Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paulincia1984

obciążenie 75 glukozy

Polecane posty

Gość Paulincia1984

Dziewczyny napiszcie mi co to oznacza!wczoraj zrobiłam obciążenie 50 g.glukozy i wyszło mi 165, lekarka skierowała mnie na obciążenie 75 g glukozy. Na czczo wyszło mi dobrze-88, ale po dwóch godzinach 146. Czy to oznacza że mam cukrzycę ciążową?

Gość Paulincia1984
Czy żadna z Was nie miała takiego problemu?

Gość Paulincia1984
dodam, że jestem w 28 tc

Gość aniaaaaaaaaaaa
zaraz Ci napiszę tylko zrobię herbate,ok?

tak to znaczy ze masz cukrzyce ciazowa, bo norma jest ponizej 140 po 2 godzinach. ale spokojnie, pojdziesz do lekarki i Ci wszystko wytlumaczy,moze bedziesz dobrze reagowala na dietem a jesi nie to insulinka, spokojnie

Gość aniaaaaaaaaaaa
to jest tak,że w ciąży często pojawiają sie problemy z tolerancją glukozy,a test 50 jest jakby bad skriningowym w drugiej połowie ciązy(bo właśnie wtedy pojawiaja sie problemy)

Gość Paulincia1984
Martwię się, żeby nie wpłynęło to zle na maleństwo...

Gość aniaaaaaaaaaaa
jeśli wynik po podaniu 50 wyjdzie wątpliwie lub nieprawidłowo to wykonuje sie test obciążenia 75 przy czym zależnie od miejsca gdzie kobieta się znajduje jest on realizowany w szpitalu lub ambulatoryjnie

Gość Paulincia1984
dzięki

Gość Paulincia1984
Jestem taka podłamana, że sama niewiem co napisać

najczestszym powiklaniem ciazowej cukrzycy jest makrosomia plodu, czyli ze dziecko jest wiksze niz standard oraz wady serca, porod przedwczesny (zwykle zwiazany z duzym rozmiarem dziecka, lub poprostu wczesniej wykonane CC jesli nie rokuje porodu drogami natury)Ale spokojnie, jesli bedziesz sie stosowala do zalecen lekarza i dbala o siebie wszystko b edzi eok. musisz sie regularnie kontrolowac itd.

Do 140 jest norma, ale dopiero wynik bodajże powyżej 200 wskazuje na cukrzycę. poczytaj o tym w neciku. Wynik 140-200 podchodzi pod obserwację, ale póki co nie masz co siać paniki. To nie jest tak, że jak ktoś ma 139 to cukrzycy nie ma, a jak 146 to jest chory.

Gość aniaaaaaaaaaaa
kiedyś nie podawalo sie glukozy tylko przez 3 dni jadło sie pokarmy bogate w weglowodany-dziś po 12 godzinnym zakazie przyjmowania pokarmów podaje sie do wypicia 75 g glukozy(nie jest to smaczne)w 300 ml plynu(herbata,woda) i pobiera 4 próbki krwi(na czczo ,po godzinie, dwóch i trzech)

Gość aniaaaaaaaaaaa
dwie nieprawidłowe wartości decyduja o rozpoznaniu cukrzycy,jedna nieprawidłowa-zaburzona tolerancja glukozy pierwszą leczy się insuliną(ew dietą,ale tu radzę spytac lekarza) w drugim przypadku test powtarza sie po 4 tygodniach,reguluje tylko dietą w ciąży podaje sie tylko insulinę-żadnych doustnych leków przeciecukrzycowych regulacja poziomu cukru jest ważna ze względu na wpływ hiperglikemii na dziecko-u matki cukrzyca ciążow zazwyczaj mija wraz z ciążą

Gość aniaaaaaaaaaaa
o tych wartościach pisałam odnośnie testu obciążenia 75 gramami wpływu cukrzycy ciążowej -GDM(graviditas diametes mellitus) nie trzeba się tak obawiac jak wpływu cukrzycy typu Iszego,bo wady np.serca dotyczą właśnie tego typu cukrzycy!cukrzycę typu I czyli te która ma się juz przed ciążą,trzeba uregulowac przed ciążą zaś cukrzyca ciężarnych nie niesue az takich zagrożeń właśnie ze względu na cukrzycę typu pierwszego pierwsze co kobieta z pozytywnym wynikiem testu ciażowego powinna zrobic to oznaczyc sobie poziom cukru!na usg i do gina może iśc póżniej ale wtedy jeśli idzie o wady kture u cukrzyków z cukrzycą typu pierwszego sa najniebezpieczniejsze może byc za późżnio...no alle GDMem nie ma co sie tak przejmowac również powikłania w ostatnim okresie ciąży i hospitalizacje celem wykonania cc u cukrzyków(o czym ktos wyżej pisał) dotyczą cukrzycy typu pierwszego! jak dotąd medycyna dokładnie nie wyjaśniła czemu ,ale u matek z cukrzyca typu Iszego częściej w okresie okołoporrodowym wystepuja nieprzewidziane zgony płodu i dlatego profilaktycznie bierze sie je na obserwacje i czesto robi cc

aniaaaaaaaaaaaa niestety ale cc tez wykonuje sie u pan z GDM wlasnie z powodu makrosomii. to fakt ze wady genetyczne sa znacznie rzadsze niz u cikrzykow Itypu. alejesli GDmjest zle prowadzone to makrosomia moze sie pojawic. trzeba poprostu o siebie dbac

Gość aniaaaaaaaaaaa
które,sorry ale ze mnie analfabetka jeszcze dodam,że jeśli będziesz miała cukrzyce ciężarnych to po ciąży częściej się badaj-jesteś w grupie ryzyka 'zwykłej cukrzycy'

Gość aniaaaaaaaaaaa
masz rację że makrosomia jest wskazaniem,choc nie zawsze miałam na myśli,że przyczyną cc u matek z cukrzycą(ale tu podkreślam typu pierwszego!) jest obawa o nagły zgon płodu

Gość aniaaaaaaaaaaa
no i makrosomia jest częstsza w insulinozależnej cukżycy(choc można powiedziec,żartobliwie,że każda cukrzyca w ciąży z konieczności jest insulinozależna) porody przedwczesne,wielowodzie to jednak głównie problem cukrzycy typu pierwszego,bo rzadko zdarza sie tak żźle kontrolowana GDM

Gość aniaaaaaaaaaaa
może jeszcze napiszę,że cc wykonuje się często u cukrzyków z powodu problemów z czynnościa skurczowa macicy,a ta wynika z wielowodzia i ew.makrosomii makrosomiczne dziecko może się zdażyc kobiecie która w ciązy rzadko odwiedzała lekarza i nie zauwazono ,że jednak pod koniec rozwinęła jej sie 'lekka'cukrzyca czy nietoolerancje innymi słowy GDM jest o wiele mniej niebezpieczna,można ja zaniedbac czy nawet przeoczyc nieprawidłowy poziom cukru w drugiej połowie ciązy za cukrzyca typu pierwszego jest groźżna,ale matki już wcześniej sa pod opieka diabetologa i często zachodzą świadomie w ciążę...a ich ciąża jest dokładnie monitorowana dlatego też w GDMie byłoby mniej powikłań gdyby kobiety były tak samo dokładnie monitorowane jak w cukrzycy typu I,a w cukrzycy typu pierwszego niestety nie zawsze sie udaje uniknąc powikłań mimo starań