Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wigilia tuz tuz

jak robicie kutie

Polecane posty

Gość wigilia tuz tuz

i prosze napiszcie w jakiej czesci karpia jest najmniej osci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdecydowanie w płatach brzusznych - czyli przy tzw. żeberkach. W części grzbietowej jest mnóstwo drobnych i ukrytych. Te wielkie \"żebra\" dają się łatwiutko wyjmować. O kutii napiszę ciut później, bo wyjeżdżam do miasteczka :) Uzmysłowiłaś mi, że w zasadzie czas najwyższy kupić wszystkie ingrediencje!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wigilia tuz tuz
dziekuje czekam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
25 dag obłuskanej pszenicy 25 dag maku 30 dag bakalii(najczęsciej jest to taka mieszanka -obrane migdały ,orzechy,rodzynki ,figi ,daktylo i oczywiście smażona skórka pomarańczowa) 25 dag miodu 25 ml rumu Przenice trxeba namoczyć i gotujemy tak długo aż będzie miękka.Mak sparzamy i mielimy.Póxniej mak rozcieramy z miodem.Wszystkie bakalie siekamy,rodzynki moczymy w rumie a potem odciskamy.Łączymy ze sobą miód z makiem,bakalie oraz osączoną pszenice.Najlpiej zrobić ją wcześniej bo im łuzej poleży to będzie lepsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość princespolka
a jak sie uciera mak z miodem????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a skąda mam wziąć
pszenicę obłuskaną??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a skąd mam wziąć
a jadł ktoś gotową kutię z puszki?? warto kupić??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pszenica obłuskana - rarytas, ale do zdobycia w dobrych warzywniakach. Od kilku lat przyrządzamy kutię na bazie pęczaku . Mam wrażenie, że pszenica, choćby nie wiem ile gotowana, to potem po kontakcie z miodem dziwnie twardnieje. Pęczak nie robi takich numerów, więc przy braku tej specjalnej pszenicy jest mi bliski ideologicznie ;) No więc ugotowany pęczak, sparzony i przemielony mak ( mielimy od razu więcej - na makowce i kluski z makiem) , mnóóstwo bakalii , i dużo ciekłego miodu. Może być cukier waniliowy dla aromatu. Kutia musi być ciapowata w konsystencji. Jest to bomba energetyczna, ale....jaka pyszna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorosla 1 dziecko
nie polecam dodawac smietany- jest w niektorych przepisach ! i pamietac trzeba , ze po kilku dniach przenica jednak fermentuje czyli trzeba szybko zjesc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Popieram Dorosłą - też nie dodaję śmietany. Poza tym, w połączeniu z miodem ona się chyba natychmiast warzy ... łeeee...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość +00+
kupiłam w puszce - no zobaczę czy to coś warte.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×