Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamcia

ile razy na dzień mycie maluszka

Polecane posty

Gość przyszła mamcia

mam pytanie.Nie mam dziecka jeszcze,ale szukam odpowiedzi od matek. zakładam ze dziecko jest i wieczorem rytuał-kąpil-krótka szybka, potem masazyk i oliwienie ciałka by pachniało i skórka by nie była sucha. No i rano jak wstaje to co robic?nie jest zapocone, ale przeciez zawsze człowiek rano się myje- a co z dzieckiem? przecieramy mu szmateczką nawilżającą krocze, paszki, buzkę, rączki?czy nie? a jak w południe przyjda goście i bedą dziecko wachac,całowac i efekt jest taki ze oliwki pachnącej nie wyczują tylko zapach skóry,pociku czy nawet mleczka.Raz byłam u znajomych i dziecka buzka smierdziała mlekiem a nie oliwką. Moj mały brat jak pamiętam gdy tuliłam go-pachniał oliwką. Dlatego pytam czy rano i w południe wycierac bużkę szmatką?a co z oliwką? tylko na wieczór jednak?a w ciągu dnia nie bedzie pachnące?

Ja rano po karmieniu i ulaniu (obowiązkowo) przebieram Małą, przy okazji biorę myjkę i miseczkę z ciepłą wodą i przecieram porządnie buzię plus oczka solą fizjologiczną. I tyle. Moja Córeczka pachnie pięknie - własnie mleczkiem. i nie chciałabym, aby pachniała non stop oliwką.

ja rano dziecka nie kape bo nie wyszabym na spacer ale zawsze wycieram chusteczmkami nawilonymi i raz oliwką bambino dotego przebieram go rano w południe i na noc w inne ubranka i moje dziecko pachnie

Gość ja nie uzywam chusteczek
tylko waciki i ciepla wode, oliwki tez nie - polozne radzily, zeby jej uzywac tylko jak skora malucha jest za sucha i radzily zwykla, dobrej jakosci oliwe jadalna, a nie oliwki dla dzieci (mniej chemii). rano - buzia, oczy, czasem okolice szyi - jak sie cos uleje. tylek, ze tak powiem na biezaco, czyli prawie non-stop :) przebieram jak trzeba - to sie obsika przy zmenianiu pieluchy, to mu sie uleje. ale, zebym spcjalnie zmienialal czyste ubranko na drugie czyste to bez przesady...

Gość przyszła mamcia
tez mi sie wydaje ze ciągle zmieniac ubranko to przesada.niech bedzie w nim do wieczora.no chybaze faktycznie obżyga zesika strasznie.......więc jednak rano przeciera sie skórę dziecko tu i tam.....dzięki wam.

wieczorem kapiel, w ciagu dnia w zaleznosci od potrzeb, jak sie mocno upaprze kupą to biore pod kran dziecko i myje od pasa w dół :) jak nie to tylko chusteczkami przy zmianie pieluchy :) no i przede wszystkim ubieram dziecko tak, zeby sie nie spocilo :)

Gość ghjh
ja zawsze rano, zreszta jak po kazdej zmianie pieluszki, myje dziecku pupe pod kranem i myje buzię.

Gość ghjh
a ubranka zmieniam dziecku wtedy kiedy trzeba, no na noc zawsze ma swieze. A wdzien jak sie zbrudzi to go przebieram i tyle...