Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mona78

temperatura a owulacja - pytanie

Polecane posty

Gość mona78

jak to jest mierzyłam temperaturę w tym miesiącu dzisiaj jest 18 dc temperatura 36,7 mam 28 dniowe cykle byłam dzisiaj na usgi i lekarz powiedział, że jestem po owulacji tydzień temu też byłam na usg był pęcherzyk czy to możliwe aby temperatura nie wzrosła w w czasie owulacji ?

w sumie z tego co piszesz wynika że taką temp. miałas cały czas...jeśli tak to rzeczywiście dziwne że gin stwierdził owu a temp. \'mówi\' co innego... ale czasem zdarzają się wyjątki i moze ten cykl do nich nalezy ;) a kiedy mialaś owu?.....pewnie w okolicach 14 dc...czasem dochadzac do zagnieżdzenia spada temp. ..ale 18 dc to byłoby trochę za wcześnie (ja juz zakładam ze Ty z tych starajacych się ;) ) trudno powiedzieć..obserwuj dalej cykl.... pozdr.

Gość mona78
masz rację ja z tych staraczek:) jest tak 6 dc 36,4 7-8 dc 36,7 9-10 dc 36,5 11 dc 36,6 usg ( gin mówił, że pęcherzyk jest mały jak na ten dzien cyklu ale jest w normie) 12 dc 36,5 13 dc 36,3 14 dc 36,5 15 dc 36,6 mierzyłam godzinę pózniej 16 dc 36,5 17 dc 36,6 18 dc 36,7 usg (pęcherzyk już pękł ) dzisiaj 36,6 dodam, że wcześniej mierzyłam temp kilka razy i temperatura wzrastała mi znacznie i dzień przed okresem opadała więc dziwi mnie ten pomiar tym bardziej, że lekarz mówił mi, że owulacja była .. kiedy?

Gość Agnieszka0999
Kochana owulacja występuje na 3-4 dni przed skokiem temperatury. A jak mierzysz ta temperature?

Gość Agnieszka00999
To wyzej to tez ja. Spokojnie jeszcze wzrosnie. Jutro lub po jutrze.

Gość mona78
mierzę w ustach termometrem elektronicznym, wcześniej też tak mierzyłam :)

Gość bardziej miarodajny jest
jednak pomiar z pochwy lub odbytu niż z ust

Gość mona78
no tak, ale ja wcześniej też mierzyłam w ustach:) i w żadnym cyklu nie było tak jak teraz a mam tych wykresów z 13, robionych w przeciągu 4 lat

temp. raczej taka z lekkim wahaniem ...dokładnie masz tak jak ja w tym cyklu...ale ja \'skazałam\" ten cykl już na bezowulacyjny ..jednak w 17 dc temp. mi skoczyła na 37 ale 18 dc już 36,8 ...w I fazie 36,6...a zawsze miałam wyraźny skok 12-16 dc z 36,6 na 37 a potem to już tylko w góre...poza tym robiłąm test z owu i wyszedła II blada kreska czyli negatyw nie robiłam już testu 17dc (bo testów zabrakło ;) )ale wydaje mi się ze to jakies chwilowe odchylenie ....nie wiem tylko czy mozliwe jest aby \'wytworzył\" się progesteron jak nie było owu??? no bo piersi zaczęły mnie bolec po 17 dc bolec ale to pewnie PMS.... jak tak patrzę an wykres to mam też wahania ale ni ejest to wyraźne odcięcie się dwóch faz... jesli chodzi o Ciebie myslę ze teraz pozostaje czekanie ..być moze na efekt ;) :)....no bo skoro był ten pęcherzy a potem pękł no tomoze jednak? a co do skoku temp. a czasu owulacji- na to wpływają też inne czynniki jak śluz i szyjka...jeśli szyjka jest w najwyższym położenieu to wtedy jest owu i zwykle w parze idzie skok temp....ale wydaje mi się ze jak doszło już do peknięcia pęcherzyka i wytworzenia progesteronu to i temp. zaraz skacze do góry...też gdzieś czytałam ze owu jest nawet dwa dni przed skokiem ale tu trzeba obserowć tak jak pisze i szyjkę i sluz..... jednak w poprzednim cyklu jak robiłam testy owu i wyszły II krechy to potem miałam na drugi dzień skok temp. od razu..takze różnie to z tym bywa.... nie jest to wszystko takie proste na jakie wygląda ;) pozdr.

