Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agnes80

ślub konkordatowy

Polecane posty

Gość Agnes80

ślub za cztery miesiące ale w styczniu juz musze zanieść do kościoła papiery z urzędu stanu cywilnego. Czy ktoś może mi napisać punkt po punkcie co będzie potem to znaczy co mam zrobić w tym urzędzie i co dalej bedzie?? hehe ale mi sie zrymowało :)Nie interesują mnie sprawy zaproszeń i wesela bo to juz mam w połowie załatwione i tego sie nie boje ale przerażąją mnie te sprawy urzędowe i kościelne. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Nie ma się czego bać. Wszystko dla ludzi. Też załatwiałam niedawno (zaczęłam we wrześniu), za ok tydzien mam ślub i wszystko poszło jak po maśle. Idziesz do biura parafialnego w parafii, gdzie ma się odbyć ślub i ustalasz wszystko z księdzem. On Ci powie, co trza przynieść, do kiedy i co i jak. Większość spraw i tak zaczyna się załatwiać dopiero na 3 miesiące przed planowanym ślubem. 1. u księdza: musicie złożyć świadectwa ukończenia kursu z religii w szkole, metryki chrztu z adnotacją o odbytym bierzmowaniu, pokazać dowody osobiste. Trzeba odbyć nauki przedslubne i kurs Naturalnych Metod Planowania Rodziny i otrzymać dokumenty potwierdzajace ukończenie obu kursów. Myśmy mogli je donieść później, choć nauki przedmałżeńskie już mieliśmy bo sobie zrobiliśmy pół roku wcześniej. Ksiadz wypisuje też karteczki na zapowiedzi w w parafii narzeczonej i parafii narzeczonego. Ksiądz daje też karteczki do odbycia spowiedzi przedślubnej. Trzeba odbyć 2 takie spowiedzi: jedną na początku dania na zapowiedzi, drugą dzień przed ślubem, albo w dzień ślubu i dostać na nich podpis spowiednika. 2. Ksiądz umówi się z Wami na spisanie protokołu przedślubnego, również poprosi Was o podjechanie do USC swojego lub narzeczonego i spisanie tam dokumentu cywilnego potwierdzenia zmiany stanu, czyli tam podajesz informację jak się będziesz nazywac po ślubie itd. Ten dokument trzeba dowieźć do parafii. Też się umówicie kiedy. Do otrzymania dokumentu w USC potrzebna są wyciągi z odpisu aktu urodzenia. 3. I to w zasadzie wszystko. Nam się udało to szybko i sprawnie załatwić. Nie ma co panikować. pozdrawiam serdecznie

Gość kyrra
Ja pracuję w USC i napiszę Ci jak to wygląda. Musicie pójść do USC miejsca stałego zameldowania Twojego albo Twojego narzeczonego po zaświadczenie.Zakładam,że jesteście kawalerem i panną,więc powinniście oboje przedłożyć odpisy skrócone aktu urodzenia i dowody osobiste z aktualnym meldunkiem (jeśli meldunek jest nieaktualny,to winniście mieć poświadczenie zameldowania).Koniecznie musicie przyjść do USC razem.Opłata skarbowa wynosi 84 zł.Wypełnicie kilka druczków,m.in.o nazwiskach noszonych po zawarciu związku małżeńskiego.Urzędnik to wszystko spisze i wyda Wam 3 egzemplarze zaświadczenia,które zaniesiecie do księdza.Po ślubie ksiądz z tyłu je wypełni i :jedno zostawi sobie w prafialnych dokumentach,drugie odda Wam na pamiątkę (nie ma to żadnej mocy prawnej i nie posługujecie się nim,można oprawić w ramkę i podziwiać :) ),a trzecie ksiądz zaniesie w ciągu 5 dni po zawarciu małżeństwa do USC.Na podstawie tego w księdze USC sporządzony jest akt małżeństwa i wydane są Wam 3 odpisy z tego aktu. Trochę długi memoriał.Pozdrawiam i chętnie odpowiem na inne pytania.

Gość kyrra
To zaświadczenie z USC ważne jest 3 miesiące.

Gość kyrra
To zaświadczenie jest ważne 3 miesiące.

Gość Agnes80
dzięki Bardzo za pomoc ale mam do kyrry jeszcze jedno pytanie w tym miesiącu się oboje przemeldowaliśmy do innego miasta choć jeszcze tam nie mieszkamy czyli teraz to do tego urzędu musimy iść tam gdzie się przemeldowaliśmy tzn do urzędu z tego miasta tak??

Gość zimaaa
kyrra- a czy bezwzględnie potrzebne jest jakieś zaświadczenie o zameldowaniu? nie wystarczy po prostu dowód osobisty?

Gość kyrra
Agnes80-Tak,musicie się udać do USC miejsca zameldowania na pobyt STAŁY (czasowy się nie liczy),a czy rzeczywiście mieszkacie tam czy nie ,to nie ma żadnego znaczenia.Podejrzewam,że nie wymieniliście dowodów osobistych i jest tam wpisany poprzedni stały meldunek,więc radzę,by mieć ze sobą poświadczenie zameldowania z ewidencji ludności. zimaaa-jeśli w dowodzie masz aktualny meldunek,to nie potrzeba poświadczenia zameldowania. Pozdrawiam.