Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Włóczykij

Rosół - pomocy

Polecane posty

Gotuję właśnie rosół - zaczynają mi w nim pływać takie drobne \"szumowiny\" - nie na powierzchni, tylko w całym garnku. Te szumowiny z wierzchu na początku zebrałam. Skąd to cholerstwo? Mięso umyłam dobrze, żadnych specjałów poza włoszczyzną, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym nie dodawałam. Najgorsze, że to rosół pod barszcz, czyli lepiej, żeby był klarowny... Skąd to mogło się wziąć i jak mogę ten rosół jeszcze uratować? Będzie wtopa, bo Teściowa na Wigilii będzie... :( Help :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takajakasa
musisz to zebrac najlepiek przez sito

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak sie ugotuje, to mozesz przecedzic przez sito, wtedy nic nie będzie pływało...albo zalecam cierpliwość w łowieniu szumowinek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzięki, tak sobie pomyślałam, ze jedynie przez drobne sito... To wygląda tak, jakby mięso było brudne i z mięsa to wylazło. Tak jak mowilam, te \"normalne\" szumowiny z wierzchu zebralam... Ech kucharka ze mnie na 102 :D Najwyżej schowam Teściowej okulary, to może nie zauważy :D Wesołych Świąt wszystkim 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
Tak demonizowane szumowiny to tylko skoagulowane białko z mięsa, na którym gotujesz rosół - są w nim te same składniki odżywcze co w mięsie. Szumowin wcale nie trzeba zbierać, same opadną na dno, gdy rosół się ugotuje i troszkę przestygnie. Ja naprawdę w ogóle nie zbieram i mam zawsze super klarowny rosół. Zbieranie szumowin to przesąd. Spróbuj a zobaczysz - poza tym w barszczu tym bardziej nie będzie widać, do jutra wszystkie stałe rzeczy i tak opadną na dno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
Szkoda brudzić sitko naprawdę. Ja od 25 lat gotuję rosół bez zbierania szumowin. Jest klarowny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja wymiękam jak was czytam
A czy na Wigilię nie powinno być czasem bez mięsa?!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez nie zbieram ale dziewczyna PISZE że chce mieć na barszcz klarowny..bez "tych onych" szumów :D natomiast gdy robię na rosole inną zupinę, zawsze przecedzam bo np w pomidorowej hulają cebulki przesmażone :) a tego nie lubią ojj nie lubią u mnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
Rosół bywa mało klarowny, gdy kurczak jest za młody. Najlepsza na rosół jest kura. Pieczona na blasze cebula razem z łupiną niezwykle poprawia smak i kolor rosołku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powinno być :) ale smakuje..tak niewyraźnie..czuć same warzywa i smak grzybów albo buraczków zresztą teściowa się nie pozna a ortodoksyjna chyba nie jest co? pycha jest rosółek, ale tylko na kurce (nóżka lub cycek) do tego szponder albo łata mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wymiękająca Koleżanko / Kolego - po pierwsze w Wigilię post już nie obowiązuje, po drugie - czy na kafeterii zawsze ktoś musi z jakiegoś powodu wymiękać? ;) Może chociaż przed Świętami nie wymiękajmy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uppppppppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
kto chce (lubi) niech pości kto chce niech nie pości a kto chce niech zbiera szumowiny lub nie Po co się oburzać/wymiekać? Niech każdy żyje po swojemu Wesołych Świąt Wam życzę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wigilia to jeden z 2 dni w roku kiedy się pości. potraw mięsnych na stole wigilijnym nie powinno być. po co robisz wigilię skoro nie przestrzegasz zasad tego dnia?? nawet największy baran pozna ze barszcz był na mięsie gotowany...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
Sarenka jak się nudzisz to rzuć okiem na "kościelne" strony to się dowiesz, że rok temu Kościół zniósł post w dzień Wigilii. Co nie przeszka, żeby jak ktoś ma życzenie zachowania tej tradycji pościł. Ale dlaczego innych tak porusza cudze poszczenie - zajmij się swoją dietą. Daj dziewczynie spokój.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przesada z tymi szumowinami
"dza" mi zjadło, miało być przeszkadza "jeden z 2 dni w roku kiedy się pości" ;-) Zorientowana jesteś ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×