Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HanyskaS

Wspierajcie górników

Polecane posty

Gość HanyskaS

Oni tak ciężko charuja pod ziemią aby wydobywac węgiel aby wzystkim Polakom było ciepło w domach. I za to dostaja jakieś smieszne pieniądze, bo jak przeżyc za 3 tysiące ? Tacy lekarze mają zarabiac 8, to dlaczego my nie ?Co my jesteśmy gorsi ? Wszyscy mamy jednakowe żołądki czy jaśnie pan lekarz czy prezydent czy cieżko pracujący robotnik. Dlatego chcemy podwyżek!!!

Gość Położnaaaa
no tak, ja rowniez jestem odpowiedzialna za dwa zycia podczas porodu i dodatkowo myje dupska za 1000pln, no i?

Gość zwłaszcza że państwo
czyli my, cały czas dopłaca do tego górniczego interesu. Dajmy im podwyżki. W ogóle. każdy powinien przeznaczyć dwie trzecie swojej wypłaty na wsparcie i pomoc górnikom;)

Gość górnikówka
to walcz położno o swoje :P przypominam jednak, że ty nie łazisz godzinami na czworaka kilka kilometrów pod ziemią, nie jesteś narażona na śmierć w każdej sekundzie pracy, nie cierpisz na pylice i inne choroby układu oddechowego :o

Praktycznie jak się przyjrzeć bardziej to prawie każdy jest odpowiedzialny za czyjeś życie. Więc to żaden argument za tym by te osoby więcej zarabiały.

--> górnikówka Wg statystyk, najbardziej narażeni na swoje życie są budowlańcy. W budownictwie jest najwięcej wypadków przy pracy. I tych z utratą życia też.

Gość górnikówka
mój mąż jest budowlańcem więc rozumiem to mój tato był górnikiem. dzięki Bogu żyje i jest już na emeryturze, ale pamiętam jak codziennie modliłam się z mamą i bratem o to, aby tata wrócił żywy do domu :( jak wychodził na noc do pracy, żegnałam się z nim i zastanawiałam czy jutro go zobaczę. otarł się o śmierć, zginęło dziesięciu jego pracowników, on cudem przeżył tę tragedię. nie było go w domu tydzień - co wtedy czuliśmy?? koszmar po prostu, nie da się opisać

Gość lekarz uczy się 25 lat
w sumie, zeby ratować cudze życie. Pracuje nocami, a jego praca jest wyczerpująca psychicznie i fizycznie oraz potrzebna. Węgiel zanieczyszcza środowisko. Nie piwnno się go w ogóle używać w celu otrzymania energii, bo potem doprowadzenie środowiska do porządku będzie nas kosztować fortunę. Ale przecież u nas nikt się z tym nie liczy. Z całym szacunkiem, żołądki takie same, ale robotnik fizyczny nigdy nie będzie i nie powinien zarabiać tyle samo, co osoba wykształcona:) A taki górnik np. zarabia więcej niż nauczyciel. Nikt górnikom nie każe pracować w kopalniach, jak dla mnie to mogą swojego życia nie poświęcać. Tyle, ze oprócz machania kilofem, nic nie potrafią robić, a tylko krzyczą, zeby im dać. Gdyby w kopalniach im było tak źle, to już by się dawno przekwalifikowali i pracowaliby we własnych firmach, w handlu, jako specjaliści od jakichś nowoczesnych technologii itd. Tyle, z eoni nic oprócz machania kilofem nie potrafią a uczyć im się nie chce. Kto wam każe poświęcać to życie?:O No kto?????????????????????????????????? Nikt na świecie praktycznie nie używa węgla do otrzymywania energii, tylko najbiedniejsze kraje, a jeszcze wszyscy obywatele Polski musza dopłacać do tego biznesu. Cały naród utrzymuje górników, bo oni umieją głośno krzyczeć. Znajdźcie sobie inną pracę, tak jak normalni ludzie!

{ Z całym szacunkiem, żołądki takie same, ale robotnik fizyczny nigdy nie będzie i nie powinien zarabiać tyle samo, co osoba wykształcona } Z całym szacunkiem ale to jest oczywista bzdura. Znam osobę po podstawówce, która prowadzi własny biznes i podejrzewam że ma dochody parę razy wyższe niż nie jedna osoba wykształcona.

Gość lekarzu...
Zgadzam się z Toba całkowicie, ale niestety z tymi zarobkami to tylko teoria. Bo W naszym kraju treba byc przede wszyzstkim cwaniakiem i mieć układy. A poza tym np. w budownictwie jest teraz koniunktura tak wiec zwykły robol, co umie tylko podawać panu majstrowi cegły, potrafi zarobic więcej niz niejedna osoba wykształcona. Nasze państwo niestety ma gdzies ludzi wykształconych. A może komuś gdzieś zalezy, aby Polacy to była ciemna masa, co umie tylko machac łopatą ? Jak sie patrzy na poziom wiedzy przecietnego Amerykanina to mozna dojśc do takich wniosków. Prostakami łatwiej kierowac i zrzucac na nich prace, kórych nikt nie chce wykonywać

Gość górnikówka
{ Z całym szacunkiem, żołądki takie same, ale robotnik fizyczny nigdy nie będzie i nie powinien zarabiać tyle samo, co osoba wykształcona } również uważam, że bzdura. mój ojciec jest po studiach. skończył akademię górniczo-hutniczą. ma wyższe wykształcenie i dlaczego ma nie zarabiać duzo?

