Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odpowiedzcie mamusie prosze

Skad sie biora wady genetyczne

Polecane posty

Wiadomo ,ze robi sie badania potwierdzjace czy dziecko nie jest chore na zadna chorobe genetyczna (np zespol Downa ) powiedzcie skad to sie bierze? z powietrza ?czy ktos w rodzinie musi byc chory zeby dziecko tez bylo chore? Przepraszam za brak spojnosci w tekscie , i jesli kogos obrazilam ,jesli ktos stwierdzil ,ze to pytanie jest glupie ,ale ja na prawde nie wiem i chcialabym sie dowiedziec ,jak to jest?

nie trzeba byc chorym, zeby dziecko bylo chore. Niektore geny np ujawniaja sie tylko w osobach jednej plci, czyli np Twoj maz moze byc nosicielem tego genu, ale jemu to nic nie robi - a jak bedziecie mieli coreczke, to akurat u niej moze sie choroba ujawnic. w innych przypadkach oboje rodzice musza byc nosicielami genu (tez bez objawow, bo ich rodzice z kolei tez mieli tylko z jednej strony),czyli rodzice nie maja zadnych problemow, a dziecko dostanie wadliwy gen z obu stron i jest chore. generalnie rzecz biorac, lepiej sprawdzic - bo nie musi byc objawow, nie musi byc choroby nawet w dalszej rodzinie, a tutaj nagle wyskoczy taka kombinacja i bum :(

no dobrze a jesli jest taka sytuacja ,ze tata mojego faceta ,ma zanik miesni ,on jedyny z calej rodziny,pierwszy przpadek i nie wiadomo skad to sie wzielo ...wyczytalam ,ze jest to choroba genetyczna ,choc niewykryta we wczesniej szych pokoleniach u niego w rodzinie ,czy jest mozliwosc ,ze ta choroba przejdzie na moje dziecko?

:(

zbadaj meza. Test wykryje czy ma wadliwy gen czy nie. Jaka to jest dokladnie choroba? Dystrofia ale jaki typ? Podaj to Ci powiem co i jak

jest mozliwe. jesli chodzi o mozliwosc procentowa, to musisz isc do lekarza, zeby sie spytac dokladnie. Albo wpisz zanik miesni w google i sie dowiedz. pozdrawiam

moze byc ale nie musi - np jezeli jest to dystrofia miesniowa duchenna to nie masz sie co martwic bo przekazywana jest na chromosomie X a Twoj facet dostal ten chromosom od mamy a nie od taty czyli nie powinien byc chory. Jednak jest wiele dystrofii dlatego najlepiej dowiedz sie o typ

Nie wiem jaki to typ ,ale wiem ,ze ujawnil sie dopiero kilka miesiecy temu ,facet ma okolo 50 lat :( nikt nigdy tego nie mial z rodziny ,a o chorobie ,specjalisci tez malo wiedza ,i boje sie, bo czytalam o zaniku ,wiem ,ze sa rozne typy ,i wiem ze kazdy z nich jest choroba gen :( boze ,ale mnie to doluje- a moj chlopak ,jest zdrowy ,zawsze byl jego brat rowniez - mieli robione badania

kochanie są 2 przyczyny wad: 1. odziedziczenie po 1 lub obojgu rodzicach wadliwego genu 2. samoistne wystąpienie wady - po prostu geny źle sie dzielą z innych powodów (np. uszkodzenia) jeżeli macie jakieś obawy to zbadajcie czy twój facet nie ma tego genu. Lapinkulta ma rację co do tego przypadku - w przypadku taty twojego faceta nosicielką była z tego wynika jego matka

mało tego - niektóre takie choroby ujawniają się tylko w sprzyjających im warunkach też nie wiadomo dlaczego

jezeli mieli robione badania i sa zdrowi (mam na mysli badania genetyczne) to nie masz powodow do obaw uwierz!

no super stres mnie zerzre zanim zajde w ciaze

dzieki za mile slowa ,ale i tak sie boje

Kochanie pomysl logicznie i sie uspokoj - jezeli badania u Towjego faceta nic nie wykryly to znaczy ze Waszemu dzidiusiowi nie grozi odziedziczenie tego genu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

no dobrze ,ale jest mozliwosc ,ze np nie przejdzie na syna ale moze przejsc na wnuka ,albo na nastepne pokolenie ?

nie bo twój facet w ogóle NIE JEST nosicielem czyli nie ma czego przekazać dalej

jezeli jest to Dystrofia miesniowa Duchenna to nie. Jej nosicielkami sa kobiety a ujawnia sie w wiekszosci u mezczyzn. Jezeli mezczyzna nosi wadliwa kopie genu to musi zachorowac. Jezeli Twoj nie nosi wadliwej kopii genu to niby w jaki sposob Wasze dzieci mogly by je odziedziczyc?

nie wiem w jaki :) ale wariuje i wymyslam niewiadomo co ,dzieki dziewczyny ,teraz jakos lepiej sie czuje

w tym przypadku przekazać ten gen mogłaby tylko córka o ile dobrze pamiętam: XX (mamy twojego faceta) + XwadliwyY (od taty) daje: XY - zdrowego faceta XXwadliwy - córkę nosicielkę Lapinkulta poprawiaj jak źle myślę :D

corka moze miec wadliwy gen Dystrofii Duchenna od matki i od ojca syn tylko od matki oczywiscie inne choroby genetyczne sa dziedziczone inaczej ale ta akurat w ten sosob :)

kaze mu zrobic badania jeszcze raz ,zobaczymy

dokladnie :) tzn one same nie bo bylyby tylko nosicielkami - naprawde zagrozone byliby ich synowie - 50% szans na chorobe , ich corki - 50% szans na nosicielstwo

no niezle , tylko isc i sie utopic ,po co rodzic chorych ludzi lub skazywac na chorobe swoje wnuki? chyba odechcialo mi sie dziecka :(

W tym wypadku nie wiesz bo dystrofia objawia sie zazwyczaj gdy juz masz dzieci. Ale Ty nie masz sie co martwic! juz Ci pisalysmy, jak chcesz sie pomartwic to pomysl nad innymi chorobami genetycznymi, bo ta Twoim dzieciom nie grozi :P

ale faceta nie zmienie ,kocham go najbardziej na swiecie

daj spokój :O 1. twój facet zagrożeniem dla swoich potomków jest żadnym 2. są inne kłopoty nie tylko z genami - np. rak i tak warto żyć