Gość Agnieszka0099
Ja mierze w pochwie. Kochana słuchaj owulacja występuje ZAWSZE na dzien dwa trzy cztery przed wzrostem temperatury. Wzrost nie swiadczy o aktualnej owulacji tylko o tym ze byla.

Gość Agnieszka0099
Dziewczyny samoobserwatorka nie potrzebne sa testy owulacyjne. Tez to używalam na początku. Szczerze powiem nie sprawdza sie.

Gość Agnieszka0099
Dziewczyny samoobserwatorka nie potrzebne sa testy owulacyjne. Tez to używalam na początku. Szczerze powiem nie sprawdza sie.

Agnieszka- zgadza się skok temp. potwierdza ze owu była.. jednak czestwo na wykresach \"ksiażkowych\' podają to jako dzień przed- i tym pewnie zawsze się sugerowałam....

Agnieszka- fajną nam lekturkę podesłałaś :) jak tak czytam, to zdałam sobie sparwę jak różne źródła podają inne informacje dotyczące tego samego... ja bazowałam na ksiażeczce (kupiona na naukach przedmał.) i tam nawet obrazowo jest pokazane -\"owulacja\' dzień przed skokiem\" z tych Twoich żródeł wynika ze moze do niej dojść 2-3 dni przed skokiem w trakcie lub po- całkiem inna teoria :)... ja od kilku cykli obserwuję też sluz i szyjke i staram się tego trzymac...a ten skok traktuję jako potwierdzenie owulacji... zauważyłam też ze ok. 3 dni przed skokiem zaczynają leciutko robic się pełniejsze piersi a po skoku są bardziej pełne i jakieś 7 dni potem baaardzo bolą (kiedyś zaraz po skoku mnie bolały)...moze to ma zwiazek z tym progesteronem który się uwalnia z pęcherzyka.... oczywiście ja z tych starających się z tym ze z duuuzym stażem (3,5 roku) dlatego wykresy są już dla mnie codziennoscią i wg nich potrafię okreslić kiedy mam dostac @ (no ja wolałabym jej nie dostac ;) ) i to udaje mi się (II faza zawsze 14 dni)...mam okresy znowu lekko rozregulowane bo wahają się między 26-31 dni..... nasuwa mi się wniosek że w \"domowych warunkach\" nie jesteśmy w stanie określic dokładnie owu ale dni płodne tak i tego się trzymajmy :) pozdr.

Gość mona78
cześć dziewczyny dzisiaj 19dc temp 36,8 :) więc jednak, a ja zawsze myslałam książkowo i zawsze na tym kierowałam :D

Gość Agnieszka0099
Ciesze sie ze pomogłam ;-) ja staram sie 8 cykl bez rezultatów ale to 2 cykl gdy zaczęłam mierzyć Temperature itp. Trzymaj sie cieplo. Zycze rychłego zaciazenia ;-)

Gość Agnieszka0099
Mona czyli jednak mialam racje ;-)

dziewczyny zaglądnęlam do Was raz jeszcze mona- ja również zauważyłam u siebie dosyć późno wzrost temp. ...dzisiaj miałam 37 st. ale szyjka nisko i twarda od prawie tygodnia..a jak była wysoko i miekka to temp. nie szła do góry... tak więc przychylam się do tego co podała Agnieszka...ta owu nie idzie w parze ze skokiem ;) pozdrawiam