Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dancing Queeen

jak reagować na takie zachowania w sklepie ?

Polecane posty

Gość Dancing Queeen

kupowałam ostatnio produkt na wagę w malutkim sklepiku. Na gornym wyświetlaczu wagi nei wyświetliła się cena, tylko na tym wyświetlaczu przy sprzedawcy. Ja się akurat tak wychylilam, że widziałam, jaką cenę tam wybiło : 7, 85 zł . Natomiast sprzedawca: "7,90 zł, proszę". No i ja zapłaciłam te 7,90 zł, bo szczerze mówiąc, to nei wiem, czy się reaguje, czy to nie jest śmieszne. No o a poza tym, nie wiedziałam, jak zareagowac. Jak wy to widzicie?

Normalne... Wiem, jak to się robi na stoiskach z ciastkami na wagę ;) Oni zazwyczaj zaokrąglają do dziesiętnych lub setnych, zależy od sklepu, żeby nie mieć strat. Wiadomo, jak coś spadnie na ziemię, pokruszy się czy coś, to mieliby za duże straty. I zawsze zaokrąglają do góry ;) To nie jest specjalnie, mi nawet z tymi grosikami bawić by się nie chciało. Zapewniam, że prawie wszędzie tak robią.

Gość kgjhkjgkg
Faktycznie dziwne. Też bym nie zareagowała ale poczuła pewien niesmak. Pewnie straciłabym zaufanie do sklepiku i już tam nie kupowała, bo kto wie co jeszcze kombinują.

Gość dddddddddd
ja bym zrobila awanture. Nie chodzi o 5 groszy tylko o fakt. Nikt nie ma prawa mnie oszukiwac.

Gość kgjhkjgkg
Normalne? Może tak... Ale ja kupuję w dużych sklepach i tam mam cenę wyliczoną rzetelnie, co do grosza. Mi wprawdzie wszystko jedno czy szukam pięciu groszy czy trzech ALE przynajmniej wiem że ceny nie są uznaniowe i że płacę dokładnie za to co kupiła (a nie za straty ekspedientki czy jej zły humor).

Gość z powodu pięciu groszy
???????????????????????????????????? :D zawsze sprawdzam paragony i patrzę na odczyt wagi, ale 5 gr to naprawdę chyba nie jest problem :D

to ja coś dodam od siebie w niektórych sklepach to rzucają coś na wage z takim impetem, że wiadomo, chwilke sie ten wyświetlacz powinien stabilizować a zaraz po takim rzucie pokazyje kilka gram więcej a te baby zaraz z tego korzystają i zatwierdzają taką \"bujającą\" wagę albo np. krojenie wędliny: kiedy prosze np. 5 plasterków ustawiają krajalnicę tak grubo, ze kroja praktycznie grubości kotleta :O ZAWSZE zwracam uwagę w zwiazku z cztm wisze na wielu sklepach jako \"tej pani nie obsługujemy\' :p

Gość bo to reklama
bo chyba nie chodzi o 5 gr tylko o fakt ze oszukuja nie wiem czy bym zwrocila uwage ale wiecej bym tam nic nie kupila chociaz nie:D znajac siebie to bym zaplacila i nawyzywala dopiero od oszustow;)

Gość kaśka mała
trzeba się upominac tez sie z tym spotykam ze naprzykład nie wydaja 3 groszy reszty a w kasie maja na koniec roboty troche grosza zbiorą

Gość kgjhkjgkg
Mnie wkurza co innego. Mianowicie nie lubię gdy w sklepie osoba na kasie pyta czy "może być mi winna" 5 groszy. Ale niech mi w tym samym sklepie zabraknie 2 groszy do rachunku... nie ma bata, nie podarują. Już przestałam się zgadzać na te "pożyczki" z mojej strony, skoro to nie działa w obie.

ej albo coś takiego: dajesz jakiś większy banknot a ona się gapi i mówi :Nie mam wydac i stoi ruchy ruchy koleżanko, ja nie bede latała rozmieniac :O

Gość Pan Karol z Familiady
Mi kiedyś baba w Chacie Polskiej ważyła sopocką i specjalnie dociskała wagę cycem, żeby pokazało więcej. A ponieważ cyc był spory, to dużo bym przepłacił. Po co mam dopłacać za cyc, nie pierszej jakości zresztą, mówiąc między nami? Zwróciłem uwagę:" Proszę usunąć cyc z wagi!". A ona, z obrażoną miną: "Niech sobie pan nie pozwala!" Ale ściągnęła cyc, który oklapł na jej korpusie a na wadze pojawiła się prawidłowa wartość. Nie dajmy się oszukiwać!

No tak, w supermarketach czy tych większych sklepach to oni wyrównają sobie na czymś innym (np. nagminne nabijanie wyższej ceny niż na półce-to akurat jawne oszukiwanie i robienie w bambuko klienta). W sklepie, w którym pracowałam, zaokrąglało się do częsci setnych, bo waga wyświetlała cenę z dokładnością do tysięcznych :P Czasami ktoś się czepiał, że nie widać wyświetlacza, ale weź tłumacz każdemu co i jak :O I to naprawdę normalne ;) a kłócić się można z kierownikiem, bo szeregowy pracownik ma ODGÓRNY nakaz, niestety :O

Gość Dancing Queeen
no ja tez czułam niesmak po wyjsciu ze sklepiku. Ja mam miękkie serce i nie umiałabym nakrzyczec na tego goscia, bo był bardzo miły. No ale przypuszczalnie dlugo tam juz nie zajrzę...

Ja bym nic nie zrobiła, 5 groszy to przecież... grosze. Nawet dla mnie by to było wygodniejsze, bo po co mi pięciogroszówki w portfelu? Jak robię zakupy, czasami nie mam drobnych i sprzedawca mi daruje te 2-3-4-5groszy. Tak samo ja bym się nie obraziła, gdyby mi ktoś nie wydał czy zaokrąglił cenę.

Gość dokładają ile mogą
Ja zamiast 20 dag ciastek dostaję 30.:P

Gość jfhjfhjf
No ale nie sądze żeby na tych groszakach się dorabiali. Raczej myślę że to wygląda tak jak pisze deska o pewnym mechanizmie: "Jak robię zakupy, czasami nie mam drobnych i sprzedawca mi daruje te 2-3-4-5groszy. Tak samo ja bym się nie obraziła, gdyby mi ktoś nie wydał czy zaokrąglił cenę." Czyli jednemu się zaokrągli o parę groszy w górę a innemu podaruje parę groszy.

nie wiem najchętniej bym robiła zakupy przez internet cały czas przez internet przynjamniej nie mam odruchu oplucia sprzedawcy :O

Gość Dancing Queeen
wiecie, ja nawet nie wiem, co można powiedzieć w takiej sytuacji "proszę pana, ale tam jest 7,85 zł a nie 7,90 zł" no ale to faktycznie śmieszne, no bo upominać się o 5gr.. no ale tak jak to było pisane, nie chodzi o kasę, ale o fakt takiego procederu.