Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdffg

jak zrobic kluski slaskie?

Polecane posty

Gość UMIEJACA
Ziemniaczki ugotowane zmiazdzone jajko maka kartoflanka sol i co tam jeszcze kuleczki na goraca wode i pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdffg
a dokladniej? jakie proporcje? z kulinarii jestem beznadziejna.kiedys jadlam i dzis mam wielka ochote na nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Obierasz i gotujesz ziemniaki w osolonej wodzie. Czekasz aż wystygną, przepuszczasz przez maszynkę do mięsa lub praskę, usypujesz kopczyk i dzielisz go na cztery części, dodajesz mąkę ziemniaczaną tyle ile wynosi jedna część ziemniaków. Posól, dodaj całe jajka, w zależności ile ziemniaków użyłaś, żeby ciasto było gęste ale nie za bardzo klejące. robisz kuleczki, dziurki i gotujesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spuść jej wpierdol
bierzesz jakąś śląską grubą babę, tzw kluchę i ubijasz tylko uważaj bo pasztety też się zdarzają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdffg
jesli chodzi o gotowanie to mi trzeba jak krowie na miedzy ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40tkanie na karku
gotowane ziemniaki osolone, przeciśnięte przez praskę uklepujesz na równo w garnku bądź misce, przerzucasz na bok 1/4 i wypełniasz puste miejsce mąką ziemniaczaną Ja nie dodaję jajka, więc lepiej się kleją, posypuję sobie dłonie mączką ziemniaczaną i formuję kulki z dziurką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdffg
wielkie dzieki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godzinkę
ja bym jedna zalecała jedno jajko dodać :) A gotuje się wrzucając na oosoloną wodę....duzo wody w dużym garczku...żeby się nie posklejały. Od czasu do czasu delikatnie przemieszam drewnianą łyżką. Ja wypłyną ,to gotuje 5 minut i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdffg
super.tak sie zastanawialam ile gotowac ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40tkanie na karku
cytat ze stronki z przepisami: Kluski Śląskie PRAWDZIWE łatwe Składniki Przepis Ziemniaki Mąka ziemniaczana Ziemniaki ugotowane przecisnąc przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki: tak ziemniaki zebrały ją i mozna było ulepić kulki. W kulce zrobić dziurkę, za pomocą palca wskazujacego i wrzucać na osoloy wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować ok 5-10 minut. Polac sosem, w dziurkach powinien sie osiąść. Wyślij przepis znajomym autor: BaśkaŁG Wersja do wydruku przepisy użytkownika BaśkaŁG Komentarze: yota w dniu 2004-06-04 napisał(a): Do prawdziwych śląskich klusek nie daje się jajek, a proporcje mąki do ziemniaków powinny wynosić 1/4 mąki do całości przecisiniętych już ziemniaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godzinkę
z proporcjami się zgadzam....natomist jedno jajko zawsze dodaje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdffg
a jakis szybki i tani przepis na sosik do kluseczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40tkanie na karku
kolejny cytat: ja lubie w kuchni eksperymenty ale jezeli chodzi o kluski śląskie to zgadzam sie ze jajka są zbytkiem,dzisiaj robiłam w/g w/w przepisu kolejny raz i poprostu mmmmiodziooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SMACZNEGO -bez zbędnych dodatków zosiagosposia [28.01.2007 14:53] Przez całe zycie w mojej rodzinie robi się kluski śląskie bez jajka, jest ono zbędne, do niczego nie potrzebne , no chyba tylko po to żeby podnieść kaloryczność potrawy, bo do sklejania nie jest w ogóle potrzebne. Pozdrawiam. mycha3 [12.10.2006 18:43]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 40tkanie na karku
szybki i tani to najwyżej sos z torebki.... ja takowych nigdy nie używam ;) lecę bliźniakom prasować ciuszki, jak dopadnę jeszcze do kafeterii to napiszę :) Polecam stronki z gotowaniem, przepisami - wpisz łatwy sos, czy szybki sos i masz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godzinkę
ja do klusek robię udka duszone: trochę oleju na dno, udka, sporo cebuli pokrojone w kostkę, łyżkę wegety, sporo paryki czerwonej słodkiej...na 6 udek nawet całe opakowanie....to wszystko się dusi. Jak się udusi podlewam śmietanką 30% zagęszczoną z mąką (tylko trzeba dokładnie wymieszac, żeby się nie porobuły grudki). Jeszcze chwilkę pogotować...dosłownie z 5 minut i gotowe...sosik mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godzinkę
sarkastyczna cyniczko.....tu chodzi o mąkę ziemniaczaną! Jak dodasz zwykłą, to wyjdą kopytka własnie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godzinkę
a ztym sosikiem mozna pokombinować...jeśli nie masz mięsa, to może rosołku z kostki troszkę....ale nie wiem co z tego wyjdzie. Tak sobie tylko gdybam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×