Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mini55

CYTOMEGALIA

Polecane posty

hej odebralam wyniki igG (+)i igM (+)- swiadcza o wlasnie przebywanej chorobie... czy ktoras z was w czasie ciazy zachorowala?? jakie były skutki tej choroby ??

Gość uuuuuuuuuuuuuppppppppppppp

Zakażenie noworodków Szacuje się, że zakażenie wirusem CMV dotyczy 1% noworodków. Mogą one ulec zakażeniu różnymi drogami: Przez łożysko (zakażenie wrodzone), u matek, które uległy zakażeniu przed porodem Po przetoczeniu noworodkowi krwi zakażonej wirusem CMV Przez kontakt z kanałem rodnym zakażonej matki w czasie porodu (zakażenie okołoporodowe) Do powikłań zakażenia noworodków wirusem CMV, które mogą się ewentualnie rozwinąć, należą: uogólnione zakażenie (czasami śmiertelne) z powiększeniem wątroby i śledziony (hepatosplenomegalia) i żółtaczką, trombocytopenia, niedokrwistość hemolityczna, wysypka, utrata słuchu, zapalenie naczyniówki i siatkówki, a także zanik nerwu wzrokowego (w wyniku czego może dojść do osłabienia widzenia), zapalenie wątroby, płuc, opóźnienie umysłowe różnego stopnia, problemy z równowagą, mikrocefalia, zwapnienia okołokomorowe, wylewy wewnątrzczaszkowe. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cytomegalowirus

dzieki mikamiakmika ale ja juz wszystko co bylo w internecie wyczytalam:) chodzi mi o wypowiedzi osob ktore miały takie doswiadczenie albo mialy znajome ktore w czasie ciązy chorowaly. Nie chodzi o teorie a praktyke:)

moja kumpela miala cmv w ciazy, dziecko urodzilo sie duze i zdrowe, poprostu byla pod szczegolna opieka ginekologa. Powiklania sa czeste,ale nie sa zawsze. Popros lekarza zeby dokladnie CI wszystko objasnil i badz dzielna:)

Gość bassi77
ja tak miałam.Przed ciążą odebrałam takie wyniki.Przeleczyłam się Hascovirem i Groprinosin(jakies 3 miesiące),potem zaszłam w ciąze i wszystko było ok.

mikamikamika -dzieki pocieszyłas mnie jutro mam wizyte u gina to sie jeszcze wszytskiego wypytam bassi 77 ja niestety juz nia mam czasu na leczenie bo jestem w 17 tyg