Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania30***

Rozwoj wczesniaka,szukam mam wczesniakow aby poradzic sie,wymienic uwagi i spost

Polecane posty

Gość Ania30***

Witam,20.12 moj maluszek skonczy dwa latka,urodzil sie w 32tygodniu ciazy,plus minus:)1890g,45cm,przez 2 miesiace lezal w inkubatorze i ciagle spal,teraz za to nadrabia ze zdwojona sila,psoci okrutnie,jest duzy jak na swoj wiek,ale nie mowi zbyt wiele, jedynie proste sylaby,gdy weszlam na stronke poswiecona dwulatkom mamy chwala sie ze ich pociecha zna wierszyki Brzechwy na pamiec,i w zasadzie jest juz w pelni samodzielna...hmmm,troszeczke jestem zaniepokojona,pomozcie,moze ktos z was ma wczesniaka lub posiada wiecej info na ten temat:)))

Nie wiem czy cię to pocieszy, ale moi znajomi mają synka urodzonego w sumie prawie w terminie (37 tc) , ma tez prawie 2 latka i nie mówi.

Gość euloka
Hej Ja mam wczesniaka ma juz 5 lat urodzil sie w 36 tc mial 1950 i 49 cm w wieku 10 miesiecy chodzil sam ,wogle nie raczkowal bardzo szybko nadrabial jesli chodzi o mowe to dokladnie niepamietam ,ale jak przyjde do domu to sprawdze w jego albumie i napiszę :) Dla pocieszenia moge powiedziec ze moja przyjaciólka jest mamą wczesniaczka ( teraz ma 3 latka 0 i tez nie mówil tylko sylaby np. ma.ma ta.ta ka.ka ba.ba mniejwiecej i jak mial 2,5 roku jak zaczol gadać to buzia niezamyka mu się do teraz :) mówi piekne zdania wiec glowa do góry napisze wieczorem :)

Gość Ania30***
Dziekuje wam bardzo za zainteresowanie i odpowiedz,sama osobiscie uwazam ze kazde dziecko rozwija sie w swoim indywidualnym tempie,i nie pochlania mnie dzika panika,aczkolwiek dla wewnetrznego spokoju lepiej obgadac temat z kims kto jest w podobnej sytuacji,tzw,w kupie razniej,hi,hi:)))

Gość nela44
Syn, 4100, w terminie, 10pkt Apgar, wszystko ok, chodził w 9-tm miesiacu, zaczął mówic majac 3,5 roku, w ciagu 1 roku wzysko nadrobił

Gość ktostammmm
Sama jestemw czesniekiem... juz 27letnim, nie wiem keidy zaczelam mowic...ani chodzic... W kazdym razie skonczylam studia z wyroznieniem, wiec mowic i pisacs ie nauczylam :) Kiedys slyszalam,ze wczesnieki maja bardzo wrazliwa nature...hmmm...chyba prawda...