Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rainbow30

Zespół ziejącej trąbki słuchowej.

Polecane posty

Jest to bardzo uciązliwa dolegliwośc, na która podobno nie ma lekarstwa. Jeśli jednak jest ktoś komu udało się z tym wygrac to prosze o pomocne rady.

Gość Trąba jerychońska
Dopiero dziś znalazłam ten wątek. Strasznie wkurzająca dolegliwość!!!!!! Mój laryngolog ciągle mówił, że pewnie jakiś lekki stan zapalny, czy alergia. A nie wiedziałam, że istnieje taki zespół. Żeby było śmieszniej - zajmuję się śpiewaniem i często występuję, przy czym notorycznie zdarza się, że słyszę się "podwójnie" ;] czasami po prostu zaciskam skrzydełka nosa (przy zamkniętych ustach) i próbuję wydmuchać powietrze. CZASAMI pomaga...:]

Gość Ziejąca trombka
Zespół Ziejącej Trąbki Słuchowej, z ang. Patolous Eustachian Tube. Jest to rzadka przypadłość, dlatego nieznana dla większości lekarzy, a nawet laryngologów (jeden lekarz jak mu powiedziałem co mi jest zaczął się śmiać, a ja z nim, bo było mi już wszystko jedno, a sama nazwa Zespół Ziejącej.. brzmi co najmniej wesoło). I tak dowiedziałem się o mojej przypadłości, jest pewna strona szwajcarskiego instytutu założonego przez dr Kujawskiego, który zajmuje się tylko dolegliwościami trąbki słuchowej, na której można dowiedzieć się więcej na czym polega to schorzenie: http://www.eustachian-tube.net/ Pokrótce jest to patologiczne rozszerzenie trąbki słuchowej, która w normalnych warunkach powinna być całkowicie zamknięta, a otwierać tylko przy przełykaniu czy ziewaniu. Ja niestety przez większość dnia miałem ją otwartą, co skutkowało tym, że wszystko co wydobywało się z mojej krtani słyszałem przez tą trąbkę (bardzo głośno), a nie normalną drogą czyli przez ucho zewnętrzne.