy. Jezeli on sie pyta czy moze jezdzic na tym oc to wnioskuje ze w umowie kuupna sprzedazy nie zrzekła sie tego. Wg mnie musi zrzec sie w PTU albo kontynuowac. Moze sie oczywiscie migac od rekalkulacji i jezdzic na druku tamtego bo polisa jest zawsze wypisana na rok, a tylko opłata moze byc ratalna. ale moga go dorwac.

Gość kozioł
czyli podsumowując PTU bedzie mnie i tak ścigać?

Gość Basia*
Po przerejestrowaniu zgłaszasz się do ubezpieczenia, żeby przepisac numer rej. Ubezpieczenie płaci się na pojazd, nie na osobę.

To znaczy towarzystwo moze sie czepiac a nie policja, bo dla policji to nie jest wazne, bo to nie ich działak, dla nich jest tylko wazne czy to oc jest na ten samochód (nr rej, a jak zmieni to nr vin) i czy okres ubezpieczenia nie minal.

Gość ooIga
mają na to 3 lata. Jak nie tłukniesz a oni mają burdel to moga się nie połapać :)

Gość kozioł
czy ja gdzieś napisałem o zrzekaniu? pisze że w umowie kupna sprzedaży przejąłem jego polise i postanowiliśmy że to ja sie zdecyduje co z nią zrobie pytanie jest proste, czy da sie jeżdzić bez rekalkulacji tak żeby sie PTU do mnie nie dobrało

jak przerejestrujesz, abo zgłosisz sie na rekalkulacje to wystawia na ciebie aneks do tej polisy.

Gość kozioł
tak tak, szkopuł w tym żeby sie na rekalkulacje nie zgłaszać

Gość kozioł
tylko czy czasami nie będzie na ubezpieczeniu potrzebny nowy numer rejestracyjny - a wtedy policja już ma prawo sie przyczepić

jezdzic mozesz, ale beda cie scigac o dopłate (np bo mnijesze znizki, młody wiek - to ma znaczenie w oc). Jezeli maja bałagan w paierach moze ci sie udac przejezdzic na tym oc do konca okresu ubezpieczenia. Jezeli zbywca nie doniosl im umowy kupna sprzedazy to moga nawet nie wiedziec o twoim istnieniu. Twoje ryzyko.

Gość kozioł
ok. pytanie drugie - co mi w takim razie grozi jak mnie dopadną ? bo jeśli tylko wyrównanie tych zniżek to generalnie nic nie strace wyczekując

Gość ooIga
Jeśli masz możliwość i znasz zbywcę pojazdu możesz zrobić jeszcze jeden numer. Przepisać umowę i nie wstawiać do niej daty. Wstawisz na tydzień przed końcem ubezpieczenia i bedzie ok :)

Mozesz jezdzic spokojnie na jego OC, dopiero przed koncem ubezpieczenia udajesz sie do ubezpieczyciela...i ewentualnie przedluzasz, badz rezygnujesz z OC u nich i ubezpieczasz sie gdzie indziej.

ZA wysokie OC/ AC? Nie przepłacaj! Znajdz ubezpieczenie tańsze nawet o 517 zł. Wybrane ubezpieczenie będziesz mógł od razu kupić online lub u agenta. ---> www.ofertanaauto.pl ---> www.ofertanaauto.pl ---> www.ofertanaauto.pl

ZA wysokie OC/ AC? Nie przepłacaj! Znajdz ubezpieczenie tańsze nawet o 517 zł. Wybrane ubezpieczenie będziesz mógł od razu kupić online lub u agenta. ---> www.ofertanaauto.pl ---> www.ofertanaauto.pl ---> www.ofertanaauto.pl

Gość gość
Chyba możesz jeździć, ale lepiej się upewnij na jakiejś stronie pokroju mojeauto.pl