Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gigi

Pomocy, prostinor! hiszpania

Polecane posty

pekla mi w nocy prezerwatywa, skonczyl we mnie, generelnie koszmar po calosci, na dodatek jestem w hiszpanii, nie wiecie jaki jest tutaj odpowiednik prostinoru i czy jest na recepte czy nie? Blagam o pilna pomoc!!!!!!!!!!

Gość jola78
może nie masz akurat dni płodnych a tak jest jakaś metoda Yuzupe czy coś takiego

Gość jola78
METODA YUZPE -polega na zaaplikowaniu zwiększonej dawki hormonu, poprzez połknięcie naraz 4-ech zwykłych tabletek antykoncepcyjnych (do 72 godzin po stosunku) i następnych 4-ech po 12 godzinach. Takie postępowanie spowoduje natychmiastowe zagęszczenie śluzu w pochwie, znacznie ograniczając możliwość ruchu plemnikom. Zastosowanie metody Yuzpe daje dość duże prawdopodobieństwo uniknięcia ciąży - lecz niestety - również nie eliminuje go całkowicie W jest to bardzo duza dawka hormonów , ze wzgledu na to ze pigulki antykoncepcyjne zawieraja jeszcze estrogen. Najlepiej nadają się do tej metody pigulki zawierające levonorgestrel

Gość jola78
Objawy uboczne i przeciwwskazania Najczęściej po antykoncepcji po stosunku występują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. W zależności od zastosowanej metody nudności występują z częstością od 23 do 50% , natomiast wymioty od 6 do 20% . Mniej uciążliwe dolegliwości to bóle piersi oraz przyśpieszenie lub opóźnienie miesiączki. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji awaryjnej jest ciąża, natomiast przeciwwskazania względne z medycznego punktu widzenia są mało istotne, ponieważ sumaryczna dawka hormonów w preparatach jest relatywnie mała i stosowana w krótkim czasie. Dlatego też nie mają tu zastosowania ograniczenia brane pod uwagę w trakcie standardowej terapii tymi hormonami. Objawy te są z reguły krótkotrwałe i przemijające.