Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdffg

jak zrobic kluski slaskie?

Polecane posty

Gość UMIEJACA
Ziemniaczki ugotowane zmiazdzone jajko maka kartoflanka sol i co tam jeszcze kuleczki na goraca wode i pycha

Gość fdffg
a dokladniej? jakie proporcje? z kulinarii jestem beznadziejna.kiedys jadlam i dzis mam wielka ochote na nie

Obierasz i gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie. Czekasz aż wystygną, przepuszczasz przez maszynkę do mięsa lub praskę, usypujesz kopczyk i dzielisz go na cztery części, dodajesz mąkę ziemniaczaną tyle ile wynosi jedna część ziemniaków. Posól, dodaj całe jajka, w zależności ile ziemniaków użyłaś, żeby ciasto było gęste ale nie za bardzo klejące. robisz kuleczki, dziurki i gotujesz :)

Gość spuść jej wpierdol
bierzesz jakąś śląską grubą babę, tzw kluchę i ubijasz tylko uważaj bo pasztety też się zdarzają

Gość fdffg
jesli chodzi o gotowanie to mi trzeba jak krowie na miedzy ...

Gość 40tkanie na karku
gotowane ziemniaki osolone, przeciśnięte przez praskę uklepujesz na równo w garnku bądź misce, przerzucasz na bok 1/4 i wypełniasz puste miejsce mąką ziemniaczaną Ja nie dodaję jajka, więc lepiej się kleją, posypuję sobie dłonie mączką ziemniaczaną i formuję kulki z dziurką.

Gość fdffg
wielkie dzieki :-)

Gość godzinkę
ja bym jedna zalecała jedno jajko dodać :) A gotuje się wrzucając na oosoloną wodę....duzo wody w dużym garczku...żeby się nie posklejały. Od czasu do czasu delikatnie przemieszam drewnianą łyżką. Ja wypłyną ,to gotuje 5 minut i gotowe :)

Gość fdffg
super.tak sie zastanawialam ile gotowac ;-)

Gość 40tkanie na karku
cytat ze stronki z przepisami: Kluski Śląskie PRAWDZIWE łatwe Składniki Przepis Ziemniaki Mąka ziemniaczana Ziemniaki ugotowane przecisnąc przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki: tak ziemniaki zebrały ją i mozna było ulepić kulki. W kulce zrobić dziurkę, za pomocą palca wskazujacego i wrzucać na osoloy wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 5-10 minut. Polac sosem, w dziurkach powinien sie osiąść. Wyślij przepis znajomym autor: BaśkaŁG Wersja do wydruku przepisy użytkownika BaśkaŁG Komentarze: yota w dniu 2004-06-04 napisał(a): Do prawdziwych śląskich klusek nie daje się jajek, a proporcje mąki do ziemniaków powinny wynosić 1/4 mąki do całości przecisiniętych już ziemniaków.

Gość godzinkę
z proporcjami się zgadzam....natomist jedno jajko zawsze dodaje :)

Gość fdffg
a jakis szybki i tani przepis na sosik do kluseczek

Gość 40tkanie na karku
kolejny cytat: ja lubie w kuchni eksperymenty ale jezeli chodzi o kluski śląskie to zgadzam sie ze jajka są zbytkiem,dzisiaj robiłam w/g w/w przepisu kolejny raz i poprostu mmmmiodziooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SMACZNEGO -bez zbędnych dodatków zosiagosposia [28.01.2007 14:53] Przez całe zycie w mojej rodzinie robi się kluski śląskie bez jajka, jest ono zbędne, do niczego nie potrzebne , no chyba tylko po to żeby podnieść kaloryczność potrawy, bo do sklejania nie jest w ogóle potrzebne. Pozdrawiam. mycha3 [12.10.2006 18:43]

Gość 40tkanie na karku
szybki i tani to najwyżej sos z torebki.... ja takowych nigdy nie używam ;) lecę bliźniakom prasować ciuszki, jak dopadnę jeszcze do kafeterii to napiszę :) Polecam stronki z gotowaniem, przepisami - wpisz łatwy sos, czy szybki sos i masz :)

Gość godzinkę
ja do klusek robię udka duszone: trochę oleju na dno, udka, sporo cebuli pokrojone w kostkę, łyżkę wegety, sporo paryki czerwonej słodkiej...na 6 udek nawet całe opakowanie....to wszystko się dusi. Jak się udusi podlewam śmietanką 30% zagęszczoną z mąką (tylko trzeba dokładnie wymieszac, żeby się nie porobuły grudki). Jeszcze chwilkę pogotować...dosłownie z 5 minut i gotowe...sosik mniam

Gość godzinkę
sarkastyczna cyniczko.....tu chodzi o mąkę ziemniaczaną! Jak dodasz zwykłą, to wyjdą kopytka własnie :P

Gość godzinkę
a ztym sosikiem mozna pokombinować...jeśli nie masz mięsa, to może rosołku z kostki troszkę....ale nie wiem co z tego wyjdzie. Tak sobie tylko gdybam :D