Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytampytam

blizna...

Polecane posty

Gość pytampytam

czy jesli po 8 miesiacach blizna jest czerwona i wyglada jakby zebrala sie pod nia krew oraz pobolewa to cos z nie nie tak czy to normalne, ze tak dlugo sie goi???

Gość idź do lekarza z nią
nie powinna się pod niż zbierać krew, po 8 miesiącach też raczej nie powinna boleć

Gość pytampytam
Tak, umowilam sie za tydzien w piatek, ale troche mnie to martwi. Blizna jest w miejscu, w korym rosna wloski. Powiedziano mi, ze jesli wszystko jest dobrze usuniete to nie powinno na niej byc ani wlosow, ani zadnej krwi oczywiscie, a tam wloski rosna od samego poczatku prawie, a ostatni zebrala sie pod nia krew i to widac golym okiem...obawiam sie, ze lekarz zle usunal to dziadostwo, bo nawet na wyniku histopatologicznym bylo napisane, ze musze chodzic na kontrole, bo wyciecie jest ze zbyt malem marginsem...kurde :( Zaraz sie zaczernie.

A moze ktoras z was wie jak to jest z tymi wlosami na bliznach? To, ze tam rosna pojedyncze (nie tyle, ile kiedys, ale jednak) klaczki moze oznaczac, ze cos jest nie tak? Szukalam w necie, ale tam nic takiego nie moge znalezc. Prosze, jak ktos cos wie zeby napisal...

Nie, to bylo cos co sie nazywa \"choroba Bowena\". To jest rak przedinwazyjny czyli taki, ktory jeszcze nie daje przerzutow, bo komorki rakowe sa obecne tylko na zawnetrznej warstwie skory i jeszcze nie zdayzyly przeniknac dalej.

pewnie, ze mozna. Daletgo zostalo to wyciete. Martwi mnie jednak to, ze zostalo to zle usuniete i pozostaly pojedyncze komorki, ktore moga przeniknac dalej, mnozyc sie i spowodowac powazne nastepstwa. W wyniku badania histopatologicznego bylo napisane, ze tak moze sie stac, napisalam to wyzej, bo to zostalo usuniete z za malym marginesem skory zdrowej. No i ta blizna naprawde teraz dziwnie wyglada...moze wyolbrzymiam problem, ale musze przyznac, ze troche mnie to martwi.

Gość asiak.
Okres zabliźniania się trwa rok. Do roku może Ci się dziać z tą blizną wiele rzeczy - potrafi się zrobić mocno czerwona od temperatury ciała, powietrza, kiedy wypijesz alkohol, kiedy się zmęczysz... Pobolewać też może. Do roku wszystko powinno przejść.

A ja myslę że lepiej dmuchac na zimne i jak najszybciej skonsultowac się ze swoim lekarzem . mój szwagier miał usuwanego czerniaka 3 miesiące po operacji rana która była pięknie zagojona odnowiła sie zaczęła ropiec i krwawic . Okazało sie że rak się odnowił i dał przezuty .

Tak, wybieram sie do lekarza tak czy inaczej, bo powinnam isc po 6 miesiacach na kontrole, ale nie moglam niestety ze wzgledu na wyjazd...teraz jednak ide za tydzien. Poza tym wiem, ze moze glupie pytanie z ta blizna i wloskami, ale czy ktos sie orientuje? Czy wy macie blizny? (po ranach glebszych, nie powierzniowych) Rosna wam tam wloski?