Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna kaśka

pewnie was rozbawie ale co mi tam nie mam kogo się zapytać

Polecane posty

Konczita,a dałaś kiedyś za dużo pietruszki i selera?Tego nawet majonez nie zabije.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smutna kaśka

pierwszy raz robie na święta sałatke jarzynową wiem co kupic ale jakie proporcje trudno to napisac ile jej ma być ale tak mniej więcej miska srednich rozmiarów mniej wiecej garnek dwu litrowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotujacakiiciaa
Nie przejmuj sie proporcjami ! Ja zawsze sałatkę jarzynową robię 'na oko' i jest w porządku.Spory garnek robię,więc jajek daję mniej więcej 10,bo i tak samo białko zostaje,żółtko znika... Przyrządzanie jedzonka to ma byc zabawa,więc nie steresuj się za bardzo drobnostkami :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to tak na oko (ale nie przejmuj się szczególnie) 4-5 średnich ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 jajka powyższe oczywiście ugotowane ( w lekko osolonej wodzie) 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone pół jabłka mała cebulka lub kawałek większej (może też być por) trochę groszku z puszki majonez, ewentualnie pół łyżeczki musztardy dla zaostrzenia smaku No to tak, żebyś wiedziała z grubsza co kupić, ale i tak doprawisz i zrobisz ją po swojemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
proporcje i skladniki jakie by nie byly, to tego typu salatki z reguly maja taki sam smak - smak majonezu ;) mniam :) niektorzy jeszcze wpuszczaja do takiej salatki pokrojonego sledzia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podobno marchwii
ma być tyle co pietruszki i selera razem. Do tego jabłka, jajka wg. uznania raczej, zależy ile użyjesz powyższych składników. no i puszka groszku, można dodać kukurydzy, ogórki kwaszone.a na koniec pieprz, sól i majonez, trochę musztardy tak dla smaku. Ziemniaków nigdy nie daję. A i cebula by wyostrzyć smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
berenka U Ciebie się nie dodaje jabłka, a inni dodają To sałatka, każdy wrzuca co lubi. I nie ma się co rzucać :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qrcze qrcze
mój przepis mniam -jabłko twarde, chrupiące, słodkie -4 marchewie -1seler -1 duzy korzeń pietruszki -5 jajek -puszka groszku konserwowego -7 pokrojonych drobno ogórkow KONSERWOWYCH (krakus lub kartuskie, tak czy siak takie droższe) a nie kiszonych -majonez WINIARY duzy 400 g -sól, pieprz SEKRET SAŁATKI POLEGA NA TYM ZE NIE MA W NIEJ ZIEMNIAKÓW I SA OGÓRKI KONSERWOWE A NIE KISZONE . Co do ogórkow kroic drobno do miseczki oddzielnej, dodac na samym końcu i zanim wrzuci sie do miski z warzywami trzeba z nich odcisnąć sok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MarijaMarija
ja zdecydowanie wolę z ogórkiem kiszonym, i z ziemniakami:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co wy z tymi jablkami macie? ;) ja jakos (i moja rodzina i nawet wiekszosc znajomych) nie przepadamy za dodawaniem do zwyklej jarzynowki jablka skad to sie wzielo? serio pytam :) wrzuc warzywa,ktore lubisz,tylko pamietaj o bazie, (czyli tzw.zapychacz,czyli pietrucha,marchew,tudziez seler i ziemniaki), ale tez swietna jest salatka z samych porow i kukurydzy + majonez najprostsza :D a ilosc zalezy od ilosci osob (i dni), ktore chcesz tym nakarmic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MarijaMarija
jabłko w jarzynowej- obowiązkowo:) moja mama zawsze dodawała, i ja tez dodaje:) Nadaje taki fajny smaczek, i zapach:) Pyycha, byle nie za dużo!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amita - nie jadlam :) ale faktycznie, moge sobie to wyobrazic. nawet w zupie nie lubi za bardzo smaku pietruszki i selera ... w zasadzie nie jadam takich frykasow jak salatki, bo mi nie ma kto zrobic ;) a sama jestem raczej kucharka szybkosciowo-prostolinijna. ach, salatke taka majonezikowa to jadlam lata, lata temu ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gospooooooodyni
Żeby było ciekawiej, to ja nie dodaję wcale ani pietruszki, ani selera, gdyż ugotowane są bleee - maja taki słodko mdły smak - z tego też powodu moja sałatka ma zdecydowanie inny smak, rodzinka chwali, że " u mnie jest najsmaczniejsza " :) No i Kasiu - teraz masz dopiero problem - a było nie pytać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w zyciu sie nad zadnymi
proporcjami nie zastanawialam ;) Wrzucam zawsze co jest i ile jest ;) Wszystkiego po troche - jak kto lubi ;) Napewno bedzie dobra ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w zyciu sie nad zadnymi
ja akurat tez wole bez jablka - za to z ogorkiem. Do jarzynowej wole kiszony. DO sledziowej - konserwowy. Ale wszystko zalezy od tego kto co lubi. Ja np nie lubie groszku i nie daje ale jak w jakiejs salatce jest groszek to nie wydlubuje przeciez tylko palaszuje ze smakiem :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tez nie dodaje pietruszki i selera i zawsze na swieta rodzinne ja robie salatke i wioze ja 400 km,bo moja jest najsmaczniejsza :-), dadaje ziemniaki,jako wypelniacz,bo bez nich chyba musialabym caly dzien reszte skladnikow krajac,zeby starczylo dla calej rodziny,jabłko też daję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gospooooooodyni
Szeptucha - to jest nas dwie :) Prawda, że ma niepowtarzalny smak - jest " miodzio " oczywiście tylko z dobrym majonezem, nie żadne tam light, lub tani z Biedronki :P A do krojenia kup sobie takie kółko ( jak duża zakrętka od słoika ) z naciągnietymi cieńkimi drucikami - krojenie zajmuje wtedy 10 - 15 minut, tylko ogórki i cebulę ( jeśli dodajesz ) kroisz na desce. Kroi się tym tak, że przeciskasz to co kroisz przez druciki na " długość " kostki i przekręcasz - gotowe kosteczki spadają do miski, po pierwszych " obrotach " załapiesz o co chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze, jeszcze wczoraj mowilam, ze nie robie salatek, bo mi sie nie chce, ale w nocy mnie naszla taka mysla, zeby wlasnie zrobic na wigilie :D dzieki temu topikowi nie bede dawala, lub tylko w sladowej ilosci, pietruszki i selera, ale pomyslalam, ze dla chrupkosci moze troche lodygi selera ... ta salatka zalatwie problem ryby, bo dodam sledzia, oraz czegos na zimno, co w razie niezjedzenia mozna przechowac na drugi dzien :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×