Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wedellowska dama

Nadcisnienie w ciazy,9 miesiac,ktora ma tez ten problem?

Polecane posty

Gość wedellowska dama

Czuje sie fatalnie,bede musiala lykac tabletki chyba na zbicie:(

ja miałam wysokie ciśnienie w ciąży -gdzieś tak od 7 miesiąca. A jakie masz ciśnienie?? Ja miałam różnie. ale granicznym jest 140/90. Dostałam leki -acesan,aspargin a pod koniec ciąży Dopegyt . Tego ostatniego nie brałam długo bo wizytę miałam 27.09 a 02.10 urodziłam. Oprócz ciśnienia miałam straszne obrzęki. A tak poza tym to wyniki były ok. a jak u ciebie? co mówi lekarz?

miałam cała ciąże od 140/90 do 168/110 , 4 razy leżałam w szpitalu , ale tak na 3 dni mnie brali , pod koniec to leżała dłużej bo dostałam białkomoczu i bali sie zatrucia ciążowego , i z tego też powodu jak i ze młody był duży miałam cc , z leków to nic nie dostawałam , coś na bazie magnesu aby lekko mnie wyciszyć , i sie nie denerwować takie były zalecenia pozdrawiam i powodzenia

Mój lekarz nazywa takie objawy gestozą, miałam wszystkie trzy: obrzeki, białkomocz i później ciśnienie (ale \"tylko\" 140/90), nie chcę straszyć, ale ja wylądowałam na obserwacji do porodu (od 34 tc, poród w 40 tc). Ciśnienie w ciązy jest bardzo niebezpieczne, moze spowodować odklejenie się łożyska ... wiecie czym to pachnie ??:-o wtedy to dosłownie minuty decyzdują o życiu dziecka i matki :-o

Gość ja mialam
ale nie mialam gestozy, bo nie mialam bialkomoczu - sprawdzano to regularnie. z tym, ze mnie cisnienie skoczylo pod sam koniec osmego miesiaca, wtedy przestalam pracowac, a dzidzia urodzila sie zaraz potem - i nie wiadomo czy cisnienie mialo jakis wplyw na to czy nie. u mnie raczej skakalo niz bylo wysokie caly czas - rano bylo powyzej 90 (drugi wskaznik), po poludniu ten spadal, pierwszy rosl... jak odpoczywalam duzo to bylo lepiej. no i spuchnieta bylam tez, stopy, lydki, dlonie (te najmniej).

U mnie najpierw pojawił się obrzek, ale taki, ze buta dipiąć nie mogłam (koniec ciązy przypadał na zimę (grudzień, styczeń). W listopadzie na wizycie lekarz obejrzał obrzeki i powiedział, ze jak ne będzie białkomoczu, to jets to raczej fizjologiczna sprawa, ale jak pojawi się białko to wtedy raczej szpital, no i po tej wizycie robiłam badania kontrolne i miałam je przywieźć po świętcach (mocz i krew co wizytkę musiałam mieć swieże). Ale pojawiło się białko, puchłam cora mocniej i zadzwoniłam do gina o tym powiedziec. Niby nie było tego białka dużo, ale po godzinie od do mnie zadzwonił sam i powiedział, ze chce mnie zbadać dla świętego spokoju i pojechałam na drugi dzień (22 grudnia). Z gabinetu pojechałam prosto do szpitala :-o białka przybyło, obrzęk wiekszy, ciśnienie tylko było ok w miarę. Polezałam do 4 stycznia, dieta i przymusowe leżenie z nogami w górze, masa badań, w tym bilans wodny, po 2 tygodniach białko zniknęło, obrzęk zmniejszył się i mnie wypisali. Miałam skontrolować jeszcze raz mocz i mierzyć ciśnienie 3 x dziennie. 10 stycznia miałam skok 140/90 i lekarz powiedział, ze jak takie graniczne się pojawi to dzwonić i znowu kazał mi przyjechać i znowu szpital :-o poleżałam do końća. Ale za to poród lekki i wynagrodziło mi to wszystkie niedogodności z końćówki ciązy :)

Gość KAROLKA25
witam was. ja mam ten sam problem już od 5mc mam wysokie ciśnienie 160/80 biore codziennie dopegyt i sopada mi do 140/80. tez jestem opuchnięta ale nie aż tak bardzo gorszy problem mam z palcami u rąk po nocy bardzo bolą mnie w rpalcach kości. czytałam o takiej chorobie jak nadciśnienie nadgarstka. czy któraś może z was też tak ma??

Gość szarlotka80
moja szwagierka niedawno urodzila i wczasie ciazy tez miala wysokie cisnienie a jak urodzila to juz naprawde jej skoczylo!! miala 140/200!!!!!!!!!!! i mdlala caly czas ale ze szpitala wyszla na wlasne zyczenie bo dziecko wypisali juz do domu a jej nie ,a z dzieckiem nie mogla zostac bo nie bylo miejsc

Gość pytanie o diete
Mam wszystkie takie objawy oprocz moczu:obrzeki palcow i bol,oraz cisnienie 148/90 Mi lekarz kazal unikac SOLI,wody mineralnej-tylko przegotowana,jesc RYZ bo likwiduje obrzeki.Jakie rady zalecili wam lekarze? wymienmy sie,zawsze to cos pomoze...

Gość pytanie o diete
mialo byc obrzeki palcow*