Gość a nich zarabia ile chce
ale nikt nikomu nie każę wybierac takich studiów:O I pracowac jako górnik Tak samo jakby ktoś pisoczył, że po pedagogice powinien zarabiac krocie, bo się za 900lln na rękę nie da wyżyć. To jest problem tylko tej osoby

Gość Madlena77
Gornicy zarabiaja za duzo za wykonywanie nikomu nie potrzebnej pracy, do ktorej panstwo doplaca od kilkudziesieciu lat.

Gość górnikówka
lekarzom też nikt nie każe, ani pielęgniarkom ani nauczycielom :o bez sensu ta dyskusja

Gość ja po uczeniu się
i ciągłym dokształcaniu (już 21 lat) zarabiam 2000 zł. ale nie idę na Warszawę, by ktoś mi coś dał. Jak nie będę chciała tyle zarabiac to albo pogadam ze swoim pracodawcą albo znajdę inną pracę. Na pewno nie będę strajkować, bo wiem, że wtedy będą starty firmy i nikt nie da mi podwyżki.

Gość wszyscy mądrzy ludzie
wspieraja górników.Pachołkowie i ciury mądrzą się, zwłaszcza ci którzy nic nie wytwarzają.

Gość Madlena77
Do: wszyscy madrzy ludzie No nie, to mnie ostatecnie przekonalo...czlowieku co ty myslisz, ze do przedszkolakow piszesz czy co?

Gość Madlena77
to mylisz się bo właśnie kończę podstawówkę

Gość zawsze opijmordy wrzeszczą
najgłośniej. Alkohol jest drogi to sie domagają. Ciekawe, ilu byłoby tak chętnych do pomocy górnikom, gdyby wiedzieli, ile ich wypłat zostaje utopionych w tym górniczym szambie.

Gość Madlena77
Kiedy jeszcze byl podzial na stare wojewodztwa, wojewodztwo gdanskie bylo na 3 miejscu pod wzgledem tego, co wplaca do budzetu pantwa i na OSTATNIM pod wzgledem tego co panstwo mu oddaje w fomie doplat i dotacji... Rybacy, stoczniowcy, marynarze, wykonuja ciezka i POTRZEBNA prace, ryzykuja zycie i generuja duze zyski, ale radza sobie sami i nie widac ich co pol roku pod sejmem, nie blokuja stolicy i nie wrzeszcza o tym ze im sie nalezy wiecej tylko pracuja, miedzy innymi na gornikow...

Gość co sie dZiele z kafe
porozumienie zostało osiagnięte więc w czym problem ?

Gość rzygać mi się chce
jak was czytam!

Gość Izunia__400
za 3 tysiące?! chyba żartujesz... teraz zarabiają może z 2200 a po odciągnięciu wszystkich składek itd wychodzi ok 1100 zł!! Czy ten topik jest założony ironicznie? :0

Gość Kaska19--
A ja mam gdzies górników, dolników i tym podobnych

HanyskaS,na której kopalni zarabiają 3 tysiące?Mam znajomych,którzy pracują,na różnych kopalniach,ale żaden z nich nie zarabia 3 tysięcy. Chyba,ze pracuje w Czechach.Tam,owszem zarabiają po 3-4 tysiące,ale KORON,a nie złotówek. Nie siej propagandy! Dodam jeszcze,że zarobi te 3 tysiące,jak ma przerobione dodatkowo ze trzy soboty i tyle samo niedziel.:O

Madlena77 Gornicy zarabiaja za duzo za wykonywanie nikomu nie potrzebnej pracy, do ktorej panstwo doplaca od kilkudziesieciu lat. Czy Ty wiesz,o czym piszesz?To jest niepotrzebna praca?

Gość dx3
gornictwa to nalezy sie pozbyc raz dwa. I nie piszcie, ze zarabiaja malo. Bo to oni znacznie podnosza srednia krajowa. A doliczcie do tego odprawy, itp. Jakimi samochodami jezdza. Ile panstwo laduje w nich pieniedzy, to az zal.

Gość dx3
"za 3 tysiące?! chyba żartujesz... teraz zarabiają może z 2200 a po odciągnięciu wszystkich składek itd wychodzi ok 1100 zł!!" kpisz sobie? Gdzie sa takie stawki? W KGHM najnizsza placa to 6000zl!!!! A tym skurwysynom nadal malo. Kiedy rzad sie wreszcie za nich wezmie?

Napiszę krótko(muszę iść z forum),każdy,w każdej branży powinien zarabiać godnie! Poza tym,odnoszę wrażenie,że topik został założony po to,zeby podgrzać atmosferę.Za nudno było.:D KGHM?Tu chyba chodzi o kopalnie węgla kamiennego........ Odprawy.........:O

Gość Kaska19--
w dupie ich mam,wszystkich,po kolei :-p to tak,zeby była jasność gdzie :classic_cool: