Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *_zainteresowana_*

Wcześniejszy urlop macierzyński

Polecane posty

Gość *_zainteresowana_*

Witam, Mam takie dość nietypowe może pytanie, bo wszystkie mamy chcą jak najpóźniej zacząć urlop macierzyński, najlepiej z dniem porodu, a ja mam pytanie ile wcześniej (przed terminem porodu) można wziąć urlop macierzyński, czy tylko na 2 tygodnie przed porodem, czy możliwy jest wcześniej taki urlop. Gdzieś wyczytałam, że nawet miesiąc przed ale szukam potwierdzenia. Jeśli znajdzie się na tyn forum osoba kompetentna w tej dziedzinie i odpowie na moje pytanie będę bardzo wdzięczna.

Gość *_zainteresowana_*
up up

Gość ratujcie
Ale biorac wczesniej,zostajesz na nim krócej jak juz dziecko bedzie w domu....nie mozesz byc na zwolnieniu do porodu?zwolnienie płaca 100%

Gość mama Julci
hej- ja jestem kadrową i mogę Ci pomóc- taki urlop zgodnie z Kodeksem Pracy można wziąc jedynie dwa tygodnie przed porodem- problem pojawia się wtedy, gdy te dwa tygodnie mina a Ty nie urodzisz...dlaczego chcesz wykorzystac macierzyński przed?? nie lepiej wziąc L4??? W 9 miesiącu jestes usprawiedliwiona w zupełności, tylko wiem że niektórzy lekarze nie chca dawać- potem każdy dzień z Maluszkiem jest ważny, po co sobie skracać ten czas?

Gość danis
mama julci ma racje

Gość *_zainteresowana_*
Ja mam specyficzną sytuację w firmie. Żebym dostała macierzyński szef poszedł mi na rękę i przedłużył umowę do końca stycznia ale musiałam byc na macierzyńskim od początku grudnia a poród termin mam na 22 grudnia więc więcej niż 2 tygodnie. Chyba jedyny sposób w jaki można będzie to naprawić to bezpłatny urlop na 1 tydzień grudnia.....

Gość gość
Urlop macierzyński przed porodem powinien wynosić co najmniej 2 tygodnie (art. 180 § 3 Kodeksu pracy).Aktualnie przed porodem można wykorzystać maksymalnie 6 tygodni urlopu macierzyńskiego.

Gość marianeczkaa
mama julci -kadrowa potrzebuje porozmawiać z Tobą pilne

Gość gość
Chyba sie nie skontaktuje z Toba,bonwatek jest z 2007r hihi. Po co brac wczesniej macierzynski skoro l4 jest platne 100